Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Παραλείψεις – λάθη στις παιδικές χαρές στα Χανιά

Ζητούμενο το σωστό παράδειγμα ασφάλειας, συμπερίληψης, προσβασιμότητας

 

Οι νέες παιδικές χαρές πρέπει να δίνουν το σωστό παράδειγμα Ασφάλειας, συμπερίληψης και προσβασιμότητας.

H νομοθεσία καλύπτει τα δικαιώματα συμπερίληψης αναπήρων και εμποδιζομενων ατόμων. Η απλή λογική δεν μας προστάζει μόνο να είμαστε νόμιμοι στις υποχρεώσεις μας αλλά και στην ΙΣΗ αντιμετώπιση όλων των δημοτών.
Νομοθεσία: Υπουργική Απόφαση 28492/2009 – ΦΕΚ 931/Β/18-5-2009 https://www.e-nomothesia.gr/ 5. Για τον σχεδιασμό της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία θα ακολουθούνται οι Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για όλους» του Γραφείου Μελετών για ΑμεΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ. 6.
Στην παιδική χαρά πρέπει:
α. η σχεδίαση του χώρου να αποσκοπεί στη βέλτιστη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών.
β. να επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός των περιοχών δραστηριοποίησης των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων χρηστών,
γ. να προβλέπεται σε κάθε παιδική χαρά μία θέση τουλάχιστον χρήστη ΑμεΑ ανά 10 τουλάχιστον θέσεις χρηστών, με τις κατάλληλες προσβάσεις και διατάξεις ασφαλούς χρήσης κάθε οργάνου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές (ASTM κ.λπ.). Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να προβλέπονται θέσεις ΑμεΑ στο σύνολο των θέσεων χρηστών όλων των παιδικών χαρών της περιφέρειας του Δήμου ή κοινότητας
Απόφαση 27934 (ΦΕΚ 2029/Β/25-07-2014) https://www.elinyae.gr/sites/
2. Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει:
• Είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα 1,00μ.. Στην περίπτωση που προβλέπονται είσοδοι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, θα χωροθετούνται μακριά από την είσοδο κοινού για λόγους ασφαλείας.
• Ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, πλάτους 1,50μ.
• Κατάλληλο και επαρκή φωτισμό
• Επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς
• Βρύση με πόσιμο νερό
• Σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο προκειμένου για παιδικές χαρές άνω των 400 τμ.
• Εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ
• Καλάθια απορριμμάτων
• Σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων
• Ζώνες πρασίνου
• Πινακίδα εισόδου η οποία φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλόλητας λειτουργίας της παιδικής χαράς και τις εξής τουλάχιστον πληροφορίες:
− Τις ηλικιακές ομάδες παιδιών για τις οποίες προορίζεται η παιδική χαρά
− Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης
− Τηλέφωνα επικοινωνίας με τον ΟΤΑ
− Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους − συνοδούς ατόμων με αναπηρία
− Προτροπή για διατήρηση της καθαριότητας
− Τις ώρες λειτουργίας της
Σχεδιάζοντας για όλους νομοθεσία :
Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/65826/699/2020
ΦΕΚ 2998/Β/20-7-2020 https://www.e-nomothesia.gr/
α. Προσβασιμότητα: Με τον όρο ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ νοείται το χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος, που επιτρέπει σε όλα τα άτομα – χωρίς διακρίσεις φύλου, ηλικίας και λοιπών χαρακτηριστικών, όπως σωματική διάπλαση, δύναμη, αντίληψη, εθνικότητα – να έχουν πρόσβαση σε αυτό, δηλαδή να μπορούν αυτόνομα, με ασφάλεια και με άνεση να προσεγγίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές, αλλά και τις υπηρεσίες (συμβατικές και ηλεκτρονικές) και τα αγαθά που διατίθενται στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Η προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον εξασφαλίζεται μέσω του προσβάσιμου σχεδιασμού, δηλαδή μια διαδικασία σχεδιασμού κατά την οποία οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες εξετάζονται ειδικά, με στόχο τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις υποδομές ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, κατά το δυνατόν, αυτόνομα από άτομα με διάφορες αναπηρίες
Οι νόμοι που έχουν αγνοηθεί υπάρχουν από το 2009…
.Παράδοση έργου στο κοινό : Σεπτέμβριος 2021
1. Η παιδική χαρά δεν είναι περιφραγμένη όπως ορίζει ο νόμος αλλά η πινακίδα έχει σήμανση να κλείνουμε την πόρτα που δεν υπάρχει (η πινακίδα είναι νόμιμη)
2. Η παιδική χαρά δεν έχει πρόσβαση ΑμεΑ εσωτερική ή εξωτερική όπως ορίζει ο νόμος
3. Το δάπεδο δεν είναι όπως αναφέρει η ανακοίνωση
4. Τα παιχνίδια δεν είναι προσβάσιμα σε όλα τα παιδιά όπως λέει
5 Έχει ειπωθεί το θέμα για την ακαταλληλότητα παιχνιδιών τύπου survivor για παιδιά τυπικής ανάπτυξης, πόσο για παιδιά με διαφορετική κινητική ανάπτυξη.
5. Το δάπεδο και η επιδαπέδια περίφραξη αποτελούν εμπόδιο και καθιστούν την παιδική χαρά άκρως μη προσβάσιμη σε οποιοδήποτε τροχήλατο βοήθημα και εμποδιζόμενο / ανάπηρο συνοδό ή/και παιδί (γιατί κάποιοι ανάπηροι έχουν και παιδιά και θα τα πήγαιναν στην παιδική χαρά αν μπορούσαν)
Ίσως να έχει ενδιαφέρον να μας επισημάνεις ποσο δυσκολο ειναι να βρεθουν σε μια τέτοια παιδική χαρά άτομα με καροτσάκι ή κινητικά προβλήματα;
Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι η παιδική χαρά των Αγίων Αποστόλων που βρίσκεται σε τουριστική ζώνη όπως και οι περισσότερες στα Χανιά είναι ακατάλληλες χωρις παιχνίδια και μη προσβάσιμες .

ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ
Σε οποιοδήποτε τροχήλατο βοήθημα και εμποδιζόμενο / ανάπηρο συνοδό ή/και παιδί (γιατί κάποιοι ανάπηροι έχουν και παιδιά και θα τα πήγαιναν στην παιδική χαρά αν μπορούσαν)
Και εάν θέλει κάποιος από τον Δήμο Χανίων (Δήμαρχο, Αντιδημαρχους,Μελετητές, αυτοί που αποτελούν το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων) τους προκαλώ να επισκεφτούμε την παιδική χαρά των Αγίων Αποστόλων που σε δηλώσεις του Δημάρχου Χανίων λέει μεταξύ άλλων για αυτήν την παιδική χαρά: “Και φτιάχνονται με νέα σύγχρονα και ασφαλή παιχνίδια που έχουν μελετηθεί για να εξυπηρετούν κάθε ηλικία προσβάσιμα σε όλα τα παιδιά με χρώμα και σχέδια που εξάπτουν την φαντασία και με ειδικό αντικραδασμικό δάπεδο που αποτρέπει τυχόν τραυματισμού….”.
Ισχύουν όλα αυτά για τους Αγίους Αποστόλους;
Υπάρχει έστω μια παιδική χαρά που να καλύπτει τις απαιτήσεις του νόμου ώστε να την δώσουμε ως παράδειγμα ;
Όχι δεν υπάρχει … Τρέχει μια μελέτη της ομάδας στήριξης “Συνάνθρωπος” που είμαι και μέλος στο Δ.Σ. για ένα πάρκο συνύπαρξης και συμπερίληψης στην περιοχή των Στερνών που θα είναι το μοναδικό στην Κρήτη …


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα