Την ωμή παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης έντονων καιρικών φαινομένων από την Περιφέρεια Κρήτης είχαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Καλογερής ήταν ξεκάθαρος: «εάν τύχει να αντιμετωπίσουμε τα ίδια ακραία καιρικά φαινόμενα με πέρυσι, καλύτερα να φύγουμε όλοι από δω»!
Αυτή τη θέση θα ήταν πιο χρήσιμο να την εξέφραζε η παράταξη Αρναουτάκη προεκλογικά, ώστε να ξέρουν και οι Χανιώτες τι ψηφίζουν. Γιατί η πλειοψηφία τούς εμπιστεύτηκε με την ελπίδα ότι θα αποκαταστήσουν τις ζημιές που έγιναν τον περασμένο Φλεβάρη και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να “οχυρωθεί” ο νομός απέναντι σε νέα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σημειώστε· για βροχές μιλάμε. Ούτε για τσουνάμι, ούτε για σεισμούς, ούτε για τυφώνες. Μακριά από εμάς αυτά, γιατί αν πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό, μάλλον σε κάτι όντως ακραίο, θα εξαφανιστούμε από τον χάρτη.
Με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Καλογερής έθεσε ουσιαστικά τον πήχη των δυνατοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης σε αυτή τη νέα εποχή που ξεκίνησε μετά τις εκλογές. Μέχρι εκεί μπορούν, μας είπε. Από εκεί και πέρα τι; Να πάρουμε απόφαση ότι κάθε φορά που θα βρέχει θα κάνουμε τον σταυρό μας να μην πνιγούμε; Πώς να ακούγεται αυτό αλήθεια στα μάτια επισκεπτών του νομού ή σε επίδοξους επενδυτές.
Εννιά χρόνια η παράταξη Αρναουτάκη κρατά την τύχη της Κρήτης στα χέρια της. Εγιναν πράγματα, κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει. Είναι όμως ξεκάθαρο πως η ανάπτυξη ήταν ανισόρροπη, με τη ζυγαριά να γέρνει στα ανατολικά του νησιού. Εκεί έγιναν τα μεγάλα έργα, εκεί έγιναν οι ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Η “γύμνια” των Χανίων αποκαλύφθηκε στις καταστροφές του περασμένου Φλεβάρη, καθώς οι ανεπαρκείς υποδομές δεν άντεξαν την κακοκαιρία. Κι αντί να πέσουν με τα μούτρα, να εργαστούν για τα Χανιά μετά την εμπιστοσύνη που τους έδειξε η πλειοψηφία των πολιτών, μας λένε σήμερα να… προσευχηθούμε.
Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι το πού έχουν πάει τα 78 εκατομμύρια ευρώ πού έχει πιστωθεί η Περιφέρεια Κρήτης για την αποκατάσταση των ζημιών από τον περασμένο Φλεβάρη. Αυτό ρώτησε η αντιπολίτευση στο Συμβούλιο και απάντηση δεν πήρε, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.
Αυτό λοιπόν που πρέπει να γίνει αντιληπτό, είναι πως οι κορυφαίες διοικητικές θέσεις εκτός από τα καλά τους, τις χειραψίες, τις φωτογραφίες, την αναγνωρισιμότητα και τη δύναμη της εξουσίας, έχουν και υποχρεώσεις· έχουν ευθύνες. Και βασική ευθύνη είναι η ασφάλεια των πολιτών του νομού Χανίων. Αυτή αμφισβητήθηκε από τα πιο επίσημα χείλη. Από τον ίδιο τον αντιπεριφερειάρχη. Αν νιώθουν ανεπαρκείς, τα Χανιά δεν τους φταίνε σε τίποτα.
Ο εκάστοτε Περιφερειαρχης Αντιπεριφερειαρχης Δημαρχος δεν είναι μαντης Καλχας ουτε Τειρεσιας να μαντεψει τα μελλουμενα του καιρου…..άλλα φρονιμο θα ήταν να λαβει μετρα ωστε να υπάρχει μια προπαρασκευη για την αποτροπη καταστροφων από εντονα καιρικα φαινομενα…..με ασκηση πιεσης πρωτιστα στη Γενικη Γραμματεια Πολιτικης Προστασιας κ στο Υπουργείο Δημοσιας Ταξης εννοοντας την ΕΛΑΣ κ την Πυροσβεστικη……δηλαδη σε περιοχες που κάθε χρονο εχουν τυφωνες χιονοθυελλες εντονες βροχοπτωσεις τι κανουν οι εκαστοτε Αρχες?Προσευχονται κ παρακαλουν τους θεους του ανεμου της βροχης να μην υπαρξουν εντονα καιρικά φαινομενα?Ας αναρρωτηθουν οι ολοι ψηφοφοροι και οι μεν κ οι δε ανευ διακρισεων!!!!!!!!!!