Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Παραγωγή ρεκόρ και αυξημένες εξαγωγές φέτος στην Αλβανία

■ Οι παραγωγοί όμως παραπονιούνται για χαμηλές τιμές και προβλήματα διάθεσης

Αρκετά υψηλή ήταν η ελαιοπαραγωγή της περασμένης περιόδου 2022/23 στη γειτονική μας Αλβανία, αφού έφτασε στο ύψος ρεκόρ των 26.000 τόνων, ποσότητα διπλασία από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας και υπερδιπλάσια από την παραγωγή της προηγούμενης περιόδου 2021/22 που σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου ήταν 11.000 τόνους.
Παράλληλα αυξημένες φαίνεται να ήταν φέτος και οι εξαγωγές ελαιολάδου της χωράς, αφού έφτασαν τους 1.258 τόνους το πρώτο 4/μηνο του έτους, έναντι 326 τόνων που εξήχθηκαν την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Γεωργίας στην Eurocaja.
Το 2022, η Αλβανία εξήγαγε ελιές και ελαιόλαδο άξιας 14 εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά της ΕΕ, επιτυγχάνοντας αύξηση 17% σε σύγκριση με το 2021 και διπλάσια από ότι το 2019.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Istat οι εξαγωγές ελιών και ελαιολάδου αντιστοιχούν στο 10 % των αγροτικών εξαγωγών της χώρας.
Ωστόσο, οι παραγωγοί της χώρας παραπονούνται ότι οι εξαγωγές παρουσιάζουν αβεβαιότητα και είναι αμελητέες σε ποσότητα ενώ η τοπική κατανάλωση, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου ανέρχεται σε περίπου 13.000 τόνους ελαιόλαδου ετησίως, δεν φαίνεται ικανή για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής.
Σύμφωνα με την Albanian Daily News, το 95% του συνόλου της παραγωγής πωλείται ανεπίσημα από παραγωγούς σε καταναλωτές και μόνο το 5% φαίνεται να διατίθεται από τα σούπερ μάρκετ σε τιμές πολύ υψηλότερες από ό,τι οι τιμές που πληρώνει ο μέσος καταναλωτής στην άτυπη αγορά. Τα ελαιόδεντρα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με την Istat, την εθνική στατιστική υπηρεσία της Αλβανίας, έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία και αριθμούν σε 10,7 εκατομμύρια παραγωγικά δέντρα.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Food4Health της Απουλίας κατά 80% των καλλιεργητών στην Αλβανία κατέχουν κατά μέσο όρο 200 έως 250 ελαιόδεντρα σε μια έκταση που σπάνια υπερβαίνει τα 2 εκτάρια.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα