Μέχρι τον Ιούνιο χρειαζόμαστε αρκετά δισ. € για τις δόσεις στο Δ.Ν.Τ., στους δανειστές της Ευρωζώνης και στην Ε.Κ.Τ., που έχει ελληνικά ομόλογα απ’ τη φθηνή δευτερογενή αγορά και απαιτεί την εξόφλησή τους στο ακέραιο. Χρήματα δεν υπάρχουν, οι Ευρωπαίοι έχουν “μουλαρώσει”. Δεν χορηγούν τα υπόλοιπα 7,2 δισ. του Β’ μνημονίου και γι’ αυτό στις διαπραγματεύσεις γέρνει η ζυγαριά για νέα συμφωνία προς νέο δάνειο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μέχρι να δοθεί λύση απ’ το ευρωπαϊκό ιερατείο στο ελληνικό ζήτημα τα σενάρια γύρω απ’ το πιστωτικό ατύχημα δίνουν και παίρνουν. Στον διεθνή Τύπο κορυφαίοι οικονομολόγοι και τεχνοκράτες ασχολούνται με τα ευρωελληνικά, ο καθ’ ένας βλέποντάς τα απ’ τη δική του σκοπιά. Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ότι οι απόψεις τους αλληλοσυγκρούονται. Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι, είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν υποχωρούν στις απόψεις τους για το ελληνικό χρέος για να μην δημιουργηθεί προηγούμενο.
Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω απ’ τις κόκκινες γραμμές που έχει καθορίσει. Ως εκ τούτου η αβεβαιότητα, γενικώς, παίρνει μεγάλες διαστάσεις, δεν μπορεί να συνεχισθεί, αλλά και πρέπει αυτό το βρώμικο παιχνίδι να τελειώνει. Τη θηλιά σφίγγει ο Σόιμπλε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καταστρέφει όσα έφτιαξαν οι προηγούμενοι. Ο Γάλλος υπουργός Σαπέν λέει ότι δεν θα μας συμπαθήσει περισσότερο, αν συνεχίσουμε να παθαίνουμε αυτά που μας συμβαίνουν. Κοντά στον Σόιμπλε συντάσσεται ο πολύς Γιούνκερ που λέει ότι «εξαντλείται η υπομονή μου» και προστίθενται κι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η κάθε μια για τα δικά της συμφέροντα, σε σημείο να είμαστε μόνοι μας. Ως μεγαλύτερο όπλο και μέσο στοχευμένης πίεσης χρησιμοποιείται ο κίνδυνος εξόδου απ’ το ευρώ. Στο θέμα ενός Grexit οι γνώμες διίστανται και οι εμφανίσεις επί τούτου των ειδικών πληθαίνουν.
Ποιος ο σκοπός της παρουσίας του νομπελίστα της οικονομίας Κρούγκμαν; Μίλησε στο Μ. Μουσικής με θέμα: “Ευρώπη απ’ εδώ κι ύστερα τι γίνεται;”. Καυτηρίασε εκείνους που επιβουλεύονται τη χώρα μας, θεωρώντας “ανόητους” όσους πιστεύουν ότι «η χώρα τους είναι προφυλαγμένη απ’ τις συνέπειες ενός Grexit» και ότι «το ευρώ ήταν μια κακή ιδέα, αλλά η έξοδος θα ήταν κόλαση». Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Μπασόν λέει στη γερμανική “Handelsblatt” ότι το σενάριο “Grexit” θα προκαλέσει κρίση όμοια με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Aυτό δεν είναι αδιανόητο για την Ευρώπη, στην οποία επικρατεί ηρεμία. Ισως έχουν βρει την ανώδυνη λύση. Αλλοι πιστεύουν ότι μέσα στο ευρώ το χρέος θα αυξάνεται συνεχώς και αν δεν συμβεί κάτι, όπως το 1952, που διεγράφη το χρέος της Γερμανίας, θα τελματώσουμε. Για την κυβέρνηση το δίλημμα είναι τεράστιο. Να δεχθεί, αν της ζητήσουν κάτι παράλογο ή να τ’ αρνηθεί και να χρεοκοπήσουμε μέσα στο ευρώ. Αυτό θα γίνει αν δεν πληρωθεί η επόμενη δόση στο Δ.Ν.Τ. και διακόψει η Ε.Κ.Τ. τη ρευστότητα προς τις Τράπεζες μέσω ELA.
Λέγεται ότι ο Ντράγκι έχει επεξεργαστεί σχέδιο αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, να κυκλοφορήσει παράλληλα με το ευρώ το λεγόμενο “Άι όου γιου” (Ι owe you) μια μορφή νομίσματος, που το κράτος θα καλύπτει μισθούς, συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις στο εσωτερικό. Με νόμο θα εξασφαλίζει τις συναλλαγές και την υποχρέωση να εξαργυρώσει τις αξίες, άμα βγει στις αγορές, δεν θα αναφέρεται δε ο χρόνος αποπληρωμής. Πρόκειται για τη χειρότερη εξέλιξη, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και δεν βρεθεί “έντιμη λύση”. Θα είναι δε το “ατύχημα” ένα βήμα για την οριστική έξοδο απ’ το ευρώ. Η πληροφορία για το σχέδιο “Άι όου γιου” προέρχεται από δημοσίευμα στο Ρόιτερ, πράγμα που διεψεύσθη από την Ε.Κ.Τ. και την ελληνική κυβέρνηση. Οι κινδυνολόγοι όμως επιμένουν ότι υπάρχει στα συρτάρια του υπ. Οικ. και θα τεθεί σ’ εφαρμογή, αν δεν ξεμπλοκαριστεί η επόμενη δόση του δανείου. Γι’ αυτό όσοι θέλουν να δώσουν ένα γερό μάθημα στους εκφοβιστές και να επανέλθη η χώρα σε φάση ηρεμίας και ασφάλειας ας επαναπατρίσουν τα ευρώ τους.