Σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος με επιχωμάτωση δασικής έκτασης με κουμαριές στο έργο της παράκαμψης Τοπολίων καταγγέλουν τοπικοί σύμβουλοι και επαγγελματίες της περιοχής. Για την επιχωμάτωση ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς σύμφωνα με τους καταγγέλοντες το σημείο όπου μπαζώνεται είναι και ιδιωτική έκταση.
O κ. Τάσος Γούργουρας που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή κάνει λόγο για «ένα μεγάλο λάθος» και συνεχίζει τονίζοντας πως «το περιβάλλον έχει προσβληθεί σοβαρά μέσα από το έργο της παράκαμψης Τοπολίων και αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Αν θέλουν να ακούσουν οι ιθύνοντες να καθίσουν μαζί με τους κατοίκους της περιοχής και να βρούμε λύσεις. Ούτε να σταματήσει το έργο, ούτε να κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα. Οι λύσεις πρέπει να βρεθούν τώρα για το που θα πάνε τα μπάζα!».
Τα χώματα που προκύπτουν από τις εκσκαφικές εργασίες είναι πάρα πολλά και παρότι σε τέτοια έργα οι εργοληπτικές εταιρείες έχουν δηλώσει στη μελέτη τους χώρους και τα σημεία που θα τα εναποθέσουν αυτό δεν συμβαίνει στην παράκαμψη Τοπολίων. «Η περιοχή μας έχει ανάγκη το φυσικό περιβάλλον από αυτό τρέφεται και ζει. Είναι ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον που δυστυχώς προσβάλλεται συνεχώς!» σημειώνει.
Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει και ο κ. Νίκος Τσουρουνάκης πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τοπολίων. «Τα χώματα ρίχτηκαν το πρωί της Τετάρτης στη δική μου ιδιοκτησία χωρίς να με ενημερώσουν. Άρχισαν να ρίχνουν ανεξέλεγκτα τα χώματα! Αμφισβητούν ιδιοκτησίες, αμφισβητούν το περιβάλλον. Παίρνουν τα μπάζα από το έργο και τα πηγαίνουν σε μια απόσταση 200 μέτρων μακριά από την απαλλοτριωμένη έκταση και τα τα ρίχνουν σε ιδιωτική έκταση, με πυκνή βλάστηση (κουμαριές ύψους 2-3 μέτρων) σαν να μην συμβαίνει τίποτα» αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού.
Ο κ. Τσουρουνάκης σημειώνει πως με βάση τη μελέτη του έργου τα χώματα από τις εκσκαφές θα πρέπει να εναποθέτονται σε χώρους στην Δυτ. Κίσσαμο και στο Σέλινο. Παρόλα αυτά «έχουν διαμοιράσει τα χώματα σε διάφορους που τα ήθελαν για να μπαζώσουν τα οικόπεδα τους – και αυτό δεν είναι νόμιμο – αλλά σε αυτήν την περίπτωση τα έβαλαν σε δασική και ιδιωτική έκταση. Προσωπικά ζητάω από τις υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους! Εμείς δεν θέλουμε να σταματήσει το έργο, θέλουμε να συνεχιστεί αλλά με νόμιμο τρόπο. Δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» δηλώνει. Ο ίδιος κατήγγειλε απειλές σε βάρος του, ενώ και το διάστημα της παραμονής μας στο χώρο βρέθηκε κτηνοτρόφος που απείλησε τους παριστάμενους αν δημοσιευτεί κάτι στον τύπο!
ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου (συμβασιοποιήθηκε το 2014 , με προθεσμία ολοκλήρωσης τους 36 μήνες και έκτοτε έχουν περάσει 8 χρόνια!) έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους κατοίκους που ζητούν επίσης την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων καθώς φοβούνται ότι όταν θα παραδοθεί θα απειληθούν από πλημμύρες οι περιουσίες τους.
«Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα με πάνω από 100 ανθρώπους και μια Επιτροπή με 9 άτομα και ξεκινήσαμε με κάποιες δημοσιεύσεις ,έχουμε μιλήσει με τον κ. Καλογερή, με την κα. Δοξάκη (διευθύντρια τεχν. υπηρεσιών) μας έχουν υποσχεθεί κάποια αντιπλημμυρικά έργα που περιμένουμε να τα δούμε. Στο Κατσοματάδω απειλούνται 4 κατοικίες και καλλιέργειες αν δεν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα» κατέληξε ο κ. Τσουρουνάκης.
Η επιχωμάτωση καταγγέλθηκε από τους κατοίκους τόσο στη Περιφέρεια Χανίων, όσο και στη Δασική Υπηρεσία με τη δεύτερη να στέλνει σήμερα το πρωί το δασονομείο για να ελέγξει τις καταγγελίες τους.