Στην τελική ευθεία για την αποκάλυψη παράνομων πισίνων που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία και δεν υπάρχει σχετική άδεια από την πολεοδομία βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Ήδη, όπως αναφέρει το capital.gr, έχουν καταγραφεί όλες οι πισίνες στην Αττική και αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η διασταύρωση με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι αδήλωτες θα επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα, ενώ θα χρειασθεί να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις καθώς η πισίνα αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης, ενώ θα πρέπει να διορθωθούν και τα στοιχεία του Ε9 ανεβάζοντας τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας – καινοτομίας BEYOND, στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιήθηκε η τεχνητή Νοημοσύνη για τον εντοπισμό αδήλωτων πισίνων, επισημαίνοντας ότι ο αλγόριθμος σάρωσε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη και εντόπισε τα μπλε σημεία, ενώ στη συνέχεια το νευρωνικό δίκτυο ξεχώρισε ποια από αυτά είναι όντως κολυμβητικές δεξαμενές και όχι κάτι άλλο, έβγαλε τις συντεταγμένες και ακολούθησε διασταύρωση μέσω Κτηματολογίου. “Τώρα είμαστε σε φάση που διασταυρώνουμε τα στοιχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουμε περισσότερα ώστε στη συνέχεια να το τρέξουμε και πανελλαδικά” σημείωσε και πρόσθεσε πως το εργαλείο της Τεχνητής Νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί και ευρύτερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η φορολογική διοίκηση επί της ουσίας ακολουθεί το σχέδιο των γαλλικών αρχών, οι οποίες ανακάλυψαν περισσότερες από 20.000 αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες και άρχισαν να επιβάλλουν πρόστιμα στους κατόχους τους. Τα έσοδα που έχουν φέρει τα πρόστιμα στα ταμεία του γαλλικού κράτους ανέρχονται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Ο ιστότοπος δεδομένων και στατιστικών Statista αναφέρει πως το 2020 υπήρχαν στη Γαλλία πάνω από 3,2 εκατ. ιδιωτικές πισίνες, καθώς οι πωλήσεις στο είδος είχαν αυξηθεί θεαματικά πριν από την πανδημία του κορoνοϊού. Στη διάρκεια της πανδημίας όμως, και δεδομένου ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι τους και αναζητούν καλύτερο περιβάλλον, οι πωλήσεις σημείωσαν περαιτέρω αύξηση.
Ο κ. Πιτσιλής χαρακτήρισε ακόμα το “MyData” ως την πιο επιδραστική ψηφιακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, η οποία αφορά την καθημερινότητα 1,234 εκατ. επιχειρήσεων. “Ξεπεράσαμε ήδη το 1,5 τρισ. καταγεγραμμένες συναλλαγές και πάνω από 2,1 δισ. παραστατικά” σημείωσε και πρόσθεσε ότι το έργο έχει αναγνωριστεί και διεθνώς ως καινοτόμο και βραβυτεί κατά τη Σύνοδο των Επικεφαλής Φορολογικών Διοικήσεων στη Ρόδο, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ υπογράμμισε ακόμα ότι υπάρχει πάρα πολύς χώρος για να γίνει πιο ψηφιακή η εφορία, καθώς η διοικητική οργάνωση των ΔΟΥ είναι πάνω-κάτω η ίδια από το 1850. Παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ψηφιακή γραφειοκρατία και πρόσθεσε ότι η ψηφιοποίηση του “γκισέ”, που έχει συντελεστεί, δίνει ήδη πολύτιμη πληροφορία στην ΑΑΔΕ ώστε να καταγράψει ποιες διαδικασίες και υπηρεσίες έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και να θέσει προτεραιότητες, προκειμένου όλες τους να γίνουν “end-to-end” (να ολοκληρώνονται απευθείας από άκρο σε άκρο).