Χωρίς ναυαγοσώστες παραµένουν οι παραλίες παρά την αναφορά του νέου νόµου που προβλέπει ότι η πρόσληψή τους πρέπει να έχει γίνει µέχρι 31 Μαρτίου του κάθε έτους.
Το ζήτηµα απασχολεί έντονα τους επαγγελµατίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες και για αυτό το λόγο εξέδωσαν και σχετικό ψήφισµα.
«Ο νέος νόµος λέει ότι η πρόσληψη ναυαγοσωστών θα πρέπει να έχει γίνει µέχρι 31 Μαρτίου, το Προεδρικό διάταγµα ορίζει ότι οι ναυαγοσώστες ξεκινάνε από την 1η Ιουνίου µέχρι τέλος Σεπτεµβρίου. Εποµένως υπάρχει εδώ µια αλληλοαναίρεση των νόµων. Το σηµαντικότερο όµως είναι πως από τα τέλη Μαρτίου που έχουµε ξεκινήσει εµείς να λειτουργούµε υπάρχει πολύς κόσµος στις παραλίες. Μόνο στη δική µας στις Καλύβες το διάστηµα αυτό ήταν πάνω από 100 άτοµα καθηµερινά» δήλωσε στα “Χ.ν.” ο κ. Παντελής Ματζοράκης πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηµαταρχών και Επιχειρήσεων Καλυβών.
Παράλληλα ο κ. Ματζοράκης σηµειώνει πως «το προηγούµενο διάστηµα λόγω του καθολικού πάσχα, λόγω του ότι έχουν ανοίξει αρκετά ξενοδοχεία είχαµε πολύ κόσµο στην παραλία! Εποµένως χρειάζεται ναυαγοσώστης. ∆εν υπάρχει σεζόν που µετά το τέλος της παρουσίας ναυαγοσωστών να µην έχουµε ένα περιστατικό και το οποίο αναγκαζόµαστε και το αντιµετωπίζουµε εµείς! Οι ναυαγοσώστες είναι απαραίτητοι ειδικά αυτήν την περίοδο που έρχονται άνθρωποι µεγάλης ηλικίας. Μιλάµε για ζωές και πρέπει το κράτος να συµβάλλει έµπρακτα.».
ΟΙ ∆ΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΠΡΕΛΟ- ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ
Οι επαγγελµατίες στο ψήφισµα τους εκφράζουν τη διαµαρτυρία τους «για το γεγονός ότι η Πολιτεία δεν απάντησε στο αίτηµα µας για τµηµατική καταβολή των τελών χρήσης παραλίας και οµπρελοκαθισµάτων και την επιβολή τους πολύ πριν ξεκινήσει η θερινή περίοδος». Εξηγώντας περισσότερα για αυτό ο κ. Ματζοράκης τονίζει πως «µε τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση µας ζητάνε τον Μάρτιο και τον Απρίλη όλα τα χρήµατα της σεζόν! Πέρυσι πχ. ήταν τρεις οι δόσεις (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο)µε την τελευταία στο τέλος Αυγούστου όταν είχαµε εισπράξει κάποια χρήµατα και µπορούσαµε να ανταποκριθούµε , τώρα υπάρχουν συνάδελφοι που δεν µπορούσαν, δεν είχαν τα χρήµατα της πρώτης δόσης στις 31 Μαρτίου και τώρα επί της ουσίας να λειτουργούν παράνοµα. Θεωρούµαι αδιανόητο αυτό το µέτρο, δεν έχει καµία λογική. Έκανε µια ερώτηση στη βουλή η κ. Βολουδάκη, έθεσε το θέµα στο Υπουργείο και ο κ. Ροκάκης από το ΕΒΕΧ αλλά δεν έχει υπάρξει καµία απάντηση. Για µας είναι δυσβάσταχτα αυτά τα ποσά γιατί έχουµε και τις αυξήσεις στα δηµοτικά τέλη των ∆ήµων και σε αυτά που ζητάει η Κτηµατική υπηρεσία από 8 ευρώ το τετραγωνικό στα 16 ευρώ το τετραγωνικό».
ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το θέµα έθεσε και στο πρόσφατο περιφερειακό συµβούλιο ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Κρήτη Αλέκος Μαρινάκης, µε αποτέλεσµα να βγει ψήφισµα που αφορά τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών και τη χρηµατοδότηση -από το κράτος- των ∆ήµων για να κάνουν έγκαιρα τις σχετικές προσλήψεις ναυαγοσωστών, ούτως ώστε να υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου. Επιπρόσθετα, στο συγκεκριµένο ψήφισµα εκφράζεται η διαµαρτυρία γιατί δεν έχει απαντηθεί το αίτηµα των φορέων σχετικά µε την καταβολή του ανταλλάγµατος για τη χρήση των παραλιών.
Ο Αλέκος Μαρινάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη και το λαϊκό δικαίωµα για ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στις παραλίες και την υποχρέωση του κράτους να επιχορηγηθούν οι δήµοι από τον κρατικό προϋπολογισµό για το σύνολο της δαπάνης για τη ναυαγοσωστική κάλυψη.
Επίσης, σηµείωσε πως είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση και το αρµόδιο Υπουργείο Οικονοµικών να κρατούν «σιγή ιχθύος» για το δίκαιο αίτηµα των παραπάνω φορέων για τµηµατική καταβολή των τελών χρήσης παραλίας και οµπρελοκαθισµάτων και την καταβολή του ανταλλάγµατος από µήνα Ιούνη και µετά. Είναι φανερό, είπε, ότι δηµιουργούνται ακόµη πιο ασφυκτικές συνθήκες για τις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις, ενώ η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά εξυπηρετεί τους οµίλους. –