«Βραβείο ταινίας ντοκιμαντέρ» για την τρίλεπτη ταινία «Η επανάσταση της Μαρίας Κιουρί», κέρδισε το 6ο Γυμνάσιο Χανίων στο 10ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών “Πάμε Σινεμά”.
Την ταινία δημιούργησαν μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του 6ου Γυμνασίου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Γεωργία Μάρκου.
Η απονομή των Βραβείων του10ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών “Πάμε ΣινεμάΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ, πραγματοποιήθηκε στο κινηματογράφο Αλκυονίδα, στην Αθήνα, το Σάββατο 2 Ιουνίου. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του σχολείου, η εκπαιδευτικός Γεωργία Μάρκου. Την τελετή παρουσίασε, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Πιατάς.
Στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Πάμε Σινεμά”, στα δέκα φεστιβάλ που έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά μέχρι σήμερα, έχουν συμμετέχει 280.000 μαθητές Α΄ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα και την ομογένεια, 3.600 σχολεία , 700 ταινίες μικρού μήκους που δημιουργηθήκαν από τους ίδιους τους μαθητές.
Η επιτυχία αυτή δεν ήταν η πρώτη για το project «Η επανάσταση της Μαρίας Κιουρί.». Το Project αυτό ξεκίνησε να δημιουργείται για την συμμετοχή στην δράση «Μαθαίνοντας Επιστήμες μέσα από το θέατρο». Το 6ο γυμνάσιο Χανίων συμμετείχε με τους δύο τρόπους στην δράση αυτή. Το τμήμα Β4, δημιούργησε μια θεατρική παράσταση για τον Νίκολα Τέσλα και την επικράτηση του εναλλασσόμενου ρεύματος. Επτά μαθητές του Β4 μετέβησαν στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής, παρουσίασαν μια θεατρική παράσταση 20’ με τίτλο «Το φως της Ζωής μας» και κέρδισαν το «Βραβείο Καναλιών Διάδοσης και Προώθησης». Το τμήμα Γ2, δημιούργησε και απέστειλε μια βιντεοσκοπημένη θεατρική παράσταση 20’ με τίτλο «Η επανάσταση της Μαρίας Κιουρί», στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα πλάνα του τρίλεπτου. βίντεο, που κέρδισε το «10ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ».
Η εικοσάλεπτη βιντεοσκοπημένη παράσταση «Η επανάσταση της Μαρίας Κιουρί», απέσπασε στην δράση αυτή, δύο από τα σημαντικότερα βραβεία, το «Βραβείο καλύτερου σεναρίου», και το «Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας».
Οι μαθητές επέλεξαν χώρους των Χανίων όπου πραγματοποιήθηκαν τα διάφορα πλάνα, όπως η Νομαρχία, η παλιά πόλη των Χανίων, το εργαστήριο φυσικής του σχολείου κ.α., ενώ για την τελική βιντεοσκοπημένη παράσταση, χρησιμοποιήθηκε ο χώρος του Πνευματικού κέντρου της Ενορίας Αγίου Παντελεήμονα Χαλέπα.
Οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου, επισημαίνουν στην ανακοίνωση τους την σημαντική η υποστήριξη των ανθρώπων που παραχώρησαν την χρήση αυτών των χώρων για τα γυρίσματα και τα διευκόλυναν ώστε να πραγματοποιηθούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι μαθητές έκαναν γυρίσματα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, επιπλέον έκαναν έρευνα για όλα τα κουστούμια της εποχής και τα σκηνικά αντικείμενα που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν, συγκέντρωσαν αυθεντικές φωτογραφίες που χρησιμοποιήσανε σε κάθε σκηνή για να έχουνε ένα κοντινό αποτέλεσμα. Επίσης κάποια παιδιά ανέλαβαν να φέρουν αντικείμενα από το σπίτι τους, άλλα ζήτησαν ρούχα που να θυμίζουν την εποχή αυτή από γονείς και συγγενείς ενώ κάποια άλλα κατασκεύασαν κάποια από τα σκηνικά αντικείμενα που χρειάστηκαν. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, από το οποίο τα παιδιά δανειστήκανε πολλά από τα κουστούμια που χρησιμοποιήσανε, όπως τα ίδια επισημαίνουν.