Για παράταξη με σαφή διαφοροποίηση απέναντι «στο δεξιό και στον αριστερό συντηρητισμό όπως εκφράζεται από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο χθες από τα Χανιά αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ, ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου. Στην ομιλία του στο καφέ “Κήπος” ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές τις λέξεις και φράσεις: Κλιματική αλλαγή, δημοκρατία, σοσιαλισμός, κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ έκανε αναφορές και στην περίοδο της δική του διακυβέρνησης.
Απευθυνόμενος στον κόσμο που βρέθηκε στη συγκέντρωση τόνισε «αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα η Κρήτη». Πρόσθεσε πως στο νησί διαπιστώνεται «η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου γιατί διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα θέματα με πελατειακή λογική. Ο ΒΟΑΚ γίνεται με ασαφές χρονοδιάγραμμα, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό χωρίς επαρκή χρηματοδότηση (εθνική ή ευρωπαϊκή) και θα οδηγήσει σε υψηλά διόδια. Όταν έρχονται 90 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να γίνει ένα ολοκληρωμένο έργο και για τους πολίτες της Κρήτης να μην πέσει το βάρος το διοδίων». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν δείχνει καμία μέριμνα για τις ΑΠΕ .
«Η δικιά μας κυβέρνηση ήταν η πρώτη που ξεκίνησε τις προσπάθειες για έρευνες για φυσικό αέριο, για να αποδείξουμε στις αγορές ότι μπορούμε να πληρώσουμε τα δάνεια μας» αλλά όπως είπε αυτό θα ήταν σύντομο καθώς «είχα πείσει την κ. Μέρκελ και τους Ευρωπαίους εταιρους να στηρίξουν το πρόγραμμα “Ήλιος” ώστε η Ελλάδα να παράγει ενέργεια από ΑΠΕ και να την εξάγει στην Ευρώπη. Δυστυχώς οι επόμενες κυβερνήσεις το ξέχασαν».
ΓΙΑ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
Μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις την περίοδο της πανδημίας έκανε λόγο για απειλές για τη δημοκρατία από την «τρομερή υπερσυγκέντρωση πλούτου», «τις παρεμβάσεις των ισχυρών στα ΜΜΕ, την αιχμαλωσία της πολιτικής με το χρήμα, την επιρροή στη δικαιοσύνη, τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων που αξιοποιούνται για να επηρεάσουν με αθέμιτα μέσα τις απόψεις μας. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν τους πολίτες χειραγωγίσιμους, ελεγχόμενους, δεν θέλουν τη διαφάνεια και τις αλήθειες». Επισήμανε ότι η πανδημία και στη χώρα μας έκανε «κάποιους πλούσιους- πλουσιότερους», και επιτέθηκε στη ΝΔ ότι «αξιοποίησε την ευκαιρία της πανδημίας για να υπονομεύσει τους νόμους τους δικούς μας για τη “Διαύγεια”, για τη διαφάνεια στις προμήθειες, για να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια πελατειακή χώρα. Έχει μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα απέραντο γραφείο real estate με επιπτώσεις για όλους μας. Χωρίς σχέδιο για το μέλλον, χωρίς πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα. Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε την Ελλάδα γιατί την έβλεπε πάντα κυρίαρχη». Επισήμανε πως η σημερινή κυβέρνηση φοράει «τεχνοκρατικό προσωπείο» και «κινείται με πελατειακές πρακτικές. Αυτές μας κατέστρεψαν! Η κρίση του 2009 ήταν η αποθέωση των πελατειακών λογικών. Τα τεράστια ποσά χρημάτων που δανείστηκε η τότε κυβέρνηση που πήγαν; Τι είδατε; Ουσιαστικά χάθηκαν στους υμέτερους αλλά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός». Στη συνέχεια ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη «να επενδύσει και να ανανεώσει το νέο ΕΣΥ που ξεκίνησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Γιώργο Γεννηματά» και συμπλήρωσε πως για δις που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τις Περιφέρειες, τους Δήμους κα. Σε αναφορά του στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ο λαός του έδωσε την ευκαιρία «να κυβερνήσει αλλά η αντιμνημονιακή του ρητορική μεταφράστηκε σε υπέρογκη φορολογία χτυπώντας τη μεσαία τάξη αλλά και αντεργατικά μέτρα. Και το χειρότερο ότι έκρυψε τις αλήθειες για τη Δεξιά και τη ΝΔ ξεπλένοντας τις αμαρτίες της. Η ηγεσία του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε με τη συντήρηση, τη νομή της εξουσίας όχι την αλλαγή της.»
ΤΡΕΙΣ ΑΡΧΕΣ
Περιγράφοντας συνοπτικά τις θέσεις του, τις συνόψισε σε τρεις αρχές:
• Κλιματική δικαιοσύνη, με μετάβαση στις νέες πηγές ενέργειας που δεν θα πληρώσουν οι μικροί και η μεσαία τάξη.
• Κλιματική δημοκρατία.
«Εμείς λέμε ότι η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι δημοκρατική, μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες οι πολίτες, οι δήμοι, οι συνεταιρισμοί να είναι οι ίδιοι συμμέτοχοι στην παραγωγή της νέας ενέργειας. Μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία για την οποία πρέπει να παλεψουμε».
• Κλιματική παιδεία, για τους νέους και για όλους που θα δίνει εφόδια, θα θωρακίζει.
Επισήμανε τη σημασία της ενότητας της παράταξης «γύρω από ένα αξιακό πλαίσιο χωρίς διαμάχες και ρητορικές που τρέφουν την εσωστρέφεια και αυτή με τη σειρά της τρέφει την εικόνα μιας μικρής παράταξης» και για ένα μέτωπο που θα ενώσει διαφορετικές δυνάμεις του λαού μας «στο κοινό στόχο ελπίδας και προοπτικής ώστε αυτή η κρίση που πέρασε η παράταξη μας να γίνει μοχλός αλλαγής».
Τελειώνοντας την ομιλία του δήλωσε ότι «έχω διατελέσει υπουργός, πρωθυπουργός, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς. Δεν μπήκα στη μάχη για την καρέκλα, έχω δει τις καρέκλες. Μπήκα για να βοηθήσουμε όλοι μαζί αυτήν την παράταξη να μεγαλώσει και να ενισχυθεί. Και αυτό θα κάνω με την ψυχή μου!» .