Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Παραδόθηκε επίσημα το έργο αποκατάστασης του μιναρέ στο Νερατζέ τζαμί

Παραδόθηκε κι επίσημα ο μιναρές στο Νερατζέ τζαμί στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, από το υπουργείο Πολιτισμού στον Σύνδεσμο για τη Διάδοση Καλών Τεχνών και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Ουσιαστικά όμως παραδόθηκε στην κοινωνία του Ρεθύμνου που επί μια δεκαετία έβλεπε το μνημείο “περικυκλωμένο” από τις σκαλωσιές, αφού λόγω της επικινδυνότητάς του χρειαζόταν στήριξη αλλά και λόγω των εργασιών αποκατάστασης που ξεκίνησαν πριν από 7 χρόνια.
Οι εργασίες στο μνημείο είχαν ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2015 και το μεταλλικό ικρίωμα είχε απομακρυνθεί, ωστόσο χθες ήρθε κλιμάκιο του υπουργείου στο Ρέθυμνο, επιθεώρησε το έργο και το παρέδωσε επίσημα.
Έτσι ο μιναρές πλέον θα κοσμεί την πόλη του Ρεθύμνου, ως ένα από τα χαρακτηριστικότερα «σύμβολά» της.
Θυμίζουμε ότι τα στατικά προβλήματα του μνημείου ήταν τέτοια που στις αρχές της δεκαετίας του 2000 τοποθετήθηκε η μεταλλική σκαλωσιά, ώστε να προστατεύει το ίδιο αλλά και τους περαστικούς, από ενδεχόμενη πτώση τμημάτων των λίθων. Αφού πέρασε από «σαράντα κύματα» μέχρι να αποφασίσει η πολιτεία και συγκεκριμένα το υπουργείο πολιτισμού να το εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα μελέτης και αποκατάστασης και αφού πέρασε τους σκόπελους των πολλών καθυστερήσεων, τελικά αποκαταστάθηκε.
Το ανώτερο μέρος του μιναρέ, είχε αφαιρεθεί πριν περίπου τέσσερα χρόνια, λόγω της επικινδυνότητάς του και στη συνέχεια όταν ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης αφαιρέθηκε και το υπόλοιπο μέχρι περίπου το πρώτο μπαλκόνι.
Η κορυφή αποκαταστάθηκε εξολοκλήρου με καινούριες πέτρες διότι ήταν κατεστραμμένες σχεδόν ολοκληρωτικά, το εξωτερικό τμήμα αποκαταστάθηκε με τις παλαιές πέτρες και στο εσωτερικό σε ποσοστό 60% αντικαταστάθηκαν με νέες. Χρησιμοποιήθηκε η ίδια πέτρα και έγινε συγκόλληση σε μεγαλύτερα κομμάτια για να είναι καλύτερη η ευστάθεια του μνημείου.
Έτσι από 20 με 25 πέτρες που είχε η κάθε στρώση, τώρα έχει από 8 έως 12. Οι λίθοι έχουν συνδεθεί με ανοξείδωτο ατσάλι αντί για σίδερο για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, το οποίο έχει καλυφθεί με χυτό μολύβι για να μην πληγώνονται οι λίθοι.
Επίσης τα μπαλκόνια αποκαταστάθηκαν με τα παλιά υλικά μετά από τη συντήρησή τους. Όλες οι εργασίες έγιναν με την καθοδήγηση της αρχαιολογίας και με παραδοσιακές τεχνικές χτισίματος.
Όπως άλλωστε αναφερόταν και στη μελέτη του κ. Αριστόδημου Χατζηδάκη, η αρχιτεκτονική αποκατάσταση του μνημείου ακολουθεί την αρχή της πιστής τήρησης της σημερινής μορφολογίας του και της επαναδόμησης των καθαιρεμένων τμημάτων του με βάση τη λεπτομερή αποτύπωση που θα προηγηθεί της καθαίρεσης. Τα αρχιτεκτονικά μέλη καθαρίστηκαν προσεκτικά και συμπληρώθηκαν όπου απαιτήθηκε.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Την ικανοποίησή του για το γεγονός της αποκατάστασης του μνημείου εξέφρασε ο Ανδρέας Αντωνίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Διαδόσεως Καλών Τεχνών Ρεθύμνου, στην ιδιοκτησία του οποίου είναι το τζαμί. Συνδέοντάς το επίσης με την έναρξη αποκατάστασης του μιναρέ στο Βαλιδέ τζαμί, τόνισε πως «η παλιά πόλη του Ρεθύμνου ομορφαίνει και αυτό είναι καλό για όλους μας».
Ωστόσο ο μιναρές δεν θα είναι επισκέψιμος, κάτι που θα ήθελε ο Σύνδεσμος, αφού το ΚΑΣ έχει απαγορεύσει την επισκεψιμότητα για λόγους ασφαλείας. Όπως είπε ο κ. Αντωνίου: «Δυστυχώς, μας μεταβιβάστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου βάσει της οποίας απαγορεύεται η επισκεψιμότητα στον μιναρέ. Δηλαδή αυτό που πολλοί παλιοί ρεθυμνιώτες περιγράφουν ότι στα νεανικά τους χρόνια, ανέβαιναν στο μιναρέ, δεν θα μπορεί να γίνεται, κυρίως για λόγους ασφαλείας αλλά και για τον κίνδυνο φθοράς. Το πάτωμα των εξωστών έχει ειδική επικάλυψη μολύβου και δεν δύναται να υποδεχθεί ανθρώπους γιατί θα φθαρεί και θα χάσει τη στεγανοποίησή του. Ο κόσμος μπορεί να θαυμάσει το έργο της αποκατάστασης μόνο εξωτερικά».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και υπεύθυνος μνημείων Μίνως Αλεφαντινός τόνισε πως το έργο είναι μεγάλης σημασίας διότι «τέτοιου είδους αποκαταστάσεις γίνονται κάθε δυο τρεις γενιές, είναι πολύ δύσκολο να κατεβάσεις τον μιναρέ και να τον ξαναανεβάσεις. Έγινε με όλους τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης γι’ αυτό και θεωρώ ότι για πάρα πολλά χρόνια θα απολαμβάνουμε τον μιναρέ όπως τον απόλαυσαν γενιές και γενιές. Ευχαριστώ όλους όσοι ενεπλάκησαν για να ολοκληρωθεί με αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα»
Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΗΣ ΦΟΡΤΕΤΣΑΣ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣTΟΧΟΣ
Ο επόμενος στόχος, όπως είπε ο κ. Αλεφαντινός, είναι η συντήρηση και αποκατάσταση των τειχών της Φορτέτσας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με δειλά βήματα. «Όσο μεγάλο έργο και να είναι, όσο το κοιτάμε τόσο βαραίνει. Ήδη πριν από ενάμισι μήνα η αρχαιολογική υπηρεσία και με τον δήμο να βοηθά, όσο μπορεί, ξεκίνησε δειλά δειλά την αποκατάσταση των λίθων που έχουν αφαιρεθεί, ώστε να σταματήσει η φθορά. Διότι όπως γίνεται αντιληπτό όταν από ένα σημείο έχουν φύγει δυο πέτρες, αν το αφήσουμε, σε μερικά χρόνια θα φύγουν πολύ περισσότερες. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε να μπει σε κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ή να μπει όλο μαζί. Μπορούμε να ξεκινήσουμε σιγά σιγά και είμαι σίγουρος ότι με την πρόοδο των εργασιών όλο και από κάπου- υπουργείο, δήμος, Περιφέρεια Κρήτης – θα μπορέσει να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για να γίνει η αποκατάσταση των τειχών.
Είναι έργο προτεραιότητας για το Ρέθυμνο. Το κάστρο πρέπει να γίνει το δυνατό μας σημείο, είμαστε από τις ελάχιστες πόλεις που το κάστρο είναι μέσα στην πόλη και θα αυξηθεί η επισκεψιμότητά του».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες τοποθετούνται μικρές πινακίδες εντός του κάστρου, συνολικά 40, που ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα επικίνδυνα σημεία, ώστε να είναι προσεκτικοί. «Και αυτή η δράση εντάσσεται στη λογική να δείξουμε στον επισκέπτη ότι νοιαζόμαστε για το μνημείο και για τον ίδιο και ότι είναι προτεραιότητα για εμάς η Φορτέτσα», σημειώνει ο κ. Αλεφαντινός.

 

ΠΗΓΗ: Goodnet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα