Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Παρασκακιστικά

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Σκακιστικό Πρωτάθλημα των Ενόπλων Δυνάμεων &  Σωμάτων Ασφαλείας, το τριήμερο 3 με 5 Δεκεμβρίου 2018, στο Αεροδρόμιο Τατοϊου, στη Δεκέλεια Αττικής.

Συμμετείχαν αθλητές και μία αθλήτρια, από το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, τη Πολεμική Αεροπορία,  την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα – Ακτοφυλακή και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Πρωταθλήτρια με 8 βαθμούς στους 9 αγώνες αναδείχθηκε η Διεθνής Μαιτρ Γυναικών και σκακίστρια του Α.Ο.Κύδων, Κατερίνα Παυλίδου της Ελληνικής Αστυνομίας, δεύτερος με 8 βαθμούς επίσης (αλλά έχοντας χάσει στον μεταξύ τους αγώνα) ήταν ο Διεθνής Μαιτρ Σωτήρης Μαλικέντζος της Πολεμικής Αεροπορίας και τρίτος με 7.5 βαθμούς ήταν ο  Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος του Στρατού Ξηράς.

Στην Ομαδική βαθμολογία, που προέκυπτε από το άθροισμα των βαθμών των τριών (3) καλύτερων αθλητών του κάθε Επιτελείου ή Σώματος,  πρώτη αναδείχθηκε η Πολεμική Αεροπορία (με τους Σωτήρη Μαλικέντζο, Κώστα Μουρούτη και Ευστράτιο Σιτζάκη) με 20.0 βαθμούς, δεύτερη ήταν η Ελληνική Αστυνομία ( με τους, Κατερίνα Παυλίδου, Βασίλη Τσιλούχα  και Αναστάσιο Παυλίδη (σκακιστής του Α.Ο.Κύδων ) με 19.5 βαθμούς, και τρίτος  ήταν ο Στρατός Ξηράς (με τους Αλέξανδρο Παπασημακόπουλο, Θωμά Μίχο και Βενιαμίν Νεοφυτίδη)  με 19.0 βαθμούς.


Μίσα Ταλ –  Η πτώση του αετού
Ο Μίκαελ Ταλ ήταν ένα σκακιστικό φαινόμενο από την Λετονία. Ένας άνθρωπος παθιασμένος με το σκάκι αλλά και υπερβολικός σε συνήθειες που κατέστρεψαν τη ζωή του. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σκακιστές στο επιθετικό σκάκι. Τα τακτικά του κτυπήματα πάνω στη σκακιέρα ήταν ένα σκακιστικό θαύμα.
Μετά την νίκη του στο ιντερζόναλ του 1958 ο Ταλ έδωσε συνέντευξη στον Ντιμιτροβ Μπέλιτσα. Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε «Ποιος θα θέλατε να είναι ο αντίπαλος σας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα; Ο Μποτβίνικ, ο Σμύσλοβ ή ο Κέρες;»
Ο Ταλ απάντησε «Θα εξοικονομούσαμε χρόνο αν τους αντιμετώπιζα σε σιμουλτανέ»
Η άνοδος του Ταλ εκείνη την εποχή ήταν εκπληκτική.
Κέρδισε το πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης το 1957 και 1958. Στη συνέχεια κέρδισε το Ιντερζόναλ και αμέσως μετά το τουρνουά υποψηφίων για τον παγκόσμιο τίτλο ξεπερνώντας τους Κέρες, Σμύσλοβ και Μπόμπι Φίσερ.
Την επόμενη χρονιά κέρδισε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή από τον Μποτβίνικ. Ήταν μόλις 24 ετών όταν έφτασε στην κορυφή του σκακιστικού Ολύμπου και ήταν όλος ο κόσμος στα πόδια του.
Η μοίρα όμως επεφύλασσε πολλούς πειρασμούς για τον νεαρό Ταλ ο οποίος υπέκυψε σε όλους. Φαινόταν σαν να είχε κάνει μια συμφωνία με τον Φάουστ που καθόρισε την ζωή του τα επόμενα χρόνια.  Η υπερβολή του στο ποτό και το κάπνισμα σε συνδυασμό με την εξάρτηση του από την μορφίνη που έπαιρνε για να αντιμετωπίσει του πόνους, καθόρισαν την πορεία της ζωής του.
Ο Ταλ στην επόμενη αναμέτρηση έχασε τον παγκόσμιο τίτλο από τον Μποτβίνικ.
Ο Κιρίλοβ γράφει σχετικά:
«Το Μίσα ήταν άρρωστος και ανεπαρκώς προετοιμασμένος. Φαινόταν πολύ σφιγμένος κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την προετοιμασία της αναμέτρησης. Θα μπορούσε να είχε ζητήσει να αναβληθεί η ημερομηνία της αναμέτρησης για 1-2 μήνες , αλλά ο Μποτβίνικβ επέμεινε ο Ταλ να προσκομίσει λεπτομερείς ιατρικές γνωματεύσεις και βασικά ζητούσε ο Ταλ να εξετασθεί από γιατρούς στη Μόσχα που θα πιστοποιούσαν την ανάγκη αναβολής του αγώνα».
Για την κατάσταση αυτή όμως ο Ταλ δεν ήταν ανεύθυνος. Ο τρόπος ζωής του ήταν ο χειρότερος δυνατόν για ένα σκακιστή που ήθελε να εδραιωθεί στην κορυφή του παγκόσμιου σκακιού. Στην ουσία ήταν ο ίδιος η αιτία της πτώσης του.
Για να επιστρέψει στη διεκδίκηση του παγκόσμιου τίτλου ο Ταλ έπρεπε να περάσει μία σκληρή δοκιμασία. Στο τουρνουά των υποψηφίων του Κουρασάο η υγεία του χειροτέρεψε και εισήχθη στο νοσοκομείο. Η υγεία του δεν του επέτρεπε να συμμετάσχει στο τουρνουά. Μετά από διαβουλεύσεις με τους γιατρούς ο Γιούρι Άβερμπακ, ο επικεφαλής της Σοβιετικής Αντιπροσωπείας ανακοίνωσε την αποχώρηση του Ταλ από το τουρνουά.  Ο Ταλ ήταν έξαλλος με την απόφαση αυτή. Η ήττα για τον παγκόσμιο τίτλο από τον Μποτβίνικ και η δοκιμασία του στο Κουρασάο  αφύπνισαν τον Ταλ ο οποίος σταμάτησε το ποτό αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ. Σύντομα συνέχισε το πάθος του για το ποτό προς απογοήτευση της οικογένειας του και των φίλων του.
Εν τω μεταξύ οι αντίπαλοι του δυνάμωναν και ο συναγωνισμός ήταν έντονος. Στους αγώνες των υποψηφίων ο Ταλ έχασε από τον Σπάσκι το 1965 και από τον Κόρνο το 1968. Την επόμενη χρονιά αρρώστησε σοβαρά και οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι έπρεπε για εγχειρηθεί για να αφαιρεθεί το ένα του νεφρό. Αυτό σήμαινε ότι δεν μπορούσε να πάρει μέρος στο πρωτάθλημα της ΕΣΣΔ που ήταν προϋπόθεση για να πάρει μέρος στη συνέχεια στον κύκλο Ζόναλ για το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Ταλ αγνόησε τις εντολές των γιατρών και πήρε μέρος στο πρωτάθλημα της ΕΣΣΔ. Η εμφάνιση του ήταν απογοητευτική. Κατετάγη στις θέσεις 14-15 μαζί με τον Λιμπερζόν. Τα έτη 1970 -1972 σηματοδοτήθηκαν με την άνοδο στην κορυφή του σκακιστικού Ολύμπου του Μπόμπι Φίσερ.
Το ίδιο χρονικό διάστημα όμως οι ελπίδες του φίλων του Ταλ αυξήθηκαν, καθώς ο Μίσα είχε μείνει αήττητος σε 86 συνεχείς αγώνες, σημειώνοντας 47 νίκες και 36 ισοπαλίες. Αν κέρδιζε το διαζωνικό η μονομαχία του παγκόσμιου πρωταθλήματος θα ήταν μεταξύ του Φίσερ και του Ταλ. Αυτός ο αγώνας όμως δεν έγινε ποτέ. Το 1973 στο διαζωνικό του Λένιγκραντ Κάρποβ και Κορτσνόι  ισοβαθμούν στην πρώτη θέση. Ο Ταλ παρουσιάστηκε αγνώριστος. Μετά από δύο ήττες στο ξεκίνημα του τουρνουά, στη συνέχεια συγκέντρωσε μόλις 2,5β. σε 9 αγώνες. Ο Κιρίλοβ γράφει σχετικά «αυτός δεν ήταν ο Ταλ που εγώ ήξερα».
Τι είχε συμβεί; Πριν από το τουρνουά η Επιτροπή Αθλητισμού της ΕΣΣΔ είχε κατασκευάσει χάπια – δήθεν από αυτά που είχαν πάρει οι αστροναύτες- για να βελτιώσουν τις διανοητικές τους ικανότητες. Οι οδηγίες ήταν να πίνουν το χάπι με λίγο γάλα και θα μετατρεπόντουσαν σε πνευματικούς γίγαντες.  Ο γιατρός του Ταλ που τον συνόδευε στους αγώνες, ο Δρ. Τζόζεφ Γκέικμαν δεν είχε ενημερωθεί για το χάπι που έπινε κρυφά ο Ταλ. Όταν το αντιλήφθηκαν η σύζυγος του και ο γιατρός εξαφάνισαν τα χάπια και ο Ταλ στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σημειώνοντας απόδοση 50% στα επόμενα αποτελέσματα του. Συμπεριλαμβανομένης μια παρτίδας εναντίον του Λάρσεν που πήρε το βραβείο της καλύτερης παρτίδας του τουρνουά. Τελικά ο Ταλ σημείωσε 8,5β. σε 17 αγώνες και τερμάτισε στην 8η θέση στο Ιντερζόναλ του Λένιγκραντ.
Στη συνέχεια δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στους στόχους του.
Στις 28 Μαΐου 1992, στο τουρνουά blitz της Μόσχας (για το οποίο έφυγε από το νοσοκομείο για να παίξει), νίκησε τον Κασπάροβ. Πέθανε ένα μήνα αργότερα.

Μαθηματα σκακιουΜαθήματα σκακιού στο Εθνικό Στάδιο, το Κολυμβητήριο και τα Κουνουπιδιανά
Στον Α.Ο.Κύδων λειτουργούν  τα νέα τμήματα εκμάθησης σκακιού για αρχάριους και προχωρημένους σκακιστές. Λειτουργούν τμήματα  αγωνιστικά, προαγωνιστικά, αρχαρίων και ενηλίκων.
Τα τμήματα λειτουργούν στα κεντρικά γραφεία του  Κύδωνα  στο Εθνικό Στάδιο Χανίων στο σκακιστικό τμήμα στο Κολυμβητήριο Χανίων και στο κέντρο των Κουνουπιδιανών.  Πληροφορίες για εγγραφές στα τμήματα, στο τηλέφωνο 697 661 9670.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα