Σε 40.642 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου στην Τουρκία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, Γιούνους Σεζέρ.
Οι στιγμές είναι δραματικές τόσο για τους επιζώντες, όσο και για τους συγγενείς των αγνοουμένων, που συνεχίζουν να ελπίζουν σε ένα θαύμα.
Το πρωί, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανούς τρεις ανθρώπους, που άντεξαν για σχεδόν 300 ώρες κάτω από τα μπάζα. Μεταξύ αυτών και ένα 13χρονο αγόρι, το οποίο ωστόσο πέθανε λίγα λεπτά αργότερα.
Με τη 17χρονη Αλέινα, που διασώθηκε μετά από 248 ώρες στα χαλάσματα στην Καχραναμάνμαράς και αναρρώνει σε νοσοκομείο της Άγκυρας, συνομίλησε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εντωμεταξύ, εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία, παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα τους. Στη βορειοδυτική Συρία, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική από την Τουρκία. Τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από φάρμακα και ιατρικό προσωπικό.
Οι πληγέντες στοιβάζονται σε πρόχειρα καταφύγια, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια που τους δίνεται δε φτάνει για όλους.
Παρά το Διεθνές εμπάργκο στη Συρία, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην πολύπαθη χώρα για όσο χρειαστεί. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ανάμεσα στα 8 εκατομμύρια των πληγέντων στη Συρία, 133.000 γυναίκες είναι έγκυες.
Ξεψύχησε τελικά το 13χρονο αγόρι που το πρωί του Σαββάτου απεγκλωβίστηκε από τα συντρίμμια του σπιτιού του, 13 ημέρες μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, από κοινού με μια 40χρονη και ένα 49χρονο.
Δημόσια υγεία
Ενώ πολλά διεθνή συνεργεία διάσωσης έχουν φύγει από την τεράστια σεισμόπληκτη ζώνη στην Τουρκία, τουρκικά συνεργεία εξακολουθούσαν να ψάχνουν μέσα σε ισοπεδωμένα κτίρια με την ελπίδα να βρουν κι άλλους επιζώντες. Σύμφωνα με ειδικούς οι περισσότερες διασώσεις γίνονται τα πρώτα 24ωρα μετά τον σεισμό.
Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και ειδικοί εξέφρασαν ανησυχίες για την εξάπλωση μολύνσεων στην περιοχή όπου χιλιάδες κτίρια κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα καταστρέφοντας τις υποδομές υγιεινής.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε σήμερα πως αν και υπήρξε μια αύξηση στις εντερικές μολύνσεις και στις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού, οι αριθμοί δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, προσθέτοντας πως έχουν ληφθεί μέτρα για την επιτήρηση και την αποτροπή ασθενειών.
“Προτεραιότητά μας τώρα είναι να καταπολεμήσουμε τις συνθήκες που μπορούν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και να αποτρέψουμε μεταδοτικές ασθένειες”, δήλωσε ο Κοτζά σε συνέντευξη Τύπου στη νότια επαρχία Χατάι.
Οργανώσεις αρωγής λένε πως οι επιζώντες θα χρειαστούν βοήθεια για μήνες καθώς πολλές κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί.
Αυξάνεται η οργή
Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν πει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.
Στις οικογένειες που περιμένουν ακόμη να ξαναδούν συγγενείς τους στην Τουρκία, υπάρχει αυξανόμενη οργή για αυτό που θεωρούν πως είναι διεφθαρμένες κατασκευαστικές τεχνικές και μια βαθιά προβληματική αστική ανάπτυξη που είχε αποτέλεσμα την κατάρρευση χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.
Ένα τέτοιο κτίριο ήταν το Ronesans Rezidans το οποίο κατέρρευσε στην Αντάκια (Αντιόχεια) σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους.
“Υποτίθεται πως θα ήταν αντισεισμικό αλλά μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα”, δήλωσε ο Χάμζα Αλπασλάν, 47 ετών, ο αδελφός του οποίου είχε ζήσει στο συγκρότημα. “Είναι σε φρικτή κατάσταση. Δεν έχει μείνει ούτε μπετόν ούτε ένα κανονικό σίδερο μέσα. Είναι πραγματική κόλαση”.
Η Τουρκία έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαγάγει έρευνα για να βρει όσους φέρεται να ευθύνονται για την κατάρρευση κτηρίων και έχει διατάξει τη σύλληψη τουλάχιστον 100 υπόπτων μεταξύ των οποίων εργολάβοι.