Μετ΄ εμποδίων και σε συνθήκες σχεδόν “πολεμικές” συνεχίζουν να ζουν οι κάτοικοι ορεινών περιοχών του Δήμου Πλατανιά 5 μήνες μετά την μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Ένα μεγάλο μέρος της δημοτικής οδοποιίας στα Σκορδαλού είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ ούτε λόγος για την… αγροτική οδοποιία.
Από μεριάς του Δήμου σημειώνεται ότι οι πρώτες εργασίες που έγιναν αφορούσαν την προσβασιμότητα στα χωριά και αυτήν τη εποχή εκπονούνται οι σχετικές μελέτες για τα οριστικά έργα αποκατάστασης που θα γίνουν με τα χρήματα που πιστώθηκαν την εβδομάδα πριν τις
εκλογές.
ΣΤΑ ΣΚΟΡΔΑΛΟΥ
Φτάνοντας στην πλατεία των Σκορδαλού συναντάμε τον κ. Γιάννη Φραγκάκη που παραμένει στο χωριό μαζί με την οικογένεια του.
«Είδατε το δρόμο φτάνοντας στο χωριό! Δυστυχώς δεν ενδιαφέρεται κανένας για τα Σκορδαλού γιατί δεν είναι πάνω στον κεντρικό δρόμο του Ομαλού ! Το βράδυ ειδικά η κίνηση προς και από το χωριό είναι πολλή επικίνδυνη και αν πέσει μια ισχυρή βροχή υπάρχει ο φόβος ότι θα αποκλειστεί και πάλι το χωριό» τονίζει ο κ. Φραγκάκης θυμίζοντας μας πως τα Σκορδαλού έμειναν για πολλές εβδομάδες αποκλεισμένα την Άνοιξη εξαιτίας των κατολισθήσεων που κυριολεκτικά διέλυσαν το κεντρικό δρόμο πρόσβασης στο χωριό μήκους 2 χλμ.
Στο χωριό ζουν 20 περίπου μόνιμοι κάτοικοι και όπως υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας «κανείς δεν φεύγει να αφήσει το σπίτι του. Μπορεί να ζούμε ακόμα λίγοι μόνιμοι κάτοικοι αλλά καθημερινά έρχεται πολύ κόσμος που διατηρεί τις περιουσίες του στην περιοχή. Ζητάμε να αποκατασταθεί η επικοινωνία μας. Από τον παλιό δρόμο; Από καινούργιο που θα φτιάξουν; Ας είναι ασφαλής ο δρόμος και ας τον κάνουν όπως θέλουν» σημειώνει ο κ. Φραγκάκης.
Ένα άλλο ζήτημα μας βάζει ο κ. Μανώλης Μαρινάκης που τον συναντάμε καθώς προσπαθεί να απλώσει τα δίχτυα ελαιοσυλλογής του. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πάμε στις περιουσίες μας. Θέλουμε να κάνουμε αγροτικές δουλειές, να ψεκάσουμε και η πρόσβαση είναι αδύνατη. Ας κάνουν κάτι γιατί δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα. Είμαστε απογοητευμένοι και οργισμένοι από αυτήν την κατάσταση» είναι το σχόλιο του.
«Προσωπικά νιώθω ότι έχει εγκαταλειφθεί το χωριό στην τύχη του» σημειώνει ο κ.
Μανώλης Καζαλάκης που μας δείχνει σημεία μέσα στο χωριό όπου τα μπάζα δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα. «Τουλάχιστον ας ισιώσουν τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό και στις γειτονιές του ώστε να είναι ασφαλής. Όσο για τους αγροτικούς δρόμους τι να πω. Ότι τα έργα γίνονται ρουσφετολογικά;» λέει και μας δείχνει τον απέναντι λόφο όπου υπήρχε αγροτικός δρόμος. «Έφτιαξαν τους δρόμους από τη μεριά του Φουρνέ και του Σκινέ, το δρόμο όμως στο λόφο δεν τον έφτιαξαν. Δοκιμάστε να πάτε στους αγροτικούς δρόμους της περιοχής. Θα κινδυνεύσει η ζωή σας» λέει.
Την απογοήτευση του δηλώνει και ο κ. Σταμάτης Μαρινάκης. «Στην αρχή έκαναν μια διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στο χωριό. Ενώ θα έπρεπε να είχαν φτάσει στο χωριό επειδή δεν πληρώνονταν ο εργολάβος σταμάτησε τις εργασίες με αποτέλεσμα τα μπάζα να παραμένουν. Επίσης καταστράφηκε ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης του χωριού και κατασκευάστηκε ένας επιφανειακός αγωγός που είναι έκθετος στην πρώτη βροχή. Από τους αγροτικούς δρόμους εργασίες έγιναν μόνο σε αυτόν που οδηγεί στο αντλιοστάσιο. Η κατάσταση είναι απογοητευτική» καταλήγει.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
«Τα Σκορδαλού αποτελούν μια ιδιαίτερη περίπτωση γιατί συντελέστηκε γεωολογικό φαινόμενο. Δεν το λέω εγώ αλλά οι εκθέσεις των γεωλόγων του ΙΓΜΕ» δηλώνει ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης. Ο κ. Μαλανδράκης τονίζει ότι δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ προκειμένου να γίνει η διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στα Σκορδαλού και να μπορεί να επικοινωνεί το χωριό με τον υπόλοιπο Δήμο. «Παράλληλα κάναμε μια νέα διάνοιξη ώστε να φτάσει ο ΟΤΕ στο χωριό και να αποκαταστήσει το τηλέφωνο και η ΔΕΥΑΒΑ έχει κάνει ένα επιφανειακό δίκτυο ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει την περιοχή . Έγιναν έργα για να εξασφαλιστεί η διαβίωση των κατοίκων όχι όμως ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ποιότητας » τονίζει.
Αυτές τις ημέρες στα Σκορδαλού, αλλά και σε Καράνου-Ορθούνι, Π. Ρούματα. Φωτακάδω βρέθηκε κλιμάκιο μελετητών που έχουν αναλάβει την εκπόνηση των μελετών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Οι μελέτες αυτές που εκτιμάτε ότι θα είναι έτοιμες σύντομα θα χρησιμοποιηθούν για τα οριστικά έργα αποκάταστασης.
«Οι μελετητές πηγαίνουν και σε περιοχές όπου παρότι οι δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση τα εδάφη διολισθαίνουν και πιθανόν να έχουν και στο μέλλον προβλήματα. Με βάση τα στοιχεία τους το διαφαινόμενος κόστος θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Μόλις έχουμε τις μελέτες με τις διαδικασίες που προβλέπονται θα δημοπρατήσουμε τα χρήματα που πιστώθηκαν στο δήμο την εβδομάδα πριν τις εκλογές» καταλήγει ο κ. Μαλανδράκης.