Πώς μπορεί μία καινοτόμος επιστημονική ιδέα να μετουσιωθεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα και να βρει τη θέση της στην αγορά; Με ποιον τρόπο μπορεί κανείς να βρει χρηματοδότηση και τι νομικό καθεστώς θα πρέπει να έχει η εταιρεία που θα συστήσει κάποιος γι’ αυτό τον σκοπό; Κι ακόμα πώς μπορεί κανείς να κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα της ιδέας του σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον; Απαντήσεις σε όλα αυτά επιχειρεί να δώσει το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα -κι ένα από τα πιο πρωτοποριακά σε όλο τον κόσμο- που εστιάζει στη σύζευξη των σύγχρονων τεχνολογιών με την επιχειρηματικότητα.
Πρόκειται για ένα αυτοχρηματοδοτούμενο, αγγλόφωνο διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Κρήτης και Κύπρου σε συνεργασία με τον Τομέα Επιχειρηματικής Οικονομικής του Πανεπιστημίου Wangeningen της Ολλανδίας.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα έχει κοινή έδρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Κύπρου και την ευθύνη της ακαδημαϊκής διεύθυνσης θα έχει ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα των Η.Π.Α. Spiro Stefanou. Η διάρκεια των σπουδών θα είναι από 15 έως 21 μήνες.
Οπως εξήγησε στα “Χ.Ν.” ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Ανδρέας Παναγόπουλος, που μαζί με τον πρόεδρο του Οικονομικού Τμήματος, Βαγγέλη Τζουβελέκα και τους καθηγητές Παντελή Καλαϊτζιδάκη και Μανώλη Πετράκη αποτέλεσαν τον αρχικό “πυρήνα” για την ίδρυση και δημιουργία του προγράμματος, οι προσπάθειες ξεκίνησαν πριν από 6 χρόνια. «Η ονομασία του προγράμματος είναι “T.I.M.E.” (Technology Innovation Management Entrepreneurship) και συνδυάζει την τεχνολογία, τη διαχείριση της καινοτομίας και την επιχειρηματικότητα. Σκοπός του “T.I.M.E.” είναι να πάει πέρα από τις πρακτικές γνώσεις που δίνει ένα πρόγραμμα διοίκησης επιχειρήσεων και ως εκ τούτου επικεντρώνεται σε θέματα διαχειρίσεως καινοτόμων ιδεών, δημιουργίας και διοικήσεως νεοφυών επιχειρήσεων όπως startups, δίνοντας έμφαση σε θέματα επιχειρηματικής στρατηγικής, χρηματοδοτήσεως της καινοτομίας, πρόσβασης στις χρηματαγορές και πνευματικής ιδιοκτησίας.
Δεδομένης της σχεδόν ολοκληρωτικής απουσίας στελεχών με τέτοιες γνώσεις από την Ελλάδα, το “Τ.Ι.Μ.Ε.” αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία σε μία στιγμή που τόσο πολλές επιχειρήσεις και ταλαντούχοι άνθρωποι μεταναστεύουν», επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλος.
ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ
Το πρόγραμμα σπουδών “TIME ΜΒΕ” είναι οργανωμένο κατά τα αμερικανικά πρότυπα και διαρθρωμένο, ώστε να δίνει τα “εργαλεία” και τις απαραίτητες γνώσεις στους φοιτητές σχετικά, μεταξύ άλλων, με το τι είναι επιχειρηματικότητα, που θα αναζητήσει κανείς χρηματοδότηση, πώς θα μιλήσει με επενδυτές από το εξωτερικό, πώς θα δομήσει μία εταιρεία για να αξιοποιήσει μία καινοτόμο ιδέα, αλλά και πώς θα κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα της ιδέας του.
«Είναι το μοναδικό μεταπτυχιακό που συνδυάζει αυτά τα στοιχεία στην Ελλάδα, αλλά κι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σε παγκόσμιο επίπεδο», σχολίασε ο κ. Παναγόπουλος και τόνισε ότι στο πλαίσιο των βασικών μαθημάτων που θα προσφέρονται πρόκειται να διδάξουν διακεκριμένοι οικονομολόγοι από το εξωτερικό όπως οι Νίκος Βονόρτας, Gideon Markman κ.ά.
«Τα μαθήματα θα προσφέρονται από καθηγητές και των τριών συνεργαζόμενων ιδρυμάτων, μεγάλο όμως μέρος θα καλύπτεται από ακαδημαϊκούς αναγνωρισμένου κύρους από τις Η.Π.Α. Επίσης οι φοιτητές, μέσω ειδικά σχεδιασμένων ημερίδων, θα έχουν τη δυνατότητα προσωπικής επαφής με διακεκριμένους επιχειρηματίες του εξωτερικού και στελεχών παγκόσμιων επιχειρηματικών κολοσσών καθώς και πρόσβαση σε ένα summer school επιχειρηματικότητας που θα τους επιτρέψει να μορφοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες με την υποστήριξη εξειδικευμένων στελεχών».
ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Τα δίδακτρα για το πρόγραμμα ανέρχονται συνολικά στα 10.000 ευρώ. Ωστόσο, το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο, ώστε να προσφέρει δυνατότητες για να μπορέσουν οι φοιτητές να αντεπεξέλθουν στα έξοδα.
«Αν και το ύψος των διδάκτρων είναι 10.000 ευρώ, η επιβάρυνση των φοιτητών θα είναι μικρότερη, αφού το πρόγραμμα εξασφαλίζει τρίμηνη αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ολλανδία, ενώ παρέχει και υποτροφίες στο 20% των φοιτητών. Συνοπτικά, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Τ.Ι.Μ.Ε.” ανταγωνίζεται τα γνωστά και πολύ ακριβά ΜΒΑ του εξωτερικού, όπως αυτά που παρέχουν το LBS και το INSEAD, προσφέροντας σε χαμηλότερο κόστος μία πρωτοποριακή εξειδίκευση» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.
Να σημειώσουμε ότι η υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στο “T.I.M.E. ΜΒΕ” ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και θα συνεχιστεί έως 31 Ιουλίου, ενώ θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε φύσεως πτυχιούχους και όχι μόνο των οικονομικών επιστημών ή διοίκησης επιχειρήσεων.
Πέραν της επάρκειας στην αγγλική γλώσσα τα κριτήρια επιλογής περιλαμβάνουν τον βαθμό πτυχίου, την ενδεχόμενη επαγγελματική εμπειρία και δύο συστατικές επιστολές. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη διαδικασία αιτήσεων υπάρχουν στον ιστότοπο του προγράμματος www.timembe.eu.