Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις αυτήν την εβδομάδα (14-20 Αυγούστου), όπως δείχνουν τα στοιχεία από το airdata-tracker του ΙΝΣΕΤΕ. Όλο το μήνα η ζήτηση κινείται με υψηλά επίπεδα, με τις προγραμματισμένες θέσεις να ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια.
Όπως αναφέρει το capital.gr, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τον Αύγουστο, σε σύγκριση με πέρσι, καταγράφει η αγορά του Ισραήλ (η αύξηση φτάνει το 55%, από 617 χιλιάδες θέσεις πέρσι σε 954 χιλιάδες φέτος), η αγορά της Σερβίας (62%, από 108 χιλιάδες το 2022 σε 176 χιλιάδες θέσεις φέτος), όπως και οι αγορές της Ισπανίας (28%) και της Τουρκίας (21%).
Όσον αφορά τις αγορές από τις οποίες αναμένουμε τους περισσότερους τουρίστες την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, προηγούνται οι Βρετανοί τουρίστες (216 χιλιάδες προγραμματισμένες θέσεις), ακολουθούν οι Γερμανοί τουρίστες (168 χιλιάδες), οι Ιταλοί (126 χιλιάδες), οι Γάλλοι (79 χιλιάδες) και οι Ολλανδοί (43 χιλιάδες προγραμματισμένες θέσεις).
Σημειώνεται πως ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων σε πτήσεις από το εξωτερικό τον Αύγουστο (4,756 εκατομμύρια) είναι στα ίδια επίπεδα με τις θέσεις του Ιουλίου (4,734 εκατομμύρια). Τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο επίσης, η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 10% σε επίπεδο διεθνών πτήσεων έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, όταν η αντίστοιχη μέση άνοδος για τις χώρες της Μεσογείου διαμορφώθηκε στο 2%.
Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν πως θα έχουμε νέο ρεκόρ φέτος στις αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό, με τις προβλέψεις να λένε πως θα ξεπεράσουν κατά τουλάχιστον 5% τις επιδόσεις του 2019.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τη χρονιά πριν την πανδημία (κίνηση μέσω αεροδρομίων, μέσω οδικών σταθμών και κρουαζιέρας) έφτασε στα 34 εκατομμύρια ταξιδιώτες, ενώ τη χρονιά που πέρασε, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 29,8 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Η εκτιμώμενη άνοδος στον αριθμό των τουριστών θα συμπληρώσει, όπως όλα δείχνουν, το νέο ρεκόρ στα έσοδα, που επίσης αναμένεται φέτος, με μελέτη της ΕΤΕ μάλιστα να ανεβάζει τον πήχη στα 21 δισ. ευρώ, από 18,2 δισ. ευρώ το 2019.