Oλο το πλήθος των αυλοκολάκων
όλους τους ταπεινούς γραμματικούς
τους βραβευμένους με χρυσά παράσημα
λεγεωνάριους και στρατηλάτες
υποψιάζομαι τις αυλητρίδες τη γιορτή
όλους τους λόγους και προπόσεις
αυτούς που παριστάνουνε τους εθνικούς […]».
Μιχάλης Κατσαρός “Κατά Σαδδουκαίων”
Κύριε διευθυντά,
στις 10 Νοεμβρίου 2020 δημοσιεύτηκε στα έγκριτα “Χαν. Νέα”, άρθρο του κ. Πλυμάκη Αντώνη με τίτλο “Η παράδοση των Γερμανών και ο εορτασμός του γεγονότος” το οποίο αναφέρεται στην από 17-9-2020 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για τη “Συμφωνία της Κνωσού”, επιχειρώντας προφανώς να απαντήσει στην κριτική που ασκήθηκε στην ανιστόρητη αυτή απόφαση από πολλούς (αντιστασιακούς, καθηγητές πανεπιστημίου, το πανελλήνιο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών κ.ά) μεταξύ τους κι εγώ με σειρά τριών κειμένων στην ίδια εφημερίδα.
Ο αρθρογράφος, που όπως φαίνεται από το κείμενό του δεν έχει γνώση των όσων διαδραματίστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο κι ελλείψει επιχειρημάτων και ιδεολογικής μονομέρειας, διαστρεβλώνει τα γεγονότα, γράφοντας ότι το Περ. Συμβούλιο «αποφάσισε την καθιέρωση της ημέρας παράδοσης των τελευταίων Γερμανών σαν σήμερα, γιορτής για την ολική απελευθέρωση του νησιού» ή νομίζει ότι μπορεί να ξεμπερδεύει με μια αφοριστική φράση: «ιστορικά παραμύθια περί συμφωνίας Τσώρτσιλ με τον Χίτλερ». Μα δε ρωτούσε περιφερειακούς συμβούλους των Χανίων που με περισσό θάρρος και παρρησία τοποθετήθηκαν (Λευτέρης Κοπάσης) να τον πληροφορήσουν τι συνέβη στην εν λόγω συνεδρίαση;
Στο συγκεκριμένο θέμα, μην έχοντας κανένα επιχείρημα -τι καρτερούσα κι εγώ ο αφελής- «πετά τη μπάλα στην εξέδρα» ακολουθώντας την παλιά συνταγή και ασχολείται με τη «Συμφωνία της Γιάλτας» και «τα χαρτάκια που αντάλλαξαν (!) οι ηγέτες των νικητών», δίχως να προσκομίσει ούτε ίχνος ιστορικού ντοκουμέντου. Κι επιπλέον. Μπορεί ν’ αντιπαραθέσει ιστορικά τεκμηριωμένα αντεπιχειρήματα σ’ αυτά που εκθέσαμε στα κείμενά μας ή και άλλοι όπως ο καθηγητής Ιστορίας του Α.Π.Θ. Γιώργος Μαργαρίτης, ο ναύαρχος ε.α. Σήφης Μανουσογιαννάκης και ο πανεπιστημιακός Αριστομένης Συγγελάκης γραμματέας του δικτύου μαρτυρικών πόλεων; Ακόμη, να τον πληροφορήσω ότι ετοιμάζονται βιβλία σχετικά με το ζήτημα και ευρύτερα.
Δεν θ’ άξιζε, ίσως, ν’ ασχοληθούμε με τον συγκεκριμένο αρθρογράφο και τις ανακρίβειες που αναφέρει, αλλά το κάνουμε, κυρίως, για τους αναγνώστες της εφημερίδας. Θα είναι νομίζω, πολύ καλύτερα να γράφει όμορφα κείμενα για τις χανιώτικες Μαδάρες και τα σπήλαια, θέματα που τα γνωρίζει σε βάθος. Δεν θα επανέλθουμε σε κανένα διάλογο, παρά μόνον εάν υπάρξουν σοβαρά επιχειρήματα.
Γιώργος Πιτσιτάκης,
δάσκαλος, ιστορικός ερευνητής