Παραμύθι αποτελούν οι αναφορές περί πιθανής αξίωσης αποζημίωσης από μεριάς της Belvedere σε περίπτωση που το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο βάλει “φρένο” στο φαραωνικό σχέδιο της εταιρείας για τα ιστορικά δημόσια κτήρια του λόφου Καστέλι που έχουν παραχωρηθεί για εκπαιδευτικές χρήσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Όπως ξεκαθαρίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων, η σύμβαση της εταιρείας με το Πολυτεχνείο είναι ξεκάθαρη ως προς αυτό το κομμάτι κι όλα τα άλλα είναι απλά παραφιλολογία.
Eν τω μεταξύ, ένα ακόμη ηχηρό «όχι» στα σχέδια για τουριστικοποίησης των μνημείων στον Λόφο Καστέλι, βάζει η απόφαση του Δήμου Χανίων να τους αποδώσει χρήσεις «κοινωφελών λειτουργιών» στο υπό αναθεώρηση γενικό πολεοδομικό σχέδιο.
Την σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας, Νίκος Χαζιράκης που συμμετείχε στην διευρυμένη συνεδρίαση της δημοτικής κοινότητας Χανίων για το θέμα, τονίζοντας πως αυτή θα είναι και η εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο Χανίων.
Στο ίδιο πνεύμα, το συμβούλιο της κοινότητας, έλαβε ομόφωνο απόφαση (τρεις σύμβουλοι απείχαν) για «κοινωφελείς λειτουργίες» στα επίμαχα κτήρια και «αμιγή κατοικία» στον υπόλοιπο λόφο, κάνοντας αποδεκτή την σχετική απόφαση του ΤΕΕ τ.δ.Κ και των επιστημονικών συλλόγων.
ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Αναφορικά με τις αναφορές περί αποζημιώσεων που θα αξιώσει η Belvedere, όπως αποκάλυψε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑ.Σ.Υ Χαράλαμπος Λουτσέτης, στην παράγραφο 5.2 της σύμβασης, συμφωνείται ρητά ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης, «ουδεμία ευθύνη φέρει για την έλλειψη στα μίσθια των απαιτούμενων νόμιμων προϋποθέσεων για την έκδοση άδειας λειτουργίας για της επιδιωκόμενης από την μισθώτρια εμπορικής/ επιχειρηματικής δραστηριότητας και ούτε υποχρεώνεται από τον λόγο αυτό στην καταβολή οποιουδήποτε είδους αποζημίωσης».
Εξάλλου, το 2017 που συνάφθηκε η συμφωνία της εκμίσθωσης το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο που μέχρι σήμερα δεν έχει αναθεωρηθεί, προέβλεπε και προβλέπει χρήσεις «εκπαίδευσης» για τα κτήρια του Πολυτεχνείου. Αμέσως μετά την μίσθωση, το Πολυτεχνείο Κρήτης κατέθεσε ένσταση ζητώντας την αλλαγή της χρήσης σε κατηγορία που θα επέτρεπε τουριστική χρήση, στο υπό αναθεώρηση γενικό πολεοδομικό σχέδιο. «Ήξεραν ότι η χρήση που επιδιώκουν δεν είναι συμβατή αλλά ήλπιζαν ότι θα πείσει την πόλη, κατά την αναθεώρηση του ΓΠΣ» τόνισε ο κ. Λουτσέτης, ξεκαθαρίζοντας πως «είναι αβάσιμες αυτές οι απειλές, δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων».
«Δεν τίθεται θέμα απαλλοτριώσεων όταν οι χρήσεις αλλάζουν στα γενικά πολεοδομικά σχέδια» ανέφερε και ο τοπογράφος – μηχανικός Δημήτρης Φραϊδάκης, σχολιάζοντας πως εάν ίσχυε αυτό, δεν θα έφτανε όλο το χρέος της Ελλάδας για να αποζημιώσει κάθε ιδιώτη που θεωρεί ότι μπορεί να πλήττεται!
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Ο κ. Χαζιράκης, εξήγησε πως η τελική πρόταση του Δήμου Χανίων προς την επιτροπή του ΓΠΣ, η οποία θα πάει προς τελική έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων θα αφορά «κοινωφελείς λειτουργίες» στα κτήρια του Πολυτεχνείου και «αμιγή κατοικία» για την υπόλοιπη περιοχή. Άλλωστε, αυτή η χρήση είναι η μόνη που περιφρουρεί τον δημόσιο χαρακτήρα των κτηρίων, για τον οποίον το δημοτικό συμβούλιο Χανίων έχει λάβει ομόφωνη απόφαση.
Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του συμβουλίου, Κώστας Αλευράκης, ανέγνωσε το ψήφισμα που είχε εκδώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο το συμβούλιο με το οποίο είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά της ξενοδοχοποίησης, καλώντας «το Δημοτικό Συμβούλιο, κάθε συλλογικό φορέα και κάθε πολίτη να μην επιτρέψει την αλλοτρίωση του κτιρίου και του αρχικού σκοπού παραχώρησης του από το ελληνικό δημόσιο, αυτή του εκπαιδευτικού. (…)Η διοίκηση του Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης μας οφείλει να τα αξιοποιήσει για σκοπούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης.» ανέφερε το ψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τα μέλη του συμβουλίου, αφού συζήτησαν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους με τους εκπροσώπους των φορέων που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση.
Ο Νεκτάριος Τζομπανάκης τόνισε: «Θεωρώ ντροπή για το Πολυτεχνείο Κρήτης αντί να κάνει μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα και να αντλεί έσοδα από αυτά, να κάνει real estate. Νομίζω πως δεν είναι όλη η Πρυτανεία σύμφωνη» τόνισε, τασσόμενος υπέρ των «κοινωφελών λειτουργιών» ενώ και ως κάτοικος της περιοχής τάχθηκε υπέρ του χαρακτηρισμού της πέριξ περιοχής ως αμιγούς κατοικίας, εκτιμώντας ότι αυτή η χρήση, θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα.
Ο Ελευθέριος Μπουζάκης σχολίασε ότι δεν πρέπει «να φτάσει αυτό το κτήριο να εγκαταλειφθεί να μείνει ανεκμετάλλευτο και ερημώσει». Ο ίδιος απείχε από την ψηφοφορία.
Η Μαρία Ασπασία Δαμιανάκη εξέφρασε «απογοήτευση και ένα “γιατί” ως προς το Πολυτεχνείο, που αντί να δίνει βάση στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό, επιχειρεί να αντλήσει έσοδα από εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες».
Η Ελένη Μπούχλη κάλεσε τα μέλη να ψηφίσουν «υπέρ του ψηφίσματος των επιστημονικών φορέων και του ΤΕΕ για αμιγή κατοικία στα πέριξ και κοινωφελείς λειτουργίες στα κτήρια του Πολυτεχνείου καθώς έτσι μπορεί να διαφυλαχθεί ο λόφος από ιδιωτικά συμφέροντα».
Η Δέσποινα Αρτχουχλατζή τόνισε: «Έχουμε ευθύνη απέναντι στην πόλη. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την κληρονομία μας. Δίπλα μας είναι η Δημοτική Αρχή, είναι η επιστημονική κοινότητα και όλη η πόλη είναι μια γροθιά ενάντια σε οποιαδήποτε σχέδια εμπορευματοποίησης αυτής της περιοχής». Υπέρ ψήφισαν και η Ιωάννα Αλαμάνου, η Μαρία Δαμιανάκη, η Χαρά Τσουπάκη, ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης και ο Μιχάλης Γοναλάκης.
Ο Πέτρος Ζησάκης απείχε από την ψηφοφορία και τόνισε ότι «μένει στο ομόφωνο ψήφισμα της δημοτικής κοινότητας που ζητά σε συνεργασία οι φορείς ης πόλης με το Πολυτεχνείο να οργανώσουν χρήσεις για τα κτήρια.
Υπέρ και ο Νίκος Μπουρμπάκης ανέφερε «συμφωνώ κι εγώ με τις κοινωφελείς λειτουργίες και για αμιγή κατοικία στον υπόλοιπο λόφο»
Στην ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, τονίζεται πως «το συμβούλιο συντάσσεται με την πρόταση που εκφράστηκε από την Δημοτική Αρχή και τους επιστημονικούς συλλόγους της πόλης, σύμφωνα με την οποία, η μόνη πρόταση που μπορεί να διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα είναι να χαρακτηριστεί η ευρύτερη περιοχή ως αμιγής κατοικία και τα κτήρια του πολυτεχνείου ως κοινωφελείς λειτουργίες, εκπαίδευση και πολιτισμός. Είναι η μόνη πρόταση συμβατή με τον δημόσιο χαρακτήρα των κτηρίων»
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Η συνεδρίαση διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη, με την συμμετοχή εκπροσώπων επιστημονικών φορέων. Παρούσα ήταν και η π. γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, η οποία εξήγησε πως ο χώρος αυτός ήταν πάντα το κέντρο της διοίκησης των Χανίων, από τα Μινωικά χρόνια, στα κλασικά, στα Βενετσιάνικα, μέχρι και την Κρητική Πολιτεία. «Οφείλουμε ως Χανίωτες για την αξιοπρέπειά μας να περιφρουρήσουμε αυτό το κομμάτι της πόλης» τόνισε, εξηγώντας πως μετά και την σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των κτηρίων, «είναι λογικό ο Δήμος να προχωρήσει στις “κοινωφελείς χρήσεις “στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου γιατί είναι η μόνη χρήση που αφήνει απεριόριστο χώρο για εκπαίδευση και πολιτισμό ενώ δεν έχει μέσα ξενοδοχεία. Παράλληλα, περιφρουρεί τον δημόσιο χαρακτήρα.».
Ο πρόεδρος συλλόγου αρχιτεκτόνων Ζαχαρίας Πιστόπουλος, ανέφερε πως «αυτά τα κτήρια δεν είναι οποιαδήποτε κτήρια, αποτελούν το βόρειο μέτωπο της παλιάς πόλης, εντάσσονται σε ένα ενιαίο σύνολο με που είναι το κόσμημα της πόλης, δεν μπορεί να γίνουν ξενοδοχείο, είναι σαν να λέμε ότι θα κάνουμε τα Νεώρια ξενοδοχεία. Υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει και είναι ντροπή για εμάς τους Χανιώτες να μην κάνουμε τίποτα και να το αφήσουμε να περάσει έτσι».
Ο Γιάννης Βόρδος εκ μέρους του συλλόγου μηχανικών εξήγησε πως είναι «μονόδρομος» η χρήση των «κοινωφελών λειτουργιών» καθώς «μόνο έτσι εκπληρώνεται ο σκοπός της παραχώρησης των συγκεκριμένων κτηρίων στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ειδάλλως το Πολυτεχνείου Κρήτης δεν μπορεί να τα εκμεταλλευτεί».
Ο Δημήτρης Φραϊδάκης, από τον σύλλογο τοπογράφων – μηχανικών τόνισε πως ο σύλλογος έβγαλε την ανάλογη απόφαση «με επιστημονική κριτήρια αλλά και ως πολίτες αυτής της πόλης. Όσον άφορα τη δική μας κοινωνική ευθύνη, σημεία – τοπόσημα της πόλης των Χανίων πρέπει να είναι προσβάσιμα από όλους, ανήκουν σε όλους».
Ο γραμματέας του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Βασίλης Γιατρουδάκης, τόνισε πως «Οι αρμόδιοι αγνόησαν τους κατοίκους της παλιάς πόλης» μεταφέροντας την συμφωνία των κατοίκων με τις «κοινωφελείς λειτουργίες» και σχολίασε πως «ένα ίδρυμα όπως το Πολυτεχνείο, έπεσε στην παγίδα της τουριστικοπίησης. Περιμέναμε μια πιο σοφή στάση από ένα πνευματικό ίδρυμα που διαθέτει μάλιστα και αρχιτεκτονική σχολή».
Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Τσουκάτος και εκπρόσωπος του ΤΕΕ στην επιστημονική επιτροπή του ΓΠΣ, εξήγησε αναλυτικά γιατί δεν είναι κατάλληλη η χρήση της «αμιγούς κατοικίας» για τα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης ενώ σημείωσε πως ακόμα και μετά την ψήφιση του νέου ΓΠΣ, «μπορεί να γίνει η επένδυση με άνωθεν εντολή. Όμως οποιαδήποτε τέτοια κίνηση σίγουρα δεν αναιρεί τη θέση της τοπικής κοινωνίας και των επιστημονικών συλλόγων απέναντι σε αυτό το εγχείρημα
…με άλλα λόγια, όλοι οι ανωτέρω αναφερθένες δεν εχουν πρόβλημα οταν οι ίδιοι/φίλοι/συγγενείς τους δημιουργούν εισοδήματα απο την τουριστικοποίηση των δικών τους περιουσιών (π.χ. ετσι γέμισε το Λιμάνι με ταβέρνες, Rooms for Rent, μπαράκια, μαγαζάκια, τέντες, πάγκους και ψυγειάκια κλπ) αλλα όταν ενας άλλος “κακός ιδιώτης με συμφέροντα” το αποπειραθεί, ειναι μεγάλο πρόβλημα….
Κοντός ψαλμός, Αλληλούια
Μάρκος Δασκαλάκης