Ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων μας δυσκολεύει την επιλογή μιας κι έχουμε φίλους, γνωστούς και συγγενείς σε περισσότερους από ένα συνδυασμούς.
Μιας κι απλή λύση στο δίλημμα «Ποιο ή ποια να προτιμήσουμε για να τιμήσουμε» δεν υπάρχει, ας δούμε σε τι δύσκολο περιβάλλον διαγωνίζονται οι υποψήφιοί μας.
Το σημερινό σημείωμα δεν έχει συγκεκριμένη χρονική εστίαση, δηλαδή τα ανώνυμα περιστατικά που αναφέρονται μπορεί να αφορούν το παρελθόν, το παρόν ή και το μέλλον.
Τα περιστατικά παρουσιάζονται ανάκατα και σας αφήνω να επιλέξετε την χρονική περίοδο που αφορούν.
Το μπέρδεμα των ονομάτων
Οι συνδυασμοί με ονόματα μακροσκελή μας μπερδεύουν. Πού να θυμάσαι τόσα ονόματα συνδυασμών, τα χρώματα και τα γραφιστικά επινοήματα τους.
Τόσο πολύ μπερδεμένα είναι όλα που απαιτείται μεγάλη νοητική προσπάθεια για να θυμούνται οι υποψήφιοι στοιχεία και ονόματα!
Αν μπορούσαν να απλοποιήσουν το όνομα, το σύνθημα και κάθε τι αναγνωριστικό του συνδυασμού τους. Τώρα είναι αργά για να αλλάξει κάτι.
Κάποτε τα πράγματα ήταν απλούστερα.
Οι υποψήφιοι λίγοι και ήταν γνωστοί με την ιδιότητα τους. Ετσι οι Χανιώτες έλεγαν «Θα ψηφίσω το γιατρό ή το στρατηγό».
Με ιδιαίτερο στυλ
Ντυμένοι στην πένα κι ανάλογα με την περίσταση είναι οι περισσότεροι υποψήφιοι. Κάποιοι για λόγους αναγνωρισιμότητας φοράνε τα ίδια ρούχα. Δεν τολμούν να αλλάξουν μην τυχόν και δεν τους αναγνωρίσουν οι μη παρατηρητικοί ψηφοφόροι. Κάποιοι έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ένα κομπολόι, ένα τσιγάρο ή ένα ατμοτσίγαρο.
Αλλοι είναι τόσο φρέσκοι που αναρωτιέσαι πού τη βρίσκουν τόση ζωντάνια.
Το θετικό είναι ότι είναι όλοι κομψοί. Αραγε να ’ναι το τρέξιμο, η λιγοψυχιά ή μήπως ή αυστηρή δίαιτα;
Το Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων
Κάποτε ένας συνδυασμός επρόκειτο να επισκεφθεί το Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων. Ενας υποψήφιος -ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος και με προσφορά στον τομέα του- μου εξομολογήθηκε…
«Ελα να με πάρεις από το εκλογικό κέντρο, γιατί δεν ξέρω πού είναι αυτό το ίδρυμα». Τον βοήθησα να το βρει και για καλή μας τύχη δεν εκλεχτήκαμε.
Αξιέπαινη η συμμετοχή στα κοινά, αλλά η πολυπλοκότητα των θεμάτων απαιτεί γνώσεις, χρόνο, αντοχή κι ανάστημα.
Η μάχη των δημοσκοπήσεων
Αποτελέσματα κρυφών και φανερών δημοσκοπήσεων διαρρέουν συνεχώς. Κι αναρωτιέσαι. Γίνονται δημοσκοπήσεις; Από ποιους; Ποιοι τις παραγγέλνουν;
Κι οι φήμες… «Ακουσες; Ο τάδε είναι μεν στο συνδυασμό δείνα, αλλά αν εκλεγεί θα παραιτηθεί. Δεν ήθελε και τον έβαλαν με το φιλότιμο».
Αμ το άλλο. «Θα σας ψηφίσουμε κύριε Κώστα, κι οι δύο μας». Και την άλλη μέρα βρίσκονται υποψήφιες σε άλλο συνδυασμό.
Φυλλάδια και καταχωρίσεις
Κάποιοι υποψήφιοι που λόγω πεποίθησης, ηλικίας ή κοινωνικής θέσης δεν γυρίζουν στις ρούγες πλημμυρίζουν την πόλη με φυλλάδια.
Μέσα στο παιχνίδι και τα τυπογραφεία, κάνουν εκπτώσεις και προσφορές στους υποψηφίους.
«Δώστε του 300 φυλλάδια χωρίς χρέωση».
Για να φτιαχτεί όμως ένα φυλλάδιο ή μια καταχώριση χρειάζεται δουλειά, μεράκι και εμπειρία. Γι’ αυτό κι οι επαγγελματίες του κλάδου τρέχουν και δεν φτάνουν. Το θετικό είναι ότι το χρήμα κινείται.
Δημοτική αστυνομία
Ακουσα ότι ξαναλειτουργεί σύντομα. Ηδη γίνονται κρούσεις σε αυτούς που μετατάχθηκαν πριν χρόνια σε άλλες υπηρεσίες αν θέλουν να επιστρέψουν.
Το σκέφτονται. Ισως επειδή θα πρέπει να υπάρχει και νυχτερινή βάρδια.
Για φανταστείτε να κάνει βάρδια η Δημοτική μας αστυνομία 10 το βράδυ με 6 το πρωί. Με περίσσιες αρμοδιότητες. Ας πούμε να ελέγχει αν οι υπόλοιπες νυχτερινές Δημοτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά.
Χρήσιμη η ενεργοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας, σε αυτό συμφωνούν πολλοί· αν και μπορεί να βάλει σε φουρτούνες τους εκλεγμένους.
Ενα λαϊκό εστιατόριο
Οι τακτικές εμφανίσεις σε πολυσύχναστα καφέ είναι καθιερωμένες στο δρομολόγιο των υποψηφίων. Τους συνηθίσαμε.
Αν και μια μερίδα υποψηφίων προτιμά τις επισκέψεις στα κοινωνικά δίκτυα. Πάντως, δεν το έχουν όλοι με την τεχνολογία, ούτε έχουν την προνοητικότητα να βάζουν το κινητό τους τηλέφωνο στο αθόρυβο όταν πρέπει.
Βέβαια κάποιοι έχουν ένα διαφορετικό άγχος. Να βρουν λαϊκά εστιατόρια για τους επικεφαλής ή για τους εκτός πόλης καλεσμένους. «Πού θα τους πάμε;».
Είναι το ερώτημα που απασχολεί συνεχώς τους οικοδεσπότες,
«Βρείτε μας, ένα λαϊκό εστιατόριο βρε παιδιά».
Το μήνυμα
Ας κλείσουμε το σημείωμα με ένα μήνυμα που υιοθετούν πολλοί συνδημότες μας.
Πιστεύω ότι κάθε υποψήφιος δήμαρχος επιθυμεί οι νεαροί συμπολίτες του να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν στο περιβάλλον τους, να μπορούν να προσεγγίζουν τα καθημερινά τους προβλήματα, να κοινωνικοποιούνται, να αναπτύσσονται και να συνεργάζονται ισότιμα.
Η πραγματικότητα όμως δεν τους διευκολύνει…
Οι ταξικές καταβολές, η οικονομική κρίση, η απομόνωση, η διάχυση της πληροφορίας προκαλούν εμφανείς διαφορές στην ανάπτυξη των παιδιών της πόλης μας.
Διαφορές στον τρόπο σκέψης, στη χρήση της γλώσσας μας και στην ανάπτυξη των συναισθηματικών και των κοινωνικών δεξιοτήτων.
Τι μπορεί να κάνει για αυτά ο δήμαρχος μας;
Να ενισχύσει σήμερα το έργο των εκπαιδευτικών και των γονιών.
Οι τρόποι είναι πολλοί.
Εκτός από την πρόταση μας για αναμόρφωση των σχολικών αυλών, η συνεργασία με τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και των γονιών θα ωφελήσει πολλαπλά τις μαθητικές κοινότητες των Χανίων.
Ευχές για ειρηνικό και χαρούμενο Πάσχα.