Διατήρησε τον τίτλο της η Τζου Γουντζούν
Δεν τα κατάφερε η Ταν Ζονγκγί στο τελευταίο ματς του αγώνα για τον παγκόσμιο τίτλο εναντίον της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Τζου Γουεντζούν. Αν και προσπάθησε να βάλει περιπλοκές στο παιχνίδι που θα της έδιναν την ευκαιρία να διεκδικήσει την νίκη, η παγκόσμια πρωταθλήτρια έπαιξε πολύ προσεκτικά και δεν της έδωσε καμία ευκαιρία, με αποτέλεσμα η παρτίδα να λήξει ισόπαλη και το ματς έληξε με 5.5-4.5 υπέρ της Τζου Γουεντζούν η οποία διατήρησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας κόσμου.
Εμάνουελ Λάσκερ
Στη φωτογραφία φαίνονται ο Φρανκ Μάρσαλ και ο Εμάνουελ Λάσκερ αναλύουν την παρτίδα που βρέθηκαν αντίπαλοι, Νέα Υόρκη 1924. Το σούπερ τουρνουά του 1924 στην αμερικανική μεγαλούπολη γινόταν τις μέρες που ο Τζορτζ Γκέρσουιν παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό το Rhapsody in Blue και που ανέβαινε στη σκηνή της πόλης η Αγία Ιωάννα του Μπέρναρ Σω. Ο Εμάνουελ Λάσκερ που είχε καταστραφεί στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ είχε χάσει και τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή από τον Καπαμπλάνκα κέρδισε το τουρνουά με 16/20. Ο Κουβανός Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα ήρθε δεύτερος με 14.5 β. και τρίτος ο Αλεξάντερ Αλιέχιν με 12 β.Για το τουρνουά έχει γραφτεί κλασικό βιβλίο με αναλυμένες όλες τις παρτίδες από τον Αλιέχιν που κυκλοφορεί και σε σύγχρονη ανατύπωση.
Ο Αμερικανός Έντουαρντ Λάσκερ που μετείχε στο τουρνουά συνδεόταν με καλή φιλία με τον Εμάνουελ Λάσκερ (αλλά όχι με οποιαδήποτε συγγένεια) και πολύ αργότερα, δεκαετίες, έγραφε πως θαύμασε τον Γερμανό σκακιστή για το μοναδικό του ταλέντο. Ο Σόλτις στον πρόλογο γράφει πως οι δυο “Λ” έκαναν βόλτες στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και ο Έντουαρντ σε μια τους κουβέντα ανακάλυψε με έκπληξη πως ο Εμάνουελ Λάσκερ δεν γνώριζε καθόλου την περίφημη παρτίδα Καπαμπλάνκα – Μάρσαλ του 1916 όπου ο Μάρσαλ παρουσίασε το γκαμπί της Ισπανικής που φέρει το όνομά του. “Είχε μεσολαβήσει όμως ο πόλεμος και τα σκακιστικά νέα δεν πέρναγαν εύκολα τον Ατλαντικό”.
Ο Έντουαρντ Λάσκερ ήταν πολυταξιδευτής. Σκακιστές της δεκαετίας του 60 θυμούνται σε ένα ελληνικό σκακιστικό καφενείο έναν ηλικιωμένο ξένο που πέρασε μερικές μέρες από την Αθήνα και έπαιξε μερικές φιλικές παρτίδες, ήταν ο Έντουαρντ.
Μαξ Όιβε
Ο Μαξ Όιβε με το ποδήλατό του στο Άμστερνταμ το 1948. Σήμερα η πρωτεύουσα της Ολλανδίας είναι μια πόλη με μανιασμένη τουριστική κίνηση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα ακριβή και για τους Ολλανδούς. Ελάχιστοι παλιοί κάτοικοι εξακολουθούν να μένουν παρότι όπως λέει ένα παλιό τραγούδι που είχε αφήσει εποχή “ο Αμστερντάμερ είναι με τον ομφάλιο λώρο στο κανάλι”. Ο Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής 1935-1937 δεν απομακρύνθηκε ποτέ μόνιμα από την πόλη. Εκείνη τον τίμησε με το μουσείο και την πλατεία Μαξ Όιβε σε κεντρικό σημείο. Τα πλήθη των τουριστών καθώς περπατούν φτάνουν και στην πλατεία, φωτογραφίζονται στην επιδαπέδια σκακιέρα και αν τους αφήσουν οι μόνιμοι θαμώνες παίρνουν και θέση για μια παρτίδα, αλλά ελάχιστοι καταλαβαίνουν, αν δεν διαβάσουν τα χαραγμένα γράμματα στη βάση πως η παρακείμενη προτομή ανήκει σε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή του σκακιού.
Ιντερζόναλ της Μόσχας
Σεπτέμβριος 1982, Ιντερζόναλ της Μόσχας. Η φωτογραφία έχει μια ιδιότυπη μοναδικότητα, ποτέ άλλοτε δεν νομίζω να έχει καταγραφεί οπτικά τέτοια υψηλή παρέα σε διοργάνωση καλλιτεχνικού σκακιού. Ήταν ένας παράλληλος διαγωνισμός ή επίδειξη προβλημάτων – κατά τον φωτογράφο Ντολματόβσκι. Από αριστερά προς τα δεξιά: Μιγκέλ Νάιντορφ, Τίγκραν Πετροσιάν, Αλεξάντερ Κόμπλεντς (ο δάσκαλος και προπονητής του Ταλ), Ισαάκ Ρομανόφ (ιστορικός του παιχνιδιού), Ιοσίφ Ντόρφμαν, Βίκτορ Καρτ (ονομαστός προπονητής της σχολής του Λβοβ). Ο Τίγκραν Πετροσιάν (παγκόσμιος πρωταθλητής 1963-1969) πέθανε σε λιγότερα από δυο χρόνια. Παρά τη σύγχρονη φήμη του Αρονιάν, στην πατρίδα του την Αρμενία ο Πετροσιάν έχει δημιουργήσει έναν αθλητικό θρύλο που συντηρείται ακέραιος. Ή πιο ρεαλιστικά, γιατί και οι μνήμες πεθαίνουν: σχεδόν ακέραιος.
Ο Νίκο Γεωργιάδης στο κλειστό του Μπιλ
Οριστικοποιήθηκαν οι συμμετοχές για το κλειστό τουρνουά των γκρανμέτρ (ACCENTUS Grandmaster Tournament) του 51ου διεθνούς φεστιβάλ του Μπιλ που θα γίνει από 21 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου. Ο ελληνικής καταγωγής Νίκο Γεωργιάδης (gm, 2527) που ανήκει στη δύναμη της Ελβετικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και είναι μακράν ο πιο υποσχόμενος παίκτης της χώρας θα αγωνιστεί στο κλειστό με αντιπάλους τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν (Νορβηγία), τον Σαχιγιάρ Μαμεντιάροβ (νο3 στον κόσμο, Αζερμπαϊτζάν), τον Μαξίμ Βασιέ-Λαγκράβ (νο6 στον κόσμο, Γαλλία), τον Πίτερ Σβίντλερ (νο14 στον κόσμο, Ρωσία) και τον Νταβίντ Ναβάρα (νο24 στον κόσμο, Τσεχία). Δηλαδή οι 3 από τους 6 σκακιστές είναι στο τοπ-10 της παγκόσμιας κατάταξης. Το φεστιβάλ του Μπιλ -όπως κάθε χρονιά- περιλαμβάνει πολλά τουρνουά ακόμη για παίκτες κάθε δυναμικότητας. Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων, πληροφορίες για τις συνθήκες φιλοξενίας αν αποφασίσετε το ταξίδι και τα πρώτα στοιχεία με ειδησεογραφία σχετική με τα τουρνουά στην ιστοσελίδα των διοργανωτών bielchessfestival.ch
Ο Ο.Φ.Η. Κυπελλούχος Κρήτης 2018
Ολοκληρώθηκε και το Διασυλλογικό Κύπελλο Κρήτης 2018, με την διεξαγωγή του FINAL 4 της διοργάνωσης και κυπελλούχος Κρήτης 2018 ανεδείχθη η ομάδα του Ο.Φ.Η., η οποία στον μεγάλο τελικό ήρθε ισόπαλη 2-2 με την Σ.Α.Χ. αλλά στους αγώνες μπαράζ (10λεπτες παρτίδες) επικράτησε της Σ.Α.Χ. με 3,5-0,5. Στον κανονικό αγώνα τα αποτελέσματα ήταν Κελίδης – Ναούμ 1-0, χριστοδούλου – Γεωργακόπουλος 1-0, Βλάχος – Παπαδόπουλος 0-1 και Σερπετσιδάκης – Πατρελάκης 0-1. Στον μικρό τελικό η ΚΑΪΣΣΑ υπερίσχυσε καθαρά του ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ με 3,5-0,5. Να υπενθυμίσουμε ότι στους πρώτους αγώνες του FINAL 4 η Σ.ΑΧ. είχε κερδίσει με 4-0 τον ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ ενώ ο Ο.Φ.Η. είχε ξεπεράσει το εμπόδιο της ΚΑΪΣΣΑΣ με 2,5-1,5.
Μαθήματα σκακιού
Στον Α.Ο.Κύδων λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων στα γραφεία του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο Χανίων και στο τμήμα του Κολυμβητηρίου Χανίων στη Νέα Χώρα.
Εκεί σας περιμένουν οι προπονητές του Κύδωνα για να σας γνωρίσουν τα μυστικά αυτού του θαυμάσιου παιχνιδιού.
Για παιδιά που πηγαίνουν νήπιο ή προνήπιο λειτουργούν ειδικά τμήματα για τις ηλικίες αυτές.
Πληροφορίες για τα μαθήματα στο τηλέφωνο 2821045000 (10.00-13.00) και 6987437606 (κ. Δημήτρη Μπαλόκα).