Με αρκετούς προσκυνητές και τον καιρό ευνοϊκό με την αλλαγή της χρονιάς, λειτουργήθηκε το πρωί της Τετάρτης, ανήμερα Πρωτοχρονιάς το εορταζόμενο μικρό ιστορικό εξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου στο Πασακάκι Χανίων από τον εφημέριο της Ενορίας του Ιερού Ναού Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στην Πελεκαπίνα, πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Πετράκη.
Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στο νομό μας είναι πολυάριθμα τα εξωκλήσια που είναι αφιερωμένα σε Προφήτες και Αγίους εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται σε ερημικά και απόκρυφα πολλές φορές μέρη όπως σε σπηλιές και φαράγγια ή άλλα στις κορυφές και στις πλαγιές των βουνών, στα πεδινά και παράλια μέρη, αδιάψευστοι μάρτυρες της βαθύτατης πίστης που έχει ο λαός μας στην Ορθοδοξία.
Στις πρώην επαρχίες του Νομού Χανίων, μεταξύ πολλών εξωκλησιών ορισμένα είναι αφιερωμένα στον Άγιο Βασίλειο πλην, όμως, την ύπαρξη τους δεν την γνωρίζει η ευρύτερη κοινωνία του Χριστεπώνυμου πληρώματος της Εκκλησίας, αλλά μόνο κάτοικοι αυτών των περιοχών.
Μέσα στα Χανιά είναι το γνωστό εξωκλήσι των Μικρασιατών στο Πασακάκι έχοντας τη δική του μεγάλη ιστορία. Πολύ γνωστό όπως και παλιό είναι επίσης το εξωκλήσι του Αγίου στα Παλαιά Ρούματα. Τα υπόλοιπα είναι στον Παζινό Ακρωτηρίου, σε παράλια περιοχή στα Ραβδούχα, στο κτήμα Πολυχρονίδη στις Βούβες, στον Καμπανό και στη Σαρακίνα Σελίνου, στην τοποθεσία Στερνί της Ανώπολης Σφακίων 7 περίπου χιλιόμετρα μετά τη γέφυρα της Αράδαινας, ένα από τα τρία κλίτη του κεντρικού Ιερού Ναού στα Λιβάδια Αμυγδαλοκεφαλίου, στη Βάθη ή Κούνενι και τέλος το εξωκλήσι του Αγίου στην Εξώπολη Αποκορώνου.
Σύντομο βιογραφικό του Αγίου Βασιλείου
Ο Άγιος Βασίλειος είναι ένας εκ των τριών μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος με σπουδαίο κοινωνικό έργο για την εποχή που έζησε και του οποίου τη μνήμη τιμά κάθε χρόνο η Εκκλησία την 1η Ιανουαρίου. Πέθανε νεότατος μόλις 49 ετών αφήνοντας πίσω του σπουδαίο κοινωνικό έργο. Γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Καισάρεια της Καππαδοκίας της Μ. Ασίας. Ήταν γόνος πολύτεκνης οικογένειας. Ο πατέρας του, Βασίλειος, και η μητέρα του, Εμμέλεια, απέκτησαν (9) εννέα παιδιά, από τα οποία τα (5) πέντε αναδείχθηκαν άγιοι της Εκκλησίας μας (Βασίλειος , Μακρίνα, Ναυκράτιος, Γρηγόριος επίσκοπος Νύσσης και Πέτρος επίσκοπος Σεβαστείας). Σπούδασε στην Αθήνα και μόνασε στον πόντο, ενώ έγινε επίσκοπος Καισαρείας το 370 μ.Χ. Υπήρξε μέγας κοινωνικός εργάτης κτίζοντας την περίφημη “Βασιλειάδα” καθώς επίσης και μέγας Θεολόγος και συγγραφέας.