Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Παραΰστερα των Απανωμεριτών;

Kύριε διευθυντά,
από τις στήλες των Χανιώτικων Νέων παρακολουθώ καθημερινά, μεταξύ των πολλών και ενδιαφερόντων θεμάτων και τις δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Χανίων και ιδιαίτερα του Δήμου Αποκορώνου.
Ο Αποκόρωνας παρουσιάζεται ότι έχει δήμαρχο με πολλές ανησυχίες. Η κατάκτηση των στόχων του είναι εμφανής και θεωρείται επιτυχημένος Δήμαρχος.
Για πληρέστερη πληροφόρηση των αναγνωστών της εφημερίδας σας (μας), παρακαλώ να δημοσιεύσετε και μια λίγο διαφορετική άποψη.
Ο Καλλικρατικός Δήμος Αποκορώνου, με την προηγούμενη και την τωρινή Δημοτική Αρχή του, αγνοεί τα φυσικά όριά του, τα οποία εκτείνονται από την «Απτέρα μέχρι την Υδραμία» και από της Γριάς το Σωρό μέχρι τη Δραπανοκεφάλα. Δεν έχουν ανέβει φαίνεται στον Προφήτη Ηλία, έργο των Μελιδονιανών, με μπροστάρη τον αείμνηστο Βλάση Μανουσάκη, και από του Μεμέτη την Καλύβα να δουν και να θαυμάσουν τον Αποκόρωνα και τις ομορφιές του στο σύνολό του. Γι’ αυτό και όλο το βάρος των ενεργειών και δραστηριοτήτων και των δύο Δημοτικών Συμβουλίων του Καλλικρατικού Δήμου εστιάζεται κυρίως στον άξονα των Καπποδιστριακών Δήμων Γεωργιούπολης-Βάμου-Αρμένων, ελάχιστα του πρώην Δήμου Κρυονερίδας και πρώην Κοινότητας Ασή-Γωνιάς.
Υπάρχει άγνοια και αδιαφορία για τον πρώην Δήμο Φρε. Ισως έχουν δίκιο. Ο Βόρειος, παράκτιος και πεδινός Αποκόρωνας να αναπτυχθεί και ο Νότιος, ημιορεινός και ορεινός να εγκαταλειφθεί, να γίνει βοσκότοπος. Ή λένε: Παραΰστερα των Απανωμεριτών. Απ’ ότι γνωρίζω, εκτός της πλατείας Φρε, της οποίας ο σχεδιασμός και οι πιστώσεις προϋπήρχαν από τον πρώην Δήμο Φρε, δεν έχει γίνει κανένα σημαντικό έργο τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Διάβασα στο, με ημερομηνία 11 Απριλίου 2018, φύλλο των Χανιώτικων Νέων δύο σημαντικά θέματα στις σελίδες 6 και 7. Το ένα θέμα: Δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών στον Αποκόρωνα σελ. 6 και βελτίωση αγροτικών δρόμων στον Αποκόρωνα σελ. 7. Για το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών ο κ. δήμαρχος ανακοινώνει την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Κοιν. Σεπ. “Μονοπάτια Ελλάδας”.
Όπως αναφέρει με γραπτή δήλωσή του ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και συμβουλευτικής στο Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, για την ωρίμαση φακέλου έργου για βελτίωση και ανάδειξη δικτύου πεζοπορικών διαδρομών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αποκορώνου, για την αποτύπωση και καταγραφή πεζοπορικών διαδρομών και προώθηση για πεζοπορικό τουρισμό.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να γνωστοποιήσω στον δήμαρχο, στο Δημοτικό Συμβούλιό του, στον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της πρώην Κοινότητας Παϊδοχωρίου, στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Παϊδοχωρίου – Νεροχωρίου – Αγίων Πάντων και στον αντιδήμαρχο του Δήμου κ. Κουκουράκη Γιάννη, ότι στο βιβλίο μου με τίτλο “Τοπωνύμια Παϊδοχωρίου – Νεροχωρίου και Αγίων Πάντων”, που εξέδωσε το Ίδρυμα Αγία Σοφία, μεταξύ άλλων έχουν καταγραφεί και φωτογραφηθεί «φυσιολατρικές διαδρομές» από το Νιο-Χωριανό Κουλέ- Εικονοστάσι – Αναστασιανά – Πλάκα. Μονοπάτι μέσω του κυπαρισσόδασους “Καμάρια” Τρυγόπετρα με κατάληξη στο “Φαράγγι της Σκοτεινής”.
Το “Φαράγγι της Σκοτεινής” ξεκινά μεταξύ Πεμονίων και Παϊδοχωρίου και μέσω “Γεράνες”, Μελιδονίου και Καρών καταλήγει στις Γούρνες Λευκών Ορέων με πολλά γραφικά, ιστορικά, παραδοσιακά Μιτάτα.
Γνωρίζω επίσης σ’ όλους αυτούς που ανέφερα παραπάνω, ότι από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του πρώην Δήμου Φρε έγιναν προσπάθειες ανάδειξης του «Φαραγγιού της Σκοτεινής» και με τη συνεργασία του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, του πρώην Δήμου Φρε και του Δήμου Αποκορώνου, έχουν γίνει «τρία περάσματα» (μία ανάβαση και δύο καταβάσεις).
Υπάρχει αρκετό φωτογραφικό υλικό και πολλές δημοσιεύσεις στα Χανιώτικα Νέα. Για την ανάδειξή του όμως απαιτείται περαιτέρω μελέτη, σήμανση και προβολή, ενέργειες τις οποίες μόνο ο Δήμος Αποκορώνου έχει τη δυνατότητα, εφόσον βέβαια έχει και το ενδιαφέρον για την ενδοχώρα του Δήμου. Το «Σπήλαιο της Σκοτεινής» έχει τη δική του ιστορία και είναι ανεξερεύνητο.
Δηλώνω ότι έχω τη διάθεση να βοηθήσω όσο μπορώ. Το ενδιαφέρον όμως του δημάρχου φαίνεται και από το δημοσίευμα των Χανιώτικων Νέων της ίδιας ημερομηνίας 11 Απριλίου 2018 με θέμα: “Βελτίωση Αγροτικών δρόμων” και συγκεκριμένα για έργα – προτάσεις που εντάχθηκαν στη δράση: “Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Στον Δήμο Αποκορώνου, κατά δήλωση του δημάρχου, πρόκειται να ενταχθούν τέσσερις (4) συνολικά αγροτικοί δρόμοι, στις Δημοτικές Ενότητες Αρμένων και Γεωργιούπολης (2 δρόμοι σε κάθε Δημοτική Ενότητα).
Η Δημοτική Ενότητα του πρώην Δήμου Φρε δεν υπάρχει ούτε ως γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις; Ή παραΰστερα των Απανωμεριτών, κ. Δήμαρχε;
Εύχομαι ο “Κλεισθένης” του κ. Σκουρλέτη, αντικαταστάτης του “Καλλικράτη”, να φέρει πίσω την “ΑΠΤΕΡΑ” στον Αποκόρωνα και στους Αποκορωνιώτες, να κάνει τον Αποκόρωνα δύο Δήμους, έναν Βόρειο (παράκτιο-πεδινό) και έναν Νότιο (ημιορεινό-ορεινό). Ή να δοθεί όλος ο Αποκόρωνας στον Δήμο Χανίων, για να γίνει ο Δήμος Χανίων ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ.
Ευχαριστώ
Πέτρος Πανηγυράκης, δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα