Συνέντευξη σε εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Χανίων
Πείτε μας πώς ξεκίνησε η ιδέα και πότε για τη δημιουργία του ΚΙΦΑΧ και ποιοι βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια.
Το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο ξεκίνησε να λειτουργεί με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, στην οδό Μ. Μπότσαρη από το 2011. Δύο χρόνια αργότερα η Μονή Γουβερνέτου παραχώρησε τον χώρο που στεγάζεται έως και σήμερα στην Κολοκοτρώνη 10 κ’ Περίδου, στο κέντρο της πόλης. Tο ΚΙΦΑΧ, είναι ένας χώρος αλληλεγγύης που αποτελείται από γιατρούς κ αι εθελοντές.
Σε ποιες ειδικότητες μπορεί κάποιος να απευθυνθεί πηγαίνοντας στο ΚΙΦΑΧ;
Σε όλες τις ειδικότητες, περίπου 30 στον αριθμό, εκτός από χειρουργούς, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση οι ασθενείς μεταφέρονται σε συνεννόηση με το νοσοκομείο. Επίσης προσφέρεται ήδη δωρεάν τεστ ΠΑΠ, ενώ από τον επόμενο χρόνο και δωρεάν μαστογραφία.
Μας έκανε μεγάλη εντύπωση το άρτια οργανωμένο φαρμακείο σας. Πώς εξασφαλίζετε τα φάρμακα αυτά;
Πραγματικά μας συγκινεί η ανταπόκριση του κόσμου. Τόσο φαρμακεία της πόλης όσο και απλοί πολίτες, μας προσφέρουν φάρμακα και είναι ευκαιρία να πούμε πως ο καθένας μπορεί να αφήνει φάρμακα που δεν χρειάζεται στους πράσινους κάδους που υπάρχουν μέσα στα φαρμακεία. Επίσης στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια, γίνονται πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις όπου ο κόσμος προσφέρει φάρμακα και υλικό για εμάς.
Ποιοι μπορούν να έρθουν σε σας για βοήθεια; Απευθύνεστε μόνο σε μετανάστες ή αλλοδαπούς;
Όχι μπορούν να έρθουν όλοι, άποροι και ανασφάλιστοι χωρίς καμία διάκριση, να αναφέρουμε ότι από τα 1200 περίπου άτομα στα οποία προσφέρει βοήθεια το ιατρείο μας, οι 400 περίπου είναι Έλληνες…
Έχετε άλλες δράσεις πέρα από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
Βέβαια. Όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε οργανώσει συζητήσεις σε διαφόρους χώρους με θέμα την αλληλεγγύη αλλά και την ενημέρωση σε ιατρικά και κοινωνικά ζητήματα, ενώ συμμετέχουμε και στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων. Το ΚΙΦΑΧ κατάφερε κ’ έκανε αποστολές αλληλεγγύης σε Χίο, Μυτιλήνη και Ειδομένη, λόγω της ανάγκης που δημιουργήθηκε τότε από την τεράστια προσφυγική κρίση. Επίσης, οι γιατροί μας έκαναν ιατρεία στον Πειραιά στην Ε1 πύλη, όταν εκείνο τον καιρό διέμεναν πρόσφυγες και υπήρχε έντονη η ανάγκη για ιατρική περίθαλψη. Συμμετείχαμε ενεργά στη φιλοξενία των προσφύγων στην Παλιά Ηλεκτρική κ΄ τον Καλαθά και έχουμε στείλει πολλά ρούχα κ΄ φάρμακα τόσο στα νησιά όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Σαν εργαζόμενοι με τόσες υποχρεώσεις θα έχετε ήδη περιορισμένο χρόνο. Πώς συνδυάζετε την προσωπική σας ζωή με τον εθελοντισμό; Πώς αισθάνεστε που εκτελείτε ένα τόσο σπουδαίο κοινωνικό έργο;
Είναι αλήθεια ότι όλοι μας έχουμε περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, αλλά ένα μεγάλο μέρος του το διαθέτουμε εδώ μέσα με μόνο κίνητρο την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Η εκτίμηση του κόσμου που έρχεται σε μας, μας δίνει και τη δύναμη και συνεχίζουμε γιατί νιώθουμε ότι πρέπει να βαδίζουμε με τους ανθρώπους χέρι – χέρι.
Υπάρχουν παρόμοιες δομές σαν την δική σας;
Σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης σε όλη την Ελλάδα αλλά και στα Χανιά δημιουργήθηκαν δομές αλληλεγγύης με τις οποίες το κοινωνικό ιατρείο συνεργάζεται
Πώς φαντάζεστε τη μελλοντική σας πορεία;
Ο στόχος δεν αλλάζει είμαστε εδώ για να παρέχουμε τη στήριξή μας, σε μια εποχή πραγματικά πολύ δύσκολη για όλους, αλλά θα λέγαμε σαν ευχή κάποια στιγμή να μην είμαστε απαραίτητοι σε μια κοινωνία, γιατί ένα κράτος πρόνοιας θα αναλάβει τον ρόλο που του αναλογεί.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και τη διάθεσή σας να μας ξεναγήσετε στον χώρο σας και να μας δώσετε τόσο χρήσιμες πληροφορίες
Και εμείς σας ευχαριστούμε, είναι καλό ο κόσμος να γνωρίζει την ύπαρξη και την δράση του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου.
(Τις ερωτήσεις επιμελήθηκαν οι μαθητές της Α τάξης του ΓΕΛ Αλικιανού. Οι απαντήσεις δόθηκαν από εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Χανίων)
ΓΕΛ ΑΛΙΚΙΑΝΟΥ
Α ΤΑΞΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
• ΑΛΕΦΑΝΤΗ ΗΩ • ΒΑΝΤΑΡΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
• ΓΟΜΠΑΚΗ ΜΑΡΙΑ • ΚΑΖΑΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
• ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ • ΣΤΥΛΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ
• ΦΥΤΟΥΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ • ΧΑΤΖΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
ΚΟΚΟΤΣΑΚΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ – ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΧΙΝΤΙΡΑΚΗ ΑΡΙΣΤΕΑ – ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ