Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό βγαίνουν στο προσκήνιο όπου γίνονται κινήσεις για μια συμφωνία με ένα νέο σχέδιο που είναι παραλλαγή του 4ου Σχεδίου Ανάν. Προετοιμάζετο από τις Η.Π.Α. με πρωταγωνιστές τον απεσταλμένο του Ο.Η.Ε. Αλεξάντερ Ντάουερ, τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία και την Υπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, που είχε συνομιλίες με τις πολιτικές ηγεσίες εδώ και στην Κύπρο. Οι Αμερικανοί επανήλθαν δριμύτεροι στο Κυπριακό πιέζοντας την Αθήνα να υποστηρίξει τον Αναστασιάδη να μην χαθεί η “ευκαιρία ξανά”.
Πλησιάζει ο καιρός για την τελευταία φάση εξόρυξης των υδρογονανθράκων απ’ την Κυπριακή Α.Ο.Ζ., όπου διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά από τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού και γι’ αυτό επείγονται να γνωστοποιήσουν επισήμως ότι συμφωνούν σε γενικές γραμμές με το σχέδιο και θα το συζητήσουν.
Η κα Νούλαντ έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να πεισθεί ο Ερογλου των Τουρκοκυπρίων να δεχθεί τις τρεις αρχές (singles) “μία διεθνή προσωπικότητα”, “μία κυριαρχία”, “μία ιθαγένεια” και να κλείσει το θέμα μεταξύ Αναστασιάδη και Ερογλου ότι “είναι αποφασισμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία με κοινό ανακοινωθέν για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων”. Από πληροφορίες που διέρρευσαν, το σχέδιο προβλέπει ότι η επίλυση θα βασίζεται σε “Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία”. Δηλαδή θα υπάρχει ενωμένη Κύπρος σαν μέλος του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε. και θα ’χει “ενιαία νομική προσωπικότητα και μία κυριαρχία, που θα προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που θα λέγονται “Κύπριοι”. Το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι ότι “θα υπάρχει ενιαία Κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται απ’ την Κυπριακή Νομοθεσία. Τα άλλα στα ψιλά γράμματα και στα παραρτήματα!!
Το σχέδιο περιέχει αδυναμίες, η κυριοτέρα των οποίων είναι η αναφορά ότι “το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα θα ορίζει ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώντα ίσα κράτη”. Εδώ καταργείται η βασική λειτουργία της δημοκρατίας, που είναι η αρχή της πλειοψηφίας. Τούτο είναι η βασικότερη αιτία των ενστάσεων του προέδρου της ΔΗΚΟ κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος δεν κρύβει τη διαφωνία το και το ενδεχόμενο αποχώρησης απ’ τον κυβερνητικό συνασπισμό. Επίσης στο προσχέδιο δεν υπάρχει αναφορά σε θέματα εγγυήσεων.
Η Αγκυρα φαίνεται πως έχει κάνει καλά τη δουλειά της και συνέβαλε με την πολιτική και την τακτική της να σταλεί στους Ελληνοκυπρίους το μήνυμα ότι έτσι όπως έχουν γίνει σήμερα τα πράγματα, άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Ισως να την αποδέχθηκε κι αυτός για να κατευνάσει την αδιαλλαξία της Μέρκελ, η οποία, υποβοηθούμενη με πατερίτσες, συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Ερντογάν, όπου δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι “δεν έχω αλλάξει την άποψή μου, ότι βλέπω με επιφύλαξη την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.”.
Η εσπευσμένη επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη στην Αθήνα μετά τη συνεδρίαση του Υπ. Συμβουλίου και τη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων έγινε για να ευθυγραμμισθεί η Αθήνα με τη Λευκωσία, εν όψει της συναντήσεώς του το Σαββατοκύριακο με τον Τουρκοκύπριο Ερογλου. Ηρθε να πείσει τους Ελληνες να άρουν τυχόν επιφυλάξεις τους και να ζητήσει έστω τυπικά τη θετική γνώμη τους κάτι, που θα ’χει καλό αντίκτυπο στους Ελληνοκύπριους.
Πάντως στην Ελλάδα είναι δύσκολο να πάρουν θέση, όταν είμαστε μπλεγμένοι με τα μνημόνια και φαίνεται ότι, όπως στην Κύπρο δεν συμφωνούν όλα τα κόμματα, έτσι κι εδώ το ίδιο συμβαίνει. Υπάρχει δε φόβος να επαναληφθούν τα ίδια με το 2004 που απορρίφθηκε Σχέδιο Ανάν με 76%. Χρειάζεται, λοιπόν, προσοχή, να μην παίξουν, όπως ο Καραμανλής, που έβγαλαν ότι είπε “όχι” στο Σχέδιο Ανάν, αλλά στην ουσία το επεκρότησε, αφού είχε πεί: “…να δούμε ψύχραιμα πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά… θεωρώ ότι μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής τα θετικά σημεία μπορεί ν’ αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών”.