Παραδόθηκε προς χρήση στο κοινό, το πρώτο τμήμα από τις παραλίες του Σαρωνικού Κόλπου, οι οποίες επλήγησαν από το περιστατικό της βύθισης του δεξαμενοπλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ». Πρόκειται για τις ακτές του δήμου Παλαιού Φαλήρου, ο καθαρισμός των οποίων ολοκληρώθηκε.
Η διαδικασία της παράδοσης έγινε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, του δήμαρχου Παλαιού Φαληρου Διονύση Χατζηδάκη, του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, του γγ Ναυτιλίας Διονύση Χαράλαμπου Καλαματιανού και του γγ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστου Λαμπρίδη. Επίσης, παρίστανται ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης και στελέχη του Λιμενικού Σώματος.
Η διαδικασία παράδοσης έγινε στις ακτές, στην περιοχή του Φλοίσβου. Στη συνέχεια, όλοι μαζί μετέβησαν στο δημαρχείο, όπου ο δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και της εταιρίας που έχει αναλάβει την απορρύπανση του Σαρωνικού Κόλπου υπέγραψαν Πρωτόκολλο Επιθεώρησης Ολοκλήρωσης Καθαρισμού και Παράδοσης των Ακτών.
«Μια εικόνα, όπως λέμε, 1000 λέξεις. Με συλλογική προσπάθεια, με δουλειά και μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο που δεσμευτήκαμε, έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Είναι μια εικόνα που αποκαθιστά τα πράγματα. Με βάση και τα στοιχεία που θα έρθουν από της επιστημονικές μετρήσεις θα αποδειχθεί ότι προλάβαμε παρά πολλά πράγματα» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, κατά τη διαδικασία παράδοσης των ακτών.
Στην ερώτηση τι απαντά σε αυτούς που στην αρχή εξαπέλυσαν εναντίον του επίθεση, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε: «Ο καθένας κρίνεται με βάση τα λόγια που λέει, τι εξυπηρετεί, που στοχεύει. Ζήσαμε δύσκολες στιγμές όλοι στο υπουργεί ο-και εγώ προσωπικά- αλλά νομίζω ότι η προσπάθεια που κάνουμε όλοι και οι δήμαρχοι, οι εργαζόμενοι, οι εθελοντές, το Λιμενικό, οι εταιρείες, αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να δουλεύει αποτελεσματικά και δεν υποκύπτει στο μοιραίο».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε πως το ζήτημα αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πολύ άμεσα. «Το θέμα ήταν περισσότερο επιχειρησιακό για να μαζέψουμε την κατάσταση. Από τις πρώτες μέρες απορροφήσαμε 35 κυβικά πετρέλαιο και νερό. Αυτό δείχνει ότι στις αστοχίες πρέπει να πέφτουμε πάνω ψυχή τε και σώματι» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος ευχαρίστησε το Λιμενικό για την τεράστια συμβολή του αλλά και τις εταιρείες καθαρισμού οι οποίες, όπως ανέφερε, δούλεψαν νυχθημερόν για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα.
«Είναι μια σημαντική μέρα, διότι σήμερα παραδίδουμε την πρώτη παραλία σε έναν μήνα περίπου από τότε που έγινε το συμβάν. Ήδη οι εργασίες είχαν σταματήσει εδώ και αρκετές μέρες να γίνονται στο Φάληρο γιατί είχαν ολοκληρωθεί. Αυτό έγινε μέσα από έναν πραγματικό συντονισμό με τους δήμους, με το υπουργείο, το Λινενικο, μέχρι τις υπηρεσίες που είχαν αναλάβει την απορρύπανση. Και αυτός ο συντονισμός ήταν καθημερινός και γινόταν κάθε βράδυ στο υπουργείο για να μπορέσουμε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα», τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.
Σε ερώτηση σχετικά με τις επικαθήσεις στον βυθό της θάλασσας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέφερε πως την χώρα μας έχουν επισκεφθεί εκπρόσωποι από την πολιτική προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διδάκτορες ωκεανολόγοι, από εξειδικευμένα ινστιτούτα που ασχολούνται με τέτοια συμβάντα και βάσει των μετρήσεων δεν προκύπτει κάποια ανησυχία. Επικαθήσεις δεν υπάρχουν, ξεκαθάρισε ο κ. Σαντορινιός, με εξαίρεση, όπως είπε, την περιοχή της Σαλαμίνας, όπου εκεί υπήρχαν, όμως οι περισσότερες έχουν μαζευτεί από δύτες.
«Ο κίνδυνος ότι θα μας έρθει πετρέλαιο δεν προκύπτει. Επιπλέον οι μετρήσεις που έχουν γίνει στα ανοικτά από το ΕΛΚΕΘΕ δείχνουν ότι είναι παρά πολύ χαμηλή η συγκέντρωση των πετρελαιοειδών, στα όρια όχι απλά του ανεκτού, αλλά του φυσιολογικού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτός ο κίνδυνος κατά 99.9% έχει εξαλειφθεί» εκτίμησε ο υφυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου θα παραδοθεί και το δεύτερο τμήμα στην περιοχή της Πειραϊκής, αφού και εκεί έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής.