Δεν θα το λέγαμε κόλαση αυτό το δίμηνο που περνάει η κυβέρνηση. Συνθήκες βασανιστικές ναι! Η ουσία είναι ότι δεν παραδέχονται όλοι, που βρίσκονται στην εξουσία, ότι αυτές οι αναποδιές, οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη, προέρχονται από φαινόμενα απειρίας και προχειρότητας. Εκείνοι, που γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και πώς να χειριστούν κάθε θέμα είναι λίγοι. Με το επικοινωνιακό χάος που επικρατεί η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει την αντιπολίτευση, να μην είναι πολύ εκτεθειμένη απέναντί της μήπως και τη χρειαστεί.
Κατατέθηκε, λοιπόν, μονομερώς, απροβλέπτως και μαύρα μεσάνυχτα νομοσχέδιο εκ 350 σελίδων: “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις”, που βαφτίστηκε “Παράλληλο Πρόγραμμα”. Ομως αποσύρθηκε πριν αρχίσει να συζητείται. Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων ο κ. Βούτσης σε ερώτηση, αν η απόσυρση οφείλεται σε δυσφορία των θεσμικών, απάντησε με τη φράση «δεν επιβεβαιώνω τίποτα». Η κυβέρνηση φαίνεται να προβάλει τη δικαιολογία ότι η απόσυρση αποφασίστηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και για να προλάβει τις αντιδράσεις των δανειστών, οι οποίοι θεωρώντας το ν/σ μονομερή ενέργεια μπορεί να μην ενέκριναν την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Δεν εξηγείται, όμως, ότι η αιτία της απόσυρσης ήταν μόνο το κόστος. Ισως να συντρέχουν και άλλοι λόγοι.
Κατά την επεξεργασία του ν/σ στην αρμόδια Επιτροπή η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι απεχώρησαν. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την προχειρότητα, με την οποία έγινε η προετοιμασία του ν/σ, ότι περιείχε φωτογραφικές ρουσφετολογικές διατάξεις, αφορούσε περισσότερα του ενός Υπουργεία, το Γ.Λ.Κ. δεν είχε κοστολογήσει το ύψος των δαπανών για το καθένα Υπουργείο χωριστά και η έκθεση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, που απαιτείται να συνοδεύει τα ν/σ, όταν κατατίθενται στην ολομέλεια, δεν υπήρχε.
Η κυβέρνηση με τη σειρά της κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι, αν δεν προκαλούσε συζήτηση, δεν θα αντιδρούσαν οι θεσμικοί ότι το ύψος της δαπάνης είναι περίπου 100 εκ. ευρώ και ότι θα επαναφέρουν το ν/σ μετά την 7η Ιανουαρίου 2016. Το κατέθεσαν δε πριν την αξιολόγηση του “κουαρτέτου” γιατί, όπως ισχυρίζονται, αντιμετωπίζονται ανθρωπιστικά θέματα και δεν ήθελαν να υπάρξει πρόβλημα κατά τις διαπραγματεύσεις.
Ελήφθη αυτή η απόφαση να δοθεί με το “Παράλληλο Πρόγραμμα” λύση, ως θεσμική μεταρρύθμιση. Ομως κατά τον Βιργίλιο «άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει». Και έρχεται η απόσυρση. Μήπως τελικά προσγειωνόμαστε στην ιδέα ότι έτσι κι αλλιώς γίνεται εδώ ό,τι θέλουν οι Βρυξέλλες; Ετσι έλεγαν ότι και το ασφαλιστικό θα το ψήφιζαν μονομερώς. Το ’λεγαν για εσωτερική κατανάλωση. Αν περνούσε, θα ’μεναν πολλά σενάρια ανοιχτά, να το ’κλειναν, αν μπορούσαν, όπως – όπως, για να μην κινδυνεύσει η εξουσία. Η προχειρότητα λόγω απειρίας στο μεγαλείο της!
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.