Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2024

Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης 2024: Το σπουδαιότερο δώρο, η ζωή

Η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης. Η δωρεά οργάνων είναι μια απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας, είναι η ίδια η ζωή. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της δωρεάς Οργάνων.

Η ΕΣΑμεΑ μαζί με τις οργανώσεις μέλη της διεκδικεί τη στελέχωση των υποστελεχομένων μεταμοσχευτικών κέντρων με οργανικές θέσεις νέων γιατρών για την συνέχιση και ομαλή λειτουργία των μεταμοσχευτικών προγραμμάτων.

Δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ):

1η Νοεμβρίου Πανελλήνια Ημέρα – Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων

Η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης. Η δωρεά οργάνων ως η μέγιστη πράξη αλληλεγγύης και ηθικής αξίας είναι η απόφαση να προσφέρεις χωρίς αντάλλαγμα ένα μέρος του σώματος σου για την υγεία και ευημερία ενός άλλου συνανθρώπου και αποτελεί τη βασική και αναγκαία προϋπόθεση για τις μεταμοσχεύσεις και το μέλλον τους στη χώρα μας.

Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν η χώρα μας κατείχε μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των αξιοποιήσιμων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Σήμερα μετά από συνεχείς προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας και των συλλόγων χρονίως πασχόντων, που η ζωή τους εξαρτάται από τη μεταμόσχευση μεταξύ των οποίων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, έχουν γίνει θετικά βήματα στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Η σύγκριση με το παρελθόν ως προς την αναλογία των δοτών στη χώρα μας είναι ελπιδοφόρα αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ από το έτος 2022 που είχαμε μόλις 4,7 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού το έτος 2023 φτάσαμε στους 8,4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού ενώ το 2024 τα νούμερα δείχνουν μεγαλύτερη αύξηση. Η θετική αυτή πορεία δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς όταν η χώρα μας υπολείπεται από το μέσο ευρωπαϊκό όρο που αγγίζει τους περίπου 20 δότες ανά εκατομμύριο ενώ η αναλογία για την Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία φτάνει το 47, 34 και 33 αντίστοιχα.

Αδιαμφισβήτητα το όφελος από την επιδιωκόμενη αύξηση των μεταμοσχεύσεων είναι κοινωνικό αφού αποτελεί ισχυρό δείκτη πολιτισμού, οικονομικό αφού το κόστος της θεραπεία της μεταμόσχευσης είναι πολλαπλάσια μικρότερο του κόστους της θεραπείας χρόνιας ανεπάρκειας συμπαγών οργάνων και ατομικό για τον κάθε μεταμοσχευμένο ασθενή (νεφροπαθή, καρδιοπαθή, ηπατοπαθή, πνευμονοπαθή κ.α.) αφού αναντίρρητα η ποιότητα της ζωής τους αναβαθμίζεται ενώ για πολλούς η μεταμόσχευση αποτελεί το μόνο μέσο να παραμείνουν στη ζωή.

Ο δρόμος για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας είναι μακρύς και χρειάζεται πρώτα και κύρια την αύξηση των δαπανών για την υγεία και τη διασφάλιση του δημόσιου συστήματος υγείας που αποτελεί τον αποκλειστικό νοσοκομειακό χώρο για τη διενέργεια των μεταμοσχεύσεων. Με αυτή την αναλλοίωτη αρχή συνεχίζουμε να ζητούμε από την Πολιτεία:

· Άμεση εφαρμογή και περαιτέρω ανάπτυξη του Εθνικού σχεδίου μεταμοσχευτικής πολιτικής.

· Οργάνωση και έλεγχος των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με ταυτόχρονη αύξηση των κλινών τους, επαναλειτουργία ήδη κλειστών κλινών και αναγκαία στελέχωσή τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

· Ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου κλειδί των τοπικών και κεντρικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων.

· Σχεδιασμός μιας οργανωμένης, σοβαρής και συνεχούς προβολής της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος για μεταμόσχευση σε κάθε κοινωνικό χώρο και με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης, αρχής γενομένης από το σχολείο.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών συνεχίζουμε με αισιοδοξία τον αγώνα για την διάδοση της δωρεάς οργάνων και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας γεγονός που προϋποθέτει την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υφιστάμενων μεταμοσχευτικών κέντρων-μονάδων που λειτουργούν στη χώρα και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων δράσεων για το μέγιστο δώρο ζωής και ηθικής αξίας της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων.

Δελτίο Τύπου Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών

Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: Ελπίδα για Ζωή, Τιμή στις Οικογένειες των Δοτών και Κάλεσμα στην ενημέρωση.

Στην Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών απευθύνει ένα βαθύ μήνυμα ελπίδας και ζωής, αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό των οικογενειών των δωρητών και τη δύναμη της ενημέρωσης. Η δωρεά οργάνων, μια πράξη απέραντης αγάπης και αλληλεγγύης, προσφέρει την ύστατη ελπίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που ζουν καθημερινά με την αγωνία της αναμονής.

Σε όλο τον κόσμο, η δωρεά οργάνων και ιστών σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η ανάγκη για μοσχεύματα υπερβαίνει σημαντικά τη διαθεσιμότητά τους. Χιλιάδες ασθενείς με τελικού σταδίου ανεπάρκειες οργάνων – όπως καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος και νεφρών – περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία, ενώ η προσφορά μοσχευμάτων παραμένει περιορισμένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), κάθε χρόνο μόνο λίγες εκατοντάδες μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ χιλιάδες ασθενείς συνεχίζουν να περιμένουν, πολλές φορές για χρόνια.

Η ανάγκη για ενημέρωση είναι κρίσιμη. Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να γνωρίζει την αξία και τη σημασία της δωρεάς οργάνων και να ενημερώνεται υπεύθυνα για τη διαδικασία, την ασφάλεια και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει. Πολλοί συμπολίτες μας εξακολουθούν να έχουν απορίες και αναστολές, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της ενημέρωσης. Η δωρεά οργάνων είναι μια ασφαλής διαδικασία, που πραγματοποιείται με τον μεγαλύτερο σεβασμό και υπευθυνότητα από την ιατρική κοινότητα. Η υποστήριξη του ΕΟΜ και άλλων αρμόδιων φορέων, η τεκμηρίωση και η τήρηση αυστηρών επιστημονικών και ηθικών πρωτοκόλλων διασφαλίζουν ότι κάθε δωρεά γίνεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό τόσο για τον δότη όσο και για τον λήπτη.

Στη δύσκολη στιγμή του αποχωρισμού, οι οικογένειες των δοτών δείχνουν τον υπέρτατο σεβασμό και την αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο. Επιλέγουν να χαρίσουν ζωή σε ξένους ανθρώπους, μετατρέποντας τη θλίψη τους σε ελπίδα και τη μνήμη του αγαπημένου τους σε φάρο για άλλους. Κάθε μεταμόσχευση είναι και μια κληρονομιά αλληλεγγύης, που δεν αφορά μόνο τους λήπτες, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Τιμούμε σήμερα αυτές τις οικογένειες που, μέσα στον δικό τους πόνο, στέκονται με μεγαλοψυχία και αποφασιστικότητα, αποδεικνύοντας ότι η αγάπη και η αλληλεγγύη δεν έχουν όρια.

Κάθε μόσχευμα είναι ένα ανεκτίμητο δώρο, ένα καινούριο κεφάλαιο ζωής για τον ασθενή και την οικογένειά του. Εξίσου σημαντικό είναι ότι ένας δότης μπορεί να σώσει έως και οκτώ ζωές και να βελτιώσει ακόμα περισσότερες μέσω της δωρεάς ιστών, προσφέροντας ποιότητα ζωής και ευκαιρίες σε ανθρώπους που δεν γνωρίζει αλλά που θα νιώσουν για πάντα την παρουσία του στη ζωή τους.

Για κάθε ασθενή που περιμένει, η καθημερινότητα είναι γεμάτη αγωνία. Η λίστα αναμονής για μεταμόσχευση γίνεται μια ανυπόφορη διαδικασία, όπου οι μήνες και τα χρόνια κυλούν με αβεβαιότητα και προσμονή. Οι ασθενείς που περιμένουν ένα μόσχευμα καρδιάς, ήπατος, πνεύμονα ή νεφρού δεν έχουν πολλές επιλογές – ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους και κάθε μέρα είναι μια ακόμα μάχη για την επιβίωση. Αυτοί οι άνθρωποι, με τους οποίους μοιραζόμαστε την καθημερινότητά μας, ζουν υπό την πίεση ενός αμφιβόλου μέλλοντος, ενώ οι οικογένειές τους παρακολουθούν με αγωνία την αναμονή για μια λύτρωση που μόνο η δωρεά οργάνων μπορεί να προσφέρει.

Όταν, τελικά, γίνεται η μεταμόσχευση, η ζωή αλλάζει ριζικά. Από τη μία πλευρά, ο ασθενής και οι δικοί του άνθρωποι βιώνουν τη βαθιά λύτρωση που φέρνει η αποκατάσταση της υγείας, η επιστροφή στην καθημερινότητα, τα όνειρα και οι ευκαιρίες. Από την άλλη, οι οικογένειες των δωρητών έχουν πλέον τη βεβαιότητα ότι ο δικός τους άνθρωπος θα μείνει ζωντανός, με έναν διαφορετικό τρόπο, στις ζωές των ληπτών που σώθηκαν χάρη στην πράξη τους.

Σήμερα, στην Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, ας επιλέξουμε να ενημερωθούμε για τη διαδικασία της δωρεάς και ας πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να γίνουμε δωρητές. Ο καθένας μας μπορεί να αφήσει πίσω του μια παρακαταθήκη ζωής, να διασφαλίσει ότι ακόμα και στις δύσκολες στιγμές η αγάπη θα συνεχίσει να διαχέεται και να προσφέρει ελπίδα. Η κοινωνία μας χρειάζεται περισσότερους δωρητές – περισσότερους ανθρώπους που είναι έτοιμοι να γίνουν φάροι ζωής για όσους το έχουν ανάγκη.

Για πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της δωρεάς και το πώς μπορείτε να γίνετε δωρητές, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ας διαδώσουμε το μήνυμα της δωρεάς, ας τιμήσουμε τις οικογένειες των δωρητών και ας γίνουμε εμείς η ελπίδα για τους συνανθρώπους μας που περιμένουν την ευκαιρία να συνεχίσουν τη ζωή.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα