Κάτι… κινείται στον ορίζοντα των δύο τελµατωµένων για χρόνια έργων στην Κίσσαµο -Παράκαµψη Τοπολίων και Λιµνοδεξαµενή Έλους- που φαίνεται να πλησιάζουν επιτέλους στην ολοκλήρωσή τους.
Για τη µεν λιµνοδεξαµενή οι εργασίες έχουν προχωρήσει και αναµένεται να παραδοθεί µέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ το καλοκαίρι εκτιµάτε πως θα δοθεί προς χρήση το έργο της παράκαµψης Τοπολίων.
Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν χθες στους χώρους των εργοταξίων, όπου και διαπιστώθηκε µιας πρόοδος των εργασιών σε σύγκριση µε το παρελθόν, εξέλιξη που αφήνει σηµάδια αισιοδοξίας ότι οι πολύ σηµαντικές αυτές παρεµβάσεις φτάνουν στο τέλος τους.
ΣΤΗ ΛΙΜΝΟ∆ΕΞΑΜΕΝΗ
Σύµφωνα µε πληροφορίες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης που έχουν την ευθύνη της επίβλεψης του έργου (η Περιφέρεια έδωσε επίσης συµπληρωµατική χρηµατοδότηση για να προχωρήσει το έργο), οι κύριες εργασίες που µένουν να υλοποιηθούν είναι η διαµόρφωση των πρανών προκειµένου στη συνέχεια να τοποθετηθούν οι ασφαλτικές µεµβράνες που θα στεγανοποιήσουν τη λιµνοδεξαµενή.
Το νερό θα έρχεται από τις απορροές των χειµάρρων που κατεβαίνουν από τον Άγιο ∆ίκαιο και από ένα ρέµα από το χωριό Λούχι, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε το νερό που θα γεµίζει τη λιµνοδεξαµενή να σταµατάει κατά του θερινούς µήνες ώστε να διατηρηθεί το πράσινο στην ευρύτερη περιοχή.
Στο χώρο της λιµνοδεξαµενής βρεθήκαµε χθες το µεσηµέρι µε τον αντιδήµαρχο αρµόδιο για τη ∆.Ε. Ιναχωρίου κ. Γιώργο Μακράκη. Ο κ. Μακράκης µας δείχνει το δυτικό τµήµα των πρανών της λιµνοδεξαµενής. «Είχε γίνει µια κατάρρευση των πρανών στα σηµεία αυτά και χρειάστηκαν συµπληρωµατικές εργασίες και χρηµατοδοτήσεις. Με βάση το χρονοδιάγραµµα η λιµνοδεξαµενή θα παραδοθεί µέσα στο έτος. Τα έργα που µένουν είναι µικρής κλίµακας και είναι εξασφαλισµένη η χρηµατοδότηση. Τώρα σταµάτησαν οι εργασίες λόγω εποχής καθώς εν µέσω χειµώνα δεν µπορούν να δουλευτούν τα πρανή και να µπει η µεµβράνη. Όµως ο εργολάβος αναµένει την εντολή των υπηρεσιών για να ξεκινήσει και πάλι. Βέβαια, µόλις θα µπει νερό θα ξεκινήσουν οι δοκιµαστικές λειτουργίες για να δούµε πως θα ανταποκριθεί το έργο» τονίζει ο αντιδήµαρχος.
Αναφορικά µε τα δίκτυα σύνδεσης υπάρχουν προς της µεριά του Έλους, όχι όµως προς τη πλευρά της Χρυσοσκαλίτισσας και του Λαφονησιού που είναι οι πιο επιβαρυµένες περιοχές λόγω τουριστικής ανάπτυξης αλλά και πολλών θερµοκηπιακών καλλιεργειών που έχουν ανάγκη νερού.
«∆ίκτυο υπάρχει από τα Πλοκαµιανά προς το Στόµιο που είχε κατασκευαστεί επί του πρώην ∆ήµου Ιναχωρίου. Αλλά µέχρι τα Πλοκαµιανά δεν υπάρχει δίκτυο για αυτό και ως ∆ήµος αναζητούµε χρηµατοδότηση για τη µελέτη και την κατασκευή του έτσι ώστε να τροφοδοτηθεί µε το αναγκαίο νερό µε φυσική ροή όλη αυτή η περιοχή που πραγµατικά κάθε καλοκαίρι αντιµετωπίζει µεγάλα προβλήµατα» αναφέρει ο κ. Μακράκης.
Σηµειώνεται πως η λιµνοδεξαµενή του Έλους ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2007, εντάχθηκε σε χρηµατοδοτικό πρόγραµµα, στη συνέχεια απεντάχθηκε, βρέθηκε νέα χρηµατοδότηση, δηµοπρατήθηκε και ξεκίνησε µε πολλά προβλήµατα και καθυστερήσεις. Εκτιµάτε ότι θα µπορεί να δεχθεί 500.000 κυβικά νερού.
Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΠΟΛΙΩΝ
Την ίδια ώρα, συνεργεία εργάζονται στους δύο συνδετήριους κόµβους της παράκαµψης Τοπολίων µε τον υφιστάµενο κάθετο οδικό άξονα Καλουδιανά- Τοπόλια- Έλος. Όπως µας εξηγεί ο κ. Μακράκης «οι εργασίες στην παράκαµψη έχουν ολοκληρωθεί στο µεγαλύτερο µέρος τους. Συνεχίζονται στους δύο συνδετήριους κόµβους πριν τα Τοπόλια και µετά το Κατσοµατάδο. Επίσης εργασίες γίνονται και στη θέση “Καριδάκη”. Τα χώµατα από τις εκσκαφές πηγαίνουν σε χαρακτηρισµένες γεωργικές εκτάσεις µε τη σύµφωνη γνώµη των ιδιοκτητών. Υπάρχει η εκτίµηση πως τον Ιούνιο, το έργο θα παραδοθεί προς χρήση. Μια εξέλιξη σίγουρα πολύ θετική».
Το συγκεκριµένο έργο επίσης έχει περάσει από…χίλια κύµατα καθώς συµβασιοποιήθηκε το 2014, προέκυψαν µια σειρά από προβλήµατα µε την ανάδοχο εταιρεία, ακολούθησαν οι ζηµιές από την κακοκαιρία του 2018 και απαιτήθηκαν νέες συµπληρωµατικές µελέτες και επιπλέον χρηµατοδοτήσεις. ∆όθηκαν µια σειρά από παρατάσεις µε την πιο πρόσφατη να εκπνέει φέτος.