Οσο οι πόλεις έχουν τεθεί σε καραντίνα, μεταμορφώνονται και δεν θυμίζουν τίποτα από παλιά. Τα πάντα έχουν αλλάξει. Κανείς δεν αντιστέκεται στους περιορισμούς. Σοβαρές οι επιπτώσεις. Και ποιος πληρώνει; Μόνο, που μεσομακροπρόθεσμα θα υπάρξουν άνθρωποι που θα ωφεληθούν.
Η ασύμμετρη απειλή της πανδημίας υπονόμευσε τη συνέχιση των δραστηριοτήτων επιχειρήσεων που επιτελούν κοινωνικό λειτούργημα και δυσκολεύει το έργο τους, εξαναγκάζοντάς τους να θέσουν σε κατάσταση αναστολής αξιόλογους εργαζόμενους και συνεργάτες τους. Εκ τούτου καθίσταται αναπόφευκτο ότι το φαινόμενο της πανδημίας καθιστά το δικαίωμα της εργασίας δυσοίωνο και περισσότερο άναρχο.
Από την αρχή της επιβολής των μέτρων προς μετριασμό εξάπλωσης της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις μέσα σ’ αυτές και εφημερίδες, σε παγκόσμια κλίμακα προχώρησαν σε προσωρινή διακοπή των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού των με αιτιολογία την μεγάλη πτώση της κυκλοφορίας και ένεκα τούτου τη μείωση των εσόδων από διαφημίσεις που έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα.
Ο κορωνοϊός εκτός από καίριο χτύπημα στον ανθρώπινο οργανισμό έπληξε ανεπανόρθωτα την παγκόσμια Οικονομία, ειδικότερα τη βιομηχανία του Τύπου. Βέβαια ευδοκιμούν οι ειδήσεις με τίτλους στο διαδίκτυο εν πολλοίς δίχως ουσιαστικό περιεχόμενο, όπου δεν μπορείς να έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη, διότι κυριαρχούν τα fake news τα οποία την άλλη στιγμή εξαφανίζονται.
Ετσι υπάρχει κίνδυνος το αγαθό της ενημέρωσης μέσω των εφημερίδων, που μπορεί κανείς να τις ψηλαφεί και να νιώθει τη μυρωδιά του μελανιού, να υποστεί ζοφερό χτύπημα και να χαθεί μέσα στην απειλητική αναταραχή της παραπληροφόρησης των ιστοσελίδων.
Παρά ταύτα, οι εκδότες των ημερήσιων εφημερίδων των Αθηνών και της επαρχίας, αγωνίζονται ν’ αποδείξουν ότι παρέχουν γνήσια δημοσιογραφία με τους ρεπόρτερ και αρθρογράφους τους, εκείνους τους οποίους δεν θεωρούν αναλώσιμους. Δεν ξέρουμε αν μετά τα “vouchers” για την τηλεκατάρτιση θα υπάρξει πρόβλεψη να βοηθηθούν και οι εκδότες που υπέστησαν χτυπήματα απ’ τον κορωνοϊό και απ’ τις ιντερνετικές εταιρείες, οι οποίες επωφελούνται απ’ τη δυσλειτουργική βιομηχανία των εφημερίδων.
Η δημοσιογραφία είναι κι αυτή θύμα της πανδημίας. Οσα γνωρίζαμε γι’ αυτήν αποτελούν από τώρα παρελθόν. Αύριο δεν ξέρουμε αν τα πράγματα θα είναι καλύτερα ή χειρότερα. Σίγουρα θα είναι διαφορετικά.