Οι εξελίξεις για τη χώρα μας δεν είναι ευνοϊκές τους επόμενους μήνες, ένεκα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, που θα βρεθούμε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεσή του, να εξαντλήσει την τετραετία. Όμως το ενδεχόμενο πολιτικής αναμέτρησης Σεπτέμβριο – Οκτώβριο είναι υπαρκτό, διότι η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, που κανείς δεν αποκλείει γεγονότα που μεταβάλλουν τα πράγματα.
Ωστόσο ο κ. πρωθυπουργός παρουσίασε μία στρατηγική επιλογής προεκλογικών παροχών, την οποία δείχνουν τα “ανοίγματα” εναντίον των αντιπάλων του. Εν πρώτοις μεθοδεύει την κατάργηση της “εισφοράς αλληλεγγύης”, στους μισθοσυντήρητους του δημοσίου και στους συνταξιούχους, όπως και την επαναφορά ενός είδους (Α.Τ.Α.) αναπροσαρμογής των συντάξεων από 1/1/23.
Το ερώτημα παραμένει, γιατί τέτοιες ανακοινώσεις από τώρα, αφού κάθε παροχή δημιουργεί παράγοντα αστάθειας στο πολιτικό σύστημα. Είναι εμφανές ότι έχουμε εισέλθει σε μια φορτισμένη περίοδο διενέργειας πρόωρων εκλογών. Εφόσον τα προβλήματα εντός και εκτός της χώρας θα οξύνονται, η εκλογολογία θα μεγαλώνει με πρόκληση και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Είναι φανερό ότι πολλοί από τους υπουργούς έχουν κατεβάσει τα μολύβια, υπολειτουργούν στα καθήκοντά τους, ασχολούμενοι στις εκλογικές τους περιφέρειες με συγκεντρώσεις σε σπίτια, συνεστιάσεις κ.λπ. Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής έχει προκαλέσει αβεβαιότητα για τη δυνατότητα σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης και οδηγεί με μεγάλη πιθανότητα σε διπλές εκλογές.
Η Ν.Δ. συνειδητοποιεί ότι η περίοδος των αυτοδυναμιών είναι παρελθόν. Ο τόπος θα χρειαστεί συγκλίσεις και δεσμεύσεις ετερόκλητων παρατάξεων που ενστερνίζονται την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Το προεκλογικό σκηνικό, σήμερα, δεν είναι το ίδιο, όπως το 2019.
Αν ο πρωθυπουργός μείνει σταθερός στην εξάντληση της τετραετίας, θα είναι ρίσκο αύξησης του πολιτικού κόστους. Θα αποτελεί όμως ένα όπλο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων. Να μη μας διαφεύγει ο Ερντογάν που, κατά το σύνηθες επωφελείται μεταβατικών καταστάσεων πολιτικής αστάθειας, να προκαλεί εντάσεις για να ικανοποιεί τα σχέδιά του. Και είναι επίφοβο μια τέτοια αιτία να εξελιχθεί σε κάποιο θερμό επεισόδιο.
Η προσφυγή σε κάλπες το φθινόπωρο ενέχει τον κίνδυνο διπλής εκλογής, ένεκα του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Μεταξύ πρώτης και επαναληπτικής κάλπης, αν συμβεί, μεσολαβεί ένα διάστημα δύο μηνών με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης ίσως να φοβάται αυτή την περίοδο πώς θα τα βγάλει πέρα μια όποια κυβέρνηση με το ενεργειακό, την κρίση της ακρίβειας, την πιθανή έξαρση της πανδημίας και γενικώς τους γείτονες.
Η πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα πάμε σε διπλές εκλογές, με πρόβλεψη το κόμμα του να καλύψει το 26 με 28% ποσοστό, μη αρκετό να εξασφαλίσει πλειοψηφία για κυβέρνηση συνεργασίας. Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, που θεωρείται τρίτο κόμμα, με μεγάλη δυσκολία να φθάσει το 12%, ο νεοεκλεγείς αρχηγός του έκανε μεγάλο σφάλμα, να δηλώσει πρόσφατα ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με τον Μητσοτάκη ούτε με τον Τσίπρα, να κάνει τον έναν ή τον άλλον πρωθυπουργό!