Πάνω από το όριο συναγερμού βρίσκεται η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο (στα 6,25 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70), γεγονός που αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και αποφασίστηκε το άνοιγμα των θυροφραγμάτων του Πυθίου τα μεσάνυχτα. Μ’ αυτόν τον τρόπο “προχωρήσαμε σε τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου, πλημμυρίζοντας ελεγχόμενα από 6500 – 7000 στρέμματα” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.
“Υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες νερών που παροχετεύονται στον Έβρο, στο ύψος του Ορμενίου, περίπου 1300 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ η ίδια παροχέτευση εμφανίζεται και νοτιότερα στο σημείο όπου συναντώνται οι τρεις ποταμοί Έβρος, Άρδας και Τούντζα, όπου επίσης η παροχή αγγίζει τα 1300 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο” τόνισε ο κ. Πέτροβιτς.
Παράλληλα, καταγράφεται υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαίλογκραντ στον ποταμό Άρδα, γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση. Η πολιτική προστασία, οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς αναμένονται βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο και, επίσης, αναμένεται ο μεγάλος υδάτινος όγκος να μετακινηθεί σταδιακά προς το νότιο τμήμα του Έβρου τις επόμενες μέρες.
Η αντοχή των αναχωμάτων εκτιμάται ότι θα δοκιμαστεί για τις επόμενες τέσσερις ημέρες, πρόσθεσε ο κ .Πέτροβιτς, ο οποίος χθες το απόγευμα συνόδευσε τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργο Παυλίδη, σε επίσκεψη που έκανε στις πληγείσες, από τις πλημμύρες, περιοχές του Διδυμοτείχου, της Ορεστιάδας και του Τριγώνου.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει -στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της- να ενισχύσει τα αναχώματα στα σημεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και θα υπάρξουν συγκεκριμένα έργα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας στο σύνολο του Έβρου.
Στο μεταξύ, λόγω της υπερχείλισης του Ερυθροπόταμου στο Διδυμότειχο, πνίγηκαν 240 πρόβατα και άγνωστος αριθμός νεογέννητων, ενώ διασώθηκαν 140 από μια μονάδα στην περιοχή της Καρωτής.
Σύμφωνα με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και συνιστάται η προσοχή όλων να απομακρύνουν το ζωικό κεφάλαιο και να διακόψουν κάθε δραστηριότητα στις όχθες του ποταμού Έβρου.