Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Παράνομες “ελληνοποιήσεις” και στα αβοκάντο

Με την παραγωγή ντόπιου αβοκάντο να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, οι φορείς συσκευασίας και εμπορίας του προϊόντος επισημαίνουν την ανάγκη αντιμετώπισης των παράνομων “ελληνοποίησεων” που και σε αυτό το προϊόν έχουν αρχίσει να εμφανίζονται.

Τις ημέρες αυτές οι τελευταίες ποσότητες Hass συσκευάζονται στα συσκευαστήρια του νομού προκειμένου να διοχετευθούν στην αγορά, ενώ γίνονται οι παραλαβές ποσοτήτων των όψιμων ποικιλιών Reed και Lamb Hass.
«Οι εναπομείναντες ποσότητες της ποικιλίας Hass είναι μικρές και βαδίζουμε προς το τέλος της συγκομιδής. Λόγω των καιρικών συνθηκών, των ισχυρών χιονιών, του παγετού που είχαμε οι ζημιές ήταν αρκετές σε πολλές περιοχές και έτσι οι ποσότητες για εμπορία ήταν μικρότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια» μας λένε ο πρόεδρος κ. Χαρίλαος Βλαζάκης και ο υπεύθυνος πωλήσεων κ. Γιώργος Κορναράκης του “Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων».
Όπως μας επισημαίνουν αυτήν την εποχή « ξεκινήσαμε να περιλαμβάνουμε πιο όψιμες ποικιλίες όπως τα Reed που τώρα ξεκινάει η συγκομιδή τους και που κάθε χρόνο παίρνουμε από 25 έως 30 τόνους. Το Reed είναι μια πολύ καλή ποικιλία αλλά επειδή είναι μεγαλόκαρπα ο καταναλωτής – 3 και 4 καρποί βγάζουν ένα κιλό- έχει την αίσθηση ο καταναλωτής ότι δεν πήρε τίποτα. Ωστόσο είναι εύγεστα και ένα πολύ ωραίο προϊόν.»

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ένα θέμα που απασχολεί έντονα τον “Αγροτικό Συνεταιρισμό” είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις, ειδικά τους θερινούς μήνες με την εισαγωγή φτηνών αβοκάντο που “βαπτίζονται” ελληνικά και στη συνέχεια πουλιούνται σε ανάλογες τιμές.
«Το Χανιώτικο αβοκάντο το ζητάνε αρκετά οι καταναλωτές, αλλά πρέπει να τους προστατεύσουμε από τις αθρόες εισαγωγές που γίνονται και στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Βλαζάκης. Ο ίδιος σημειώνει πως τα συγκεκριμένα προϊόντα εισάγονται από το εξωτερικό και συσκευάζονται « με ελληνικές ετικέτες και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για το ντόπιο προϊόν. Από την ερχόμενη σεζόν που αυξάνεται ακόμα περισσότερο η παραγωγή στο νομό μας οι φορείς και ειδικά οι συνεταιρισμοί που ενδιαφερόμαστε πιο πολύ για τον παραγωγό θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων. Αυτές οι ελληνοποιήσεις είναι σε βάρος του τοπικού προϊόντος που ποιοτικά είναι ανώτερο».
Με βάση τις εκτιμήσεις όλων των φορέων το επόμενο διάστημα (3-4 χρόνια) η παραγωγή αβοκάντο στα Χανιά θα αυξηθεί σημαντικά.
«Κάθε χρόνο φυτεύονται χιλιάδες δέντρα και τώρα θα αρχίσουν να δίνουν καρπούς τα αβοκάντο που φυτεύτηκαν πριν από 3-4 χρόνια. Δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να φτάσουμε ως νομός σε μια παραγωγή 15.000-18.000 τόνων ετησίως από τις 10.000 περίπου που είναι σήμερα. Έτσι θα μπορέσουμε να καλύψουμε σε μεγάλο βαθμό την εσωτερική αγορά και να κάνουμε και κάποιες εξαγωγές. Ωστόσο οι φίλοι παραγωγοί θα πρέπει να ξέρουν ότι το αβοκάντο είναι ως δέντρο πολύ απαιτητικό, χρειάζεται μεγάλη φροντίδα και δεν πρέπει να εφησυχάζουν από την πολύ καλή τιμή που έχει σήμερα» καταλήγει ο κ. Βλαζάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα