Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Παραγωγοί σε απόγνωση – Αδιάθετα κηπευτικά προϊόντα από τον νομό Χανίων

Με τα προϊόντα τους απούλητα έχουν μείνει οι παραγωγοί κηπευτικών και στον νομό Χανίων (Κουντούρα, Φαλάσαρνα, Λαφονήσι) αφού ένα μεγάλο μέρος τους δεν διατίθεται στην αγορά, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία.

Hδη υπάρχουν παραγωγοί που πετάνε ένας μέρος της τομάτας τους κυρίως στα σκουπίδια, ενώ ένα άλλο διατίθεται σε ιδρύματα κ.ά. Ωστόσο αν η κατάσταση συνεχιστεί για άλλο ένα δεκαπενθήμερο και δεν βρεθεί κάποια λύση απορρόφησης των προϊόντων οι περισσότεροι παραγωγοί θα πάνε σπίτια τους.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Κουντούρας κ. Γιώργος Χαλκιάς τόνισε πως «εμείς στέλναμε και σε λαχαναγορές και super market κάναμε και εξαγωγές. Αλλά από τη μια δεν υπάρχει ζήτηση γιατί ο κόσμος πήγε και προμηθεύτηκε τροφές μακράς διαρκείας σε μεγάλες ποσότητες και τώρα δεν έχει χρήματα και από την άλλη είναι και οι απαγορεύσεις και το κλείσιμο των καταστημάτων, εστιατορίων κλπ».
Μέχρι στιγμής οι ποσότητες που έχει πετάξει η Κουντούρα δεν είναι μεγάλες καθώς όπως λέει ο κ. Χαλκιάς «δίνουμε ποσότητες σε ιδρύματα και φορείς όσο μπορούμε, όχι συσκευασμένα γιατί το κόστος είναι πολύ μεγάλο και όχι εκτός Χανίων γιατί δεν μπορούμε να επωμιστούμε το μεταφορικό κόστος. Θέλουμε να μην πετάμε τίποτα και να τα δίνουμε εκεί που υπάρχει ανάγκη αλλά αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε με δικές μας συσκευασίες και μεταφορικά».
Οι αγρότες δεν καλύπτονται από τα χρήματα που έχουν ανακοινωθεί για την ώρα σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. «Και τα 800 ευρώ να μας δώσουν δεν καλύπτει τίποτα, αφού μόνο το κόστος παραγωγής για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες ξεκινάει από τις 4.000 ευρώ το πιο ακριβό ανάμεσα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Tην ίδια στιγμή στη λιανική τα προϊόντα μας πουλιούνται πολύ πιο ακριβά σε σύγκριση με την τιμή που λαμβάνει ο παραγωγός. Αν θέλουν να παράγουμε πρέπει να δουν τι θα κάνουν με το κόστος παραγωγής μας που είναι πολύ μεγάλο. Επίσης περιμένουμε την αποζημίωση από τα de minimis (σ.σ. κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) , που με βάση αυτά που είπε ο Υπουργός τα δικαιούμαστε και εμείς, για τις φυσικές καταστροφές του περασμένου φθινοπώρου» είπε ο κ. Χαλκιάς.

ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ
Αναφορικά με την περιοχή της Κισσάμου από όπου επίσης παράγονται πολλά θερμοκηπιακά κηπευτικά σε Φαλάσαρνα και Λαφονήσι, ο κ. Αντώνης Αρετουλάκης πρόεδρος του Α.Σ. Κισσάμου και παραγωγός στο Λαφονήσι επισημαίνει πως «αυτή τη στιγμή με το να έχουν κλείσει ταβέρνες, εστιατόρια, έχουν περιοριστεί λαικές δεν υπάρχουν σημεία πώλησης! Το ίδιο συμβαίνει και στο εξωτερικό! Αυτή τη στιγμή ένα 35% της παραγωγής μας πάει για πέταμα και το υπόλοιπο 65% το δίνουμε σε εξευτελιστικές τιμές από 120 έως 150 ευρώ ο τόνος! Αυτή είναι η πραγματική εικόνα!». Από την περιοχή του Λαφονησίου καθημερινά κόβονται 60 τόνοι τομάτας αυτήν την εποχή.
Στη ερώτηση γιατί δεν προσπαθούν να δώσουν την παραγωγή τους στα super market που παραμένουν ανοικτά οι παραγωγοί απαντούν πως αυτή τη στιγμή τα super market “βομβαρδίζονται” από παντού για να αγοράσουν τα προϊόντα τους και «είναι γεμάτα δεν θέλουν προϊόντα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα