3ο ράπιντ 2017 της ΕΣΣΚ
Τα ράπιντ της ΕΣΣΚ έχουν γίνει πια ένας θεσμός με αρκετά χρόνια ζωής. Γίνονται τους τελευταίους μήνες κάθε έτους, σε μια περίοδο χωρίς μεγάλη αγωνιστική κίνηση, με σκοπό να επικοινωνήσουν οι σκακιστές του νησιού, να παίξουν χαλαρό σκάκι και να ενισχυθούν τα πάντα πενιχρά οικονομικά της ΕΣΣΚ για να υποστηρίξει τις μεγάλες διοργανώσεις της. Φέτος στα Χανιά ο ΟΑΧ και ο ΚΥΔΩΝ συνδιοργάνωσαν το 3ο ράπιντ της ΕΣΣΚ για το 2017 την Κυριακή 3 Δεκέμβρη. Το οργανωτικό βάρος βέβαια σήκωσε ο ΟΑΧ καθώς πρόσφερε τον χώρο του εντευκτηρίου του και την διαιτησία. Το τουρνουά ήταν ένα ελβετικό 7άρι με χρόνο 10΄ συν 5΄΄ σε κάθε κίνηση.
Νικητής ήταν πανάξια και αναμενόμενα ο Βαγγέλης Πατρελάκης (ΣΑΧ) με 7 στις 7 νίκες.. Δεύτερος ήταν ο Γιώργος Κώτσογλου (Ατσαλένιο) και τρίτος ο Μιχάλης Χριστοδουλάκης (ΟΑΧ) και ο Γιάννης Βουλγαράκης (ΟΑΧ) και οι τρεις με 5/7 βαθμούς. Ο Μιχάλης ήταν και πρώτος στην κατηγορία κάτω των 12 ετών. Στην ίδια κατηγορία δεύτερος ήταν ο Αθανάσιος Μαυρίδης (ΟΑΧ) με 4/7 βαθμούς, ενώ την τρίτη θέση με 3/7 β. μοιράστηκαν ο Γιάννης Αλειφέρης (ΟΑΧ), ο Μανώλης Μαυρίδης (ΟΑΧ) και ο Παντελής Γκόγκας (ΟΑΧ).
Στην κατηγορία γυναικών η Εριέττα Καλιοντζάκη (ΟΑΧ) επικράτησε με 4 βαθμούς, ενώ η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (ΚΥΔΩΝ) την ακολούθησε με 3,5/7. Τρίτη με 3 β. η Κατερίνα Αλειφέρη (ΟΑΧ) που πήρε και το κύπελλο της κατηγορίας κάτω των 12 ετών. Στην ίδια κατηγορία το ασημένιο μετάλλιο πήγε στην Μαριλένα Γιότσα (ΚΥΔΩΝ), ενώ η Άντρια Φαντρίδη (ΟΑΧ) πήρε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία γυναικών.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Μια εξαιρετικά σημαντική είδηση σαρώνει από χτες όλα τα μεγάλα σάιτ και το ενδιαφέρον της υπερβαίνει κατά πολύ τις κοινές υποθέσεις του σκακιστικού κόσμου. Ο FM Μάικ Κλάιν σε άρθρο του στο chess.com υποστηρίζει πως από χτες το σκάκι άλλαξε για πάντα. Από μόνη της η διαπίστωση θα μπορούσε να θεωρηθεί μια ωραία φτιαγμένη υπερβολή που σκοπεύει να μαζέψει προσοχή και κλικ.
Τα αντικειμενικά γεγονότα όμως μας υποψιάζουν πως δεν είναι και τόσο αυθαίρετος ο αρθογράφος. Ή τουλάχιστον, κι αν δεν είναι έτσι ακριβώς, ο αρθογράφος δεν μπορεί να κατηγορηθεί για άνευ οποιασδήποτε αντικειμενικής σημασίας ρητορική προφητεία.
Το stockfish, το ισχυρότερο κατά παραδοχή σκακιστικό πρόγραμμα του κόσμου, ηττήθηκε από μια μηχανή που παρουσίασε η Google με 28-0 (και 72 ισοπαλίες). Το εντυπωσιακό είναι πως η μηχανή αυτή (AlphaZero) “δεν ήξερε σκάκι” τέσσερις ώρες πριν αρχίσει η αναμέτρηση (ενώ το stockfish “χτίζεται” ασταμάτητα επί πολλά χρόνια, με αφοσίωση ζωής, από πλήθος προγραμματιστών). Ο νέος επισκέπτης δεν πατάει σε κλασικό προγραμματισμό με αλγορίθμους, με σχετικές εκτιμήσεις δυναμικότητας κομματιών στις θέσεις, με δυναμικές εκτιμήσεις για τις πιονοδομές, με βιβλία ανοιγμάτων, με πίνακες φινάλε κ.λπ., αλλά στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Το AlphaZero “έμαθε σκάκι” από την αρχή και με την αυτοδιδαχή, σε λιγότερη ώρα από όση καταναλώνει κανείς για να δει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, κέρδισε με σαρωτική διαφορά στο σκορ και χωρίς ήττα, την κορυφαία κλασικού προγραμματισμού μηχανή του κόσμου.
Η είδηση φαίνεται πως είναι επαναστατική για την εξέλιξη του σκακιού (ή και για την εξάντλησή του ως παιχνιδιού μη γνωστού αποτελέσματος) αλλά έχει και πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις. Τεχνητή Νοημοσύνη που θα μπορεί να διοικεί πόλεις, ηπείρους, διαστημικές γειτονιές. Βεβαίως πάντα σε σπουδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία εγείρονται πολιτικά, φιλοσοφικά και ηθικά ερωτήματα, ακόμη και θεολογικά, συνήθως διογκωμένα και φοβικά. Κρίνει μόνο ο χρόνος και όχι η ασημαντότητα των ατομικών μας προσδοκιών ή στο άλλο άκρο, μελλοντολογικών επιφυλάξεων. Και ζώντας το παρόν δεν υπάρχει ανθρώπινη δυνατότητα να διαχωρίσει κανείς πότε μιλάμε για συμμετρική εξέλιξη και πότε για τομή. Και αν πρόκειται περί τομής, πόση ιστορία πίσω από τη σκηνή έχει πριν εμφανιστεί στο κοινό.
London Chess Classic 2017
Το πανίσχυρο τουρνουά London Chess Classic 2017 μετά την ολοκλήρωση του 7ου γύρου είχε επικεφαλείς στην βαθμολογία τους Φαμπιάνο Καρουάνα (ΗΠΑ 2799) και τον Ίαν Νεπομνιάτσκι (Ρωσία 2729) με 4,5β. Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής Μάγκνους Κάρλσεν (Νορβηγία 2837) και ο Γάλλος Μαξίμ Βασιέ-Λαγκράβ (2789) βρισκόντουσαν μισό βαθμό πίσω. Στις θέσεις 5-7 με 3,5β. ήταν οι Λεβόν Αρονιάν (Αρμενία 2805), Γουέσλι Σο (ΗΠΑ 2788) και Χικάρου Νακαμούρα (ΗΠΑ 2781) και στις θέσεις 8-10 ήταν οι Βισί Ανάντ (|Ινδία 2782), Σεργκέι Καριάκιν (Ρωσία 2760) και Μίκαελ Άνταμς (Αγγλία 2715) με 2,5β. Στους δύο γύρους που απέμειναν ο Καρουάνα είχε λιγότερο δύσκολους αντιπάλους από τον Νεπομνιάτσκι αλλά στο επίπεδο αυτό ποτέ κανείς δεν ξέρει το αποτέλεσμα ακόμη και αν ο πρώτος αντιμετωπίσει τον τελευταίο στη βαθμολογία.
Στο όπεν τουρνουά που διεξήχθη στα πλαίσια των σκακιστικών εκδηλώσεων του London Chess 2017 συμμετείχαν και δύο έλληνες σκακιστές. Ο Βασίλης Κοτρωνιάς (2524) και ο Κώστας Μεγαλιός (2203). Ο Κοτρωνιάς τα πήγε πολύ καλά καταλαμβάνοντας την 9η θέση με 7β. (μισό βαθμό πίσω από τον νικητή). Ο Μεγαλιός με 5β. πήρε την 96η θέση. Αναλυτικότερα η βαθμολογία στην κορυφή είχε ως ακολούθως: 1.Γκάμπριελ Σαργκισιάν (Αρμενία 2672) 7,5β. 2.Χραντ Μελκουμιάν (Αρμενία 2633) 7,5β. 3.Σεμπάστιεν Μαζ (Γαλλία 2614) 7,5β. 4-9. Αλεξάντερ Μοτύλεβ (Ρωσία 2675), Ταμίρ Ναμπάτι (Ισραήλ 2657), Νιλς Γκραντέλιους (Σουηδία 2647), Μάθιου Κορνέτ (Γαλλία 2606), Αλεξάντερ Ντοντσέκνο (Γερμανία 2569), Βασίλης Κοτρωνιάς (2524) 7β. 10. Γκαβάιν Τζόουνς (Αγγλία 2654) 6,5β. κ.α.
Μαθήματα σκακιού στο Εθνικό Στάδιο
Στον Α.Ο.Κύδων λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων στα γραφεία του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο Χανίων.
Εκεί σας περιμένουν οι προπονητές του Κύδωνα για να σας γνωρίσουν τα μυστικά αυτού του θαυμάσιου παιχνιδιού.
Για παιδιά που πηγαίνουν νήπιο ή προνήπιο λειτουργούν ειδικά τμήματα για τις ηλικίες αυτές.
Πληροφορίες για τα μαθήματα στο Εθνικό Στάδιο στο τηλ. 2821045000 και 6980814650 (κ.Τάκη Πανταβό και κα Ράνια Αλιγιζάκη).Μαθήματα σκακιού
στο Κολυμβητήριο της Νέας Χώρας
Λειτουργούν επίσης τμήματα εκμάθησης για αρχάριους, προχωρημένους και ενήλικες στο σκακιστικό τμήμα του Κύδωνα που λειτουργεί στο Κολυμβητήριο της Νέας Χώρας. Πληροφορίες για τα μαθήματα στο τηλέφωνο 2821045000 (10.00-13.00) και 6987437606 (κ. Δημήτρη Μπαλόκα).