Έκτακτη Γ. Συνέλευση έγινε στον ΟΗΕ µετά από αίτηµα των Αραβικών Εµιράτων για “ανθρωπιστική εκεχειρία” στις εχθροπραξίες της Μ. Ανατολής, να σταµατήσει η αιµατοχυσία στη Γάζα και να βρεθεί “ισόρροπη στάση”, καθ’ όσον παραβιάζεται το ∆ιεθνές Ανθρωπιστικό ∆ίκαιο από το Ισραήλ, το οποίο παραβλέπει τα δικαιώµατα του παλαιστινιακού λαού.
Στην ψηφοφορία για το σχετικό ψήφισµα, στο οποίο κατεδικάζετο και η Χαµάς, δεν καλύφθηκε το προβλεπόµενο ποσοστό των 2/3, διότι απεχώρησαν µέλη της Ε.Ε. και η χώρα µας, µη συνταχθείσα µε Ρωσία, Αραβικά Εµιράτα και Β. Κορέα, που ήθελαν την εκεχειρία, αλλά χωρίς την τιµωρία της Χαµάς.
Υπερψήφισαν οκτώ χώρες, καταψήφισαν 4 και 15 απήχαν. Στην Ε.Ε. δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική, αλλά µεµονωµένες θέσεις κι έτσι µπορεί, όποια χώρα θέλει, να ασκεί βέτο, µπλοκάροντας τη θέληση των υπόλοιπων µελών. Η ∆ιεθνής Κοινότητα έχει χρέος να υποστηρίξει το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Κοινότητα, ώστε από κοινού να διαµορφωθεί µια παράλληλη αναγνώριση δύο κρατών.
Το ερώτηµα τίθεται, αν µε την αποχή δείξαµε ουδετερότητα. Αλλά ποιος µπορεί να µένει αδιάφορος, όταν στη γειτονιά του χάνονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και στον υπόλοιπο κόσµο εκατοµµύρια άνθρωποι τίθενται αλληλέγγυοι µε τον χειµαζόµενο απ’ το 1947 Παλαιστινιακό λαό; Το διακύβευµα προέχει, να τελειώσουν η σύγκρουση και οι εχθροπραξίες, να σταµατήσει η αιµατοχυσία στη Γάζα µε στόχο έναν εποικοδοµητικό διάλογο. Υπ’ όψιν η κατατεθείσα τροπολογία του Καναδά για εκεχειρία για ανθρωπιστική βοήθεια και για σεβασµό των κανόνων του πολέµου καταψηφίστηκε απ’ τους Άραβες, επειδή δεν γινόταν καµία αναφορά για τις δραστηριότητες της Χαµάς.
Το ανησυχητικό για την Παγκόσµια Κοινότητα είναι η συγκέντρωση αµερικανικών, ρωσικών και κινεζικών δυνάµεων. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν θα επέµβουν επί εδάφους και τούτο δείχνει ότι η ∆ύση δεν αντέχει έναν τρίτο παγκόσµιο πόλεµο. Η Χαµάς υποστηρίζεται από Ιράν, Τουρκία και Κατάρ. Ο πόλεµος στη Μ. Ανατολή µε την είσοδο του Ιράν ή του Λιβάνου, λόγω της εµπλοκής της Χεζµπολάχ, που εκτός από εξτρεµιστική οργάνωση είναι και ισχυρός πολιτικός φορέας, είναι αναπόφευκτος. Αν οι ΗΠΑ εµπλακούν στη Μ. Ανατολή, θα ανοίξει η όρεξη να κακοφορµίσουν, όπου υπάρχουν ανοιχτές πληγές, όπως π.χ. στην Κίνα µε την Ταϊβάν.
Έχουµε και τον Ερντογάν να κατηγορεί το Ισραήλ ως εγκληµατία πολέµου. Τάσσεται υπέρ της Χαµάς, που έχει και πολιτική υπόσταση, γιατί απ’ το 2021 επιθυµεί να κάνει µια συµφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ στην Α. Μεσόγειο µεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης. Τούτο όµως είναι ασυµβίβαστο, γιατί η παλαιστινιακή κοινότητα δεν έχει κρατική υπόσταση.
Η Χαµάς καταδικάζεται απ’ την Ε.Ε. ως τροµοκρατική οργάνωση, όχι όµως ο παλαιστινιακός λαός. Οι Έλληνες υποστηρίζουµε τη δηµιουργία κράτους Παλαιστινίων, αλλά και αυτοί δεν είναι άµοιροι της καταστάσεως τους, διότι έχουν απορρίψει επανειληµµένως προτάσεις για τη λύση του προβλήµατος τους, αλλά η Χαµάς καταπνίγει κάθε προσπάθεια ο λαός ν’ αποκτήσει κράτος.