Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

Παρασκακιστικά

Σκακιστικά παράδοξα, ρεκόρ, αστεία και άλλα…
-Ο Dr. Ossip Bernstein ήταν ένας από τους ισχυρότερους σκακιστές της Ουκρανίας, ο οποίος αργότερα έγινε ο γνωστός grandmaster. Ωστόσο το 1918 (περίοδο πολιτικών αναταραχών και συγκρούσεων στην Ουκρανία), συνελήφθη στην Οδησσό από την Cheka και τον έβαλαν στη γραμμή μαζί με άλλους για να τους εκτελέσουν. Όταν ο ανώτερος αξιωματικός ζήτησε να δει τους κρατούμενους που θα εκτελεστούν, είδε το όνομα Ossip Bernstein. Ρώτησε τότε αν ήταν αυτός ο διάσημος σκακιστής. Ο Bernstein απάντησε “Ναι”, ότι αυτός ήταν ο διάσημος σκακιστής. Ο Αξιωματικός τότε προκάλεσε τον Bernstein σε παρτίδα σκακιού και αν ο Bernstein δεν κέρδιζε θα εκτελούνταν. Έπαιζε δηλαδή για την ζωή του. Ο Bernstein κέρδισε και απέδειξε οτι ήταν αυτός ο διάσημος σκακιστής (γνωστός ακόμα και σήμερα). Απελευθερώθηκε και δραπέτευσε με ένα Βρετανικό καράβι που τον μετέφερε στο Παρίσι όπου και εγκαταστάθηκε.
-Η μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη για σκάκι είναι αυτή του Κλήβελαντ με 32000 σκακιστικά βιβλία. Η μεγαλύτερη ιδιωτική βιβλιοθήκη για σκάκι, ανήκει στον GM Λόθαρ Σμίντ, με πάνω απο 20000 σκακιστικά βιβλία.
-Η Βέρα Μέντσικ (1906-1944), ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών απο το 1927 μέχρι το 1944. Υπερασπίστηκε τον τίτλο της έξι φορές. Στα παιχνίδια αυτά (για τον τίτλο), πέτυχε 78 νίκες, 4 ισοπαλίες και έχασε μία μόνον φορά!
-Την δεκαετία του 1930, ένα σκακιστικό τουρνουά στην Σοβιετική Ένωση, είχε πάνω από 700.000 συμμετοχές!!.
-Το σκάκι ήταν το πρώτο άθλημα που είχε εθνική αθλητική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερικανική Σκακιστική Ένωση δημιουργήθηκε το 1857. Το Baseball οργανώθηκε ως άθλημα λίγα χρόνια αργότερα…
-Τον Ιανουάριο του 2009, ο Ινδός Χετούλ Σάχ ηλικίας μόλις 9 ετών, έγινε ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης που νίκησε σε κανονικό χρόνο έναν GM! Τυχερός, ήταν ο Νουρλάν Ιμπραγίεβ απο το Καζακστάν. Ο αγώνας είχε γίνει σε ένα τουρνουά στο Δελχί.
-Η μεγαλύτερη διαφορά elo μεταξύ των δυο πρώτων στην παγκόσμια κατάταξη.Τον Ιούλιο του 1972, το elo του θρυλικού Μπόμπυ Φίσερ, ήταν 2785 και το αμέσως επόμενο που ανήκε στον Μπόρις Σπάσκι, ήταν 2660. Η διαφορά αυτή των 125 πόντων, είναι η μεγαλύτερη από τότε, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου στην παγκόσμια κατάταξη
-Το 1966, στο παιχνίδι μεταξύ του Φιλίποβιτς και του Σμεντέρεβατς, 70 κινήσεις παίχτηκαν χωρίς κανένα πάρσιμο αντίπαλου κομματιού ή πιονιού!
Η παρτίδα με την μεγαλύτερη διάρκεια, παίχτηκε το 1989 στο Βελιγράδι μεταξύ του Νίκολιτς και του Άροβιτς. Κράτησε είκοσι ώρες και 15 λεπτά οπότε και τελείωσε ύστερα από 269 κινήσεις!
-Ο Γάλλος Φρανσουά-Αντρέ Φιλιντόρ (1726-1795), υπήρξε κορυφαίος παίκτης της εποχής του, σκακιστικός συγγραφέας και μουσικοσυνθέτης. Γνωστός έμεινε για την ρήση του ότι τα πιόνια είναι η ψυχή της παρτίδας αλλά και για την γνωστή μας Άμυνα του Φιλιντόρ (ε4 ε5, Ιζ3 δ6).
-Ο Βίλελμ Στάινιτς (1836 – 1900) ήταν Αυστριακός σκακιστής και ο πρώτος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι (1886 – 1894). Το 1888 έλαβε μερικανική υπηκοότητα και άλλαξε το όνομά του σε Γουίλιαμ. Πέθανε διανοητικά ανάπηρος, στην Νέα Υόρκη.
Ο μεγάλος Μπόμπυ Φίσερ έχει κάνει την εξής δήλωση για τον Στάινιτς: “Υπάρχουν μόνο δύο πραγματικές μεγαλοφυΐες στο σκάκι, ο άλλος ήταν ο Στάινιτς” υπονοώντας ότι η …άλλη μεγαλοφυΐα, ήταν ο ίδιος!…
-“Ωραία… κομπίνα είχε οργανώσει ένας Ινδός σκακιστής, αλλά αποδείχθηκε πολύ απρόσεκτος. Ο Ουμακάντ Σαρμά ανέβαινε σαν… τρένο τους πίνακες κατάταξης και μέσα σε 18 μήνες κατάφερε -από το «πουθενά»- να αγωνιστεί στο εθνικό πρωτάθλημα της Ινδίας. Η ραγδαία άνοδός του ήταν φυσικό να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, αλλά και την καχυποψία των υπευθύνων της εθνικής ομοσπονδίας σκάκι. Ο Σαρμά φορούσε πάντοτε έναν σκούφο κατά τη διάρκεια των αγώνων του και με λίγη προσοχή δεν ήταν δύσκολο να διαπιστώσει κανείς ότι στο αυτί του είχε προσαρμόσει ένα ακουστικό «bluetooth». Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, λοιπόν, επικοινωνούσε με τους συνεργούς του, οι οποίοι ανέλυαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τις κινήσεις του αντιπάλου του και έδιναν την καλύτερη δυνατή επιλογή στον Σαρμά. Ο σκακιστής τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 10 ετών, αφού «… σκοπός μας ήταν να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα», όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας Ντι Βι Σουντάρ”.

 

 

Πανελλήνιο ατομικό πρωτάθλημα -18 ετών

Στο Ρέθυμνο διεξάγεται το πανελλήνιο ατομικό πρωτάθλημα -18 ετών με την συμμετοχή 36 σκακιστών. Μετά την ολοκλήρωση του 6ου γύρου στη βαθμολογία προηγείται ο Ανδρέας Χατζηελευθερίου (ΕΟΑΟ Φυσιολάτρης Νίκαιας 2129) με 5,5β. Στη δεύτερη θέση βρισκόταν ο Δημήτρης Αλεξάκης (Πειραϊκός ΟΣ 2257) με 5β. και τρίτος ήταν ο Κώστας Τριάντος (ΣΟ Ηρακλείου 2073) με 4,5β. και ακολουθούσαν 4-12. Γιώργος Βαρδάκης (ΣΟ Κατερίνης 2084), Μιχάλης Τριανταφυλλίδης (ΜΑΠΟ Κεραυνός Ωραιοκάστρου 1998), Παναγιώτης Λουκόπουλος (Ευβοική Ένωση Σκακιστών 2013), Παναγιώτης Νικολάκης (ΣΟ Πολίχνης 1910), Μιχάλης Πελαντάκης (ΣΟ Ρεθύνμου 1799), Στέλιος Πετράκης (Κάισσα 1964), Αναστάσιος-Θεοχάρης Σωτηρόπουλος (Σ.Α.Συκεών-Νεάπολης 1944), Χρήστος Μπροκαλάκης -Γούναρης (ΟΦΗ)με 4β. 13-14.Ευάγγελος Πατρελάκης (ΣΑΧ 2123), Χρήστος Μαρινάκης (Α.Ο.Κύδων 2003) με 3,5β. κ.α.

 
Πανελλήνιο ατομικό πρωτάθλημα κοριτσιών -18


Στο Ρέθυμνο διεξάγεται και το πανελλήνιο ατομικό πρωτάθλημα κοριτσιών -18 με την συμμετοχή 19 σκακιστριών. Μετά την ολοκλήρωση του 4ου γύρου στη βαθμολογία προηγείται η Μπέττυ Στρατή (Ζήνων 1721) με 4β. και ακολουθούν 2-3.Αντωνία Κούτα (Σ.Ε. Ηρακλείου 1746), Δήμητρα Γαλάνη (ΜΑΠΟ Κεραυνός Ωραιοκάστρου 1483) με 3β. 4-9. Φιλίππα Χατζηιωαννίδη (Πεύκη 1542), Αργυρώ Καλιοντζάκη (ΟΑΧ 1379), Στέλλα Φοινικιανάκη (Ατσαλένιος 1474), Ευαγγελία Καραβιτάκη (ΣΑΧ 1763), Αντωνία Καραβιτάκη (ΣΑΧ 1481), Ειρήνη Εργαζάκη (ΟΦΗ 2000 1488) με 2,5β. κ.α.

 

Μαθήματα σκακιού στο Εθνικό Στάδιο, το Κολυμβητήριο και τα Κουνουπιδιανά

Στον Α.Ο.Κύδων λειτουργούν τα νέα τμήματα εκμάθησης σκακιού για αρχάριους και προχωρημένους σκακιστές. Λειτουργούν τμήματα αγωνιστικά, προαγωνιστικά, αρχαρίων και ενηλίκων.
Τα τμήματα λειτουργούν στα κεντρικά γραφεία του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο Χανίων στο σκακιστικό τμήμα στο Κολυμβητήριο Χανίων και στο κέντρο των Κουνουπιδιανών. Πληροφορίες για εγγραφές στα τμήματα, στο τηλέφωνο 697 661 9670.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα