Βολές κατά της Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «100/5» Άρης Παπαδογιάννης κατηγορώντας τον δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα για «έλλειψη αυτοδιοικητικής κουλτούρας και συνείδησης». Παράλληλα έκανε λόγο για «απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και εκφράσεις του δημάρχου προς την αντιπολίτευση» αλλά και «απαξίωση του Δημοτικού Συμβουλίου» από μέρους του κ. Βάμβουκα.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη ο κ. Παπαδογιάννης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ως παράταξη «συνηθίζουμε να καταθέτουμε, ως οφείλει ο κάθε αυτοδιοικητικός, τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις αντιρρήσεις, την κριτική μας στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο ο κος Δήμαρχος απαξιώνει πλήρως» και πρόσθεσε: «Μετά όμως τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και τις εκφράσεις εκ μέρους του Δημάρχου προς την αντιπολίτευση που στερούνται στοιχειώδους ευγένειας, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για ορισμένα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Χανίων».
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδογιάννης αναφέρθηκε:
• Στο θέμα της αναχρηματοδότησης και επιμήκυνσης των δανείων του Δήμου Χανίων λέγοντας πως: «Δεν είμαστε ούτε κυνικοί, ούτε ανέντιμοι επειδή αντιδρούμε στην πρόταση του σχετικά με την αναχρηματοδότηση και την επιμήκυνση σε 15 χρόνια των δανείων των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία είχαν συναφθεί από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους που θα επιβαρύνει πλέον του 1 εκατομμυρίου ευρώ τους Χανιώτες πολίτες, όταν η αποπληρωμή του είχε προβλεφθεί σε 5 χρόνια και μέχρι τώρα εξυπηρετείτο. Τελικά, τα οικονομικά του Δήμου είναι, όπως μας λέει ο κος Δήμαρχος, ανθηρά; Γιατί εξ όσων γνωρίζουμε παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζονται μόνο από επιχειρήσεις και οργανισμούς όταν βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο».
• Το ζήτημα της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της αγοράς του νεοκλασικού στην οδό Τζανακάκη για το οποίο τόνισε: «Μήπως είναι υποκριτικό από πλευράς του Δημάρχου να υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση του στερεί την δυνατότητα να παράξει έργο την στιγμή που διέθεσε 1 εκατομμύριο ευρώ –εκ των οποίων 500.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου- για την αγορά ενός ερειπίου στο οποίο αναγκάστηκε να τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες «Προσοχή κίνδυνος!» αμέσως μετά την εξαγορά του από τον Δήμο;».
• Το θέμα των υπηρεσιών του Δήμου για τις οποίες έθεσε το ερώτημα αν «είναι έντιμο να απαξιώνονται οι υπηρεσίες και τα στελέχη του Δήμου για ό,τι κακό συμβαίνει, επιρρίπτοντας σε αυτούς την ευθύνη προκειμένου να καλύπτονται οι αδυναμίες και ανεπάρκειες τις Δημοτικής αρχής;».
• Το ζήτημα του Κοινωνικού Παντοπωλείου και της ανάθεσης της λειτουργίας του σε ΜΚΟ για το οποίο διερωτήθηκε: «Είμαστε μήπως κυνικοί που κατηγορούμε την Δημοτική Αρχή για την εκχώρηση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου – ακόμη και του κοινωνικού παντοπωλείου- σε ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) στερώντας από το Δήμο ευρωπαϊκά κονδύλια και θέσεις εργασίας για τους δημότες μας;».
• Η κριτική του κ. Παπαδογιάννη επικεντρώθηκε και στο θέμα του υπό κατασκευή νέου κτηρίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο ενετικό λιμάνι για το οποίο υπογράμμισε ότι «η Δημοτική Αρχή έχει ξεπεράσει κάθε όριο». «Ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει το υπό κατασκευή κτιρίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σε ιδιώτη, προκειμένου να δημιουργηθεί ξενοδοχείο πολυτελείας. Ένα κτίριο το οποίο περιήλθε σαν περιουσιακό στοιχείο στον Δήμο και αποκτήθηκε με τεράστιες προσπάθειες και δικαστικούς αγώνες από την τότε Δημοτική Αρχή. Ένα κτίριο που προοριζόταν, κατ’ αρχήν, να στεγάσει τις χερσαίες εγκαταστάσεις ενός πολύ φιλόδοξου σχεδίου, του “Ενάλιου Πολιτιστικού Πάρκου”, που παρουσιάστηκε μέσω της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και έτυχε μεγάλης αποδοχής και στη συνέχεια, αφού αυτό το πλάνο εγκαταλείφθηκε, οδηγήθηκε να στεγάσει τις υπηρεσίες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Τελικά ποιος είναι ο ρόλος του Δήμου; Να αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά, να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και να συνεισφέρει στην τουριστική προβολή του τόπου μας, δράσεις που θα του αποφέρουν διαχρονικά τεράστια οικονομικά οφέλη ή να παίζει τον ρόλο του ξενοδόχου;», σημείωσε ο κ. Παπαδογιάννης και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς η δημοτική αρχή στερείται αυτοδιοικητικής κουλτούρας, στερείται αυτοδιοικητικής συνείδησης. Ευτυχώς όμως το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και οι χρονοβόρες διαδικασίες δεν θα του επιτρέψουν να προλάβει να υλοποιήσει ένα απαράδεκτο αλλά και προσβλητικό διοικητικά εγχείρημα στην διάρκεια της δικής της δημοτικής θητείας».
• Για τα Νεώρια ανέφερε πως αντί να χαίρεται ο Δήμαρχος για την εκ νέου παραχώρηση των Νεωρίων, από το υπουργείο πολιτισμού, στον Δήμο Χανίων θα έπρεπε συγχρόνως να λυπάται γιατί τα Νεώρια είχαν επιστραφεί στο Υπουργείο ένεκα της ασυνέπειας και της μη τήρησης των υποχρεώσεων του Δήμου: «Θα έπρεπε να λυπάται γιατί χάθηκαν 450.000 ευρώ -εξασφαλισμένη χρηματοδότηση- που αφορούσε στην αποκατάσταση της επικινδυνότητας τους και στην επαναλειτουργία τους σαν δομή πολιτισμού στην παλιά πόλη, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση τους. Σήμερα, δυστυχώς, παραμένουν ακόμη αποθήκες».
• Επίσης, για το παλιό Δημαρχείο στην πλατεία του σιντριβανιού επεσήμανε ότι χάθηκαν 150.000 ευρώ από το πρόγραμμα “Θησέας” που αφορούσαν την αποκατάσταση του κτιρίου που σήμερα παραμένει ακόμη με υποστυλώματα.
Καταλήγοντας ο κ. Παπαδογιάννης υπογράμμισε: «Θα ήταν ωφελιμότερο, ο κος Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, αντί να χρησιμοποιούν αγενείς χαρακτηρισμούς για την αντιπολίτευση και να επιρρίπτουν ευθύνες στα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου, να ασχοληθούν με τα πολλά και σοβαρά προβλήματα του Δήμου τα οποία προς το παρών έχουν κλειδωθεί στο συρτάρι του Δημάρχου».