Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Παρασκακιστικά

Αποτελέσματα του 1ου γύρου στον Π.Ο.Α. Κρήτης
Ξεκίνησε το Σάββατο  κανονικά και το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα του Π.Ο.Α. Κρήτης 2019, με την διεξαγωγή του 1ου γύρου. Το Πρωτάθλημα συνεχίζεται με 2 αγώνες, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου 2019, με τον 2ο να γίνεται το Σάββατο απόγευμα, στις 16.30 και τον 3ο γύρο  να διεξάγεται την Κυριακή πρωί στις 11.30.
Τα αποτελέσματα του 1ου γύρου είχαν ως ακολούθως: ΛΑΤΟ – ΟΑΑΗ 3.5-6.5, Γάζι – ΟΦΗ2000 3-7, ΣΚΟΡ – Κάισσα 3-7, ΟΑΧ2000 – ΟΦΣΧ 05.-9.5 Το επόμενο Σαββατο θα γίνουν οι εξής συναντήσεις: ΟΑΑΗ – ΟΦΗ2000, ΛΑΤΟ – Γάζι, Κάισσα – ΟΦΣΧ, ΣΚΟΡ – ΟΑΧ2000 Την επόμενη Κυριακή θα γίνουν οι συναντήσεις: Γάζι – ΟΑΑΗ, ΟΦΗ2000 – ΛΑΤΟ, ΟΑΧ2000-Κάισσα, ΟΦΣΧ – ΣΚΟΡ.

Σχολή Προπονητών Γ’ Κατηγορίας 2019
Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία καλεί κάθε ενδιαφερόμενο/-η που θέλει να συμμετέχει ως εκπαιδευόμενος/-η στη Σχολή Προπονητών Γ’ Κατηγοριας 2019 να αποστείλει τα στοιχεία του/της, όνομα, επίθετο, πατρώνυμο (όπως είναι στην ταυτότητα του/της), κινητό τηλέφωνο, e-mail και AM στην ΕΣΟ στον  Διευθυντή της Σχολής κ. Δημήτρη Ντουντανιώτη στο e-mail doudaniotis@yahoo.gr με κοινοποίηση στην ΕΣΟ (info@chessfed.gr).  Με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τη Σχολή Προπονητών θα υπάρξει νέα αναλυτική ενημέρωση.

Ανέκδοτες ιστορίες

Ο βασιλιάς πάνω στη σέλα
Στη Μεσαιωνική Ισλανδία, υπήρχε διάταξη σύμφωνα με την οποία ο βασιλιάς είχε δικαίωμα μια φορά στο διάστημα μιας παρτίδας να κινηθεί. . . ως άλογο. Σ’ ένα από τα εγχειρίδια σκακιού της εποχής εκείνης πιστοποιούσε πως «ο βασιλιάς πρέπει λίγο να καθίσει στη σέλα, για να μπορέσει σωστά να αισθανθεί τις κρυφές δυνατότητες ενός αλόγου».

Μπούμεραγκ
Στα τέλη του 1940 όταν οι φοιτητές του Οξφορντ έχασαν το τακτικό ματς από τους φοιτητές του Κέμπριτζ, πήρανε μια τρομερή εκδίκηση. Διέδωσαν φήμη πως το 1883 και 1885 το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έπαιξαν δυο φορές ματς με τους τροφίμους Μπετλάμα (Ψυχιατρείο κοντά στο Λονδίνο) και τις δυο φορές έχασε. Ύστερα απ’ αυτό οι φοιτητές του Οξφορντ απέστειλαν στον τότε πρόεδρο της σκακιστικής Λέσχης του Κέμπριτζ Δρ. Τ. Γκρεϋ επίσημο έγγραφο με την παράκληση να επικυρώσει ή να αποκηρύξει τις φήμες αυτές.
Η απάντηση του Μίστερ Γκρέϋ έλεγε: «Είναι όλα αλήθεια κύριοι, με εξαίρεση μερικές ακραίες ασήμαντες λεπτομέρειες». Εμείς πράγματι διενεργούσαμε τον καιρό εκείνο ματς, όχι όμως με το Φρενοκομείο, αλλά μόνο με το δικό σας Πανεπιστήμιο, και πραγματικά δεν χάσαμε αλλά κερδίσαμε.

Το επιβάλλει η θέση
Ο Αντονι Μάικλ (1955) Αγγλος γκραντ-μετρ θυμάμαι πως όταν πρωτοπήρε τον τίτλο του γκραντ-μετρ, αμέσως κατάλαβε πως αυτό του φέρνει και άλλες πρόσθετες υποχρεώσεις όχι μόνο στη σφαίρα του σκακιού. Ύστερα από μερικές ημέρες απ’ αυτό το σημαντικό γεγονός παίζοντας σε ποδοσφαιρικό ματς του Πανεπιστημίου του, δεν μπόρεσε να βάλει γκολ από πολύ προνομιούχα θέση. Ύστερα από το παιχνίδι τον πλησίασε ο επιστημονικός του καθοδηγητής και περιφρονητικά του είπε: «Εσύ δεν είσαι γκραντ- μετρ, αλλά χαλβάς, κύριε».

Τσουχτερή απάντηση
Ο πρόεδρος της σκακιστικής λέσχης στην Αμερικανική πόλη Χάρτφορντ (πολιτεία Κονέκτικατ) Τζον Γρόσερ κατηγορηματικά αρνείται να εκδώσει στις γυναίκες ταυτότητες της Λέσχης. Το σκάκι απαιτεί σιωπηλή προσήλωση – εξήγησε ο Πρόεδρος, – αλλά, σύμφωνα με τα νεότερα στατιστικά δεδομένα, οι γυναίκες λέγουν κατά μέσον όρο 12.620 λέξεις στη μέρα. Ακόμα και οι πλασιέ που επαινούν το εμπόρευμά τους, μιλούν λιγότερο – περιορίζονται στις 11.800 λέξεις, ενώ οι αστυνομικοί λένε 10.860, οι παπάδες 3.423 και οι καλόγεροι 8960 λέξεις την ημέρα.
Το τοπικό τμήμα της εταιρείας προστασίας και δικαιωμάτων των Γυναικών δεν άφηνε τη επίθεση αυτή, χωρίς απάντηση.
Σε δημοσιευθείσα ανακοίνωσή της αναφέρεται· «Αν ο κύριος Γκρόσερ συναντηθεί στη σκακιέρα με οποιαδήποτε του Ρωσικού εθνικού Γυναικείου πρωταθλήματος, τότε έστω και αν παραμένει άλαλος, σαν ψάρι, οπωσδήποτε θα γινότανε ματ, ακόμα και την πρώτη ώρα της παρτίδας. Γι’ αυτό μη θεωρεί τον εαυτό του για σκακιστικό τιτάνα, και καλύτερα να πάει για μοναχός». Εκεί θα βρει άξιους συνομιλητές και θα απαλλαγεί από τον τόσο μισητό γι’ αυτόν γυναικείο πληθυσμό.

ΚέρεςΚέρες – Σκάκι – Γυναίκες
Ο Π. Κέρες (1916-1975) Εσθονός γκραντ-μετρ όταν έπαιζε δεν μιλούσε καθόλου σε διάστημα πολλών ωρών. Κάποτε τον ρωτήσανε: «Γ ιατί οι γυναίκες στο σκάκι είναι πιο πίσω από τους άνδρες;» Μ’ ένα χαμόγελο απάντησε: «Οι γυναίκες δεν είναι σε θέση να σιωπούν 5 ολόκληρες ώρες!».
Πληρωμένη απάντηση
Ο Άγγλος ιστορικός του 19ου αιώνα Δ. Φορμπς πήρε κάποτε ένα γράμμα που του ‘γραφαν: «Κύριε, στις “Σημειώσεις για την ιστορία του Σκακιού”, ισχυρίζεστε, ότι η είδηση για την επανάσταση των βαρόνων στα 1216 βρήκε το βασιλιά Ιωάννη τον Άκληρο να παίζει Σκάκι. Θα μπορείτε να με πείσετε για το περιστατικό αυτό, μόνο αν μου παραθέσετε το φύλλο της παρτίδας, που έπαιζε ο βασιλιάς»
Ο Φορμπς απάντησε: «Ο αναφερόμενος βασιλιάς ήταν αγράμματος και γι’ αυτό δεν μπορούσε να γράψει την παρτίδα».

Κακή ποιότητα
Κάποτε ύστερα από ένα ανεπιτυχές σιμουλτανέ ο Ολλανδός γκραντ-μετρ Πρινς (1913-…) παραπονέθηκε στον διευθυντή της τοπικής Λέσχης, ότι οι σκακιέρες πάνω στις οποίες έπαιξε ήταν πολύ κακής ποιότητας.
«Λυπούμαι πολύ κύριε Πρινς», απάντησε ο διευθυντής – «αλλά όλα αυτά τα αγοράσαμε χονδρικώς από το εργοστάσιό σας!».

ΠιλσμπουριΦαινόμενο Μνήμης
Κάποτε ο Αμερικανός γκραντ-μετρ Γκάρυ Πίλσμπερυ ( 1872­1906) έδωσε ένα σιμουλτανέ στα τυφλά σε 12 σκακιέρες, σε 6 για ντάμα και μία για μπριτζ.
Προηγουμένως πριν από τη συνάντηση του πρότειναν να θυμηθεί είκοσι εννέα λέξεις ανάμεσα στις οποίες υπήρχαν π.χ. Αντιφλογιστία, σταφυλόκκοκος, αμβροσία, θεοσοφία, κατηχητική, ώστε ύστερα από το παιχνίδι να τις θυμηθεί. Ο Πίλσμπερυ κοίταξε το σημείωμα, και ύστερα από μερικές ώρες, αφού το διάβασε ήσυχα απ’ έξω, ύστερα επανέλαβε όλες τις λέξεις κατά την αντίστροφη σειρά.

Σαν κανόνας, δυστυχώς
Ο Άγγλος μετρ Ερρίκος Μπερντ (1830-1908) που ήταν μεγάλος θιασώτης των Γκαμπί, γράφει στα απομνημονεύματά του, «Σαν κανόνας, έβγαινα από τα ανοίγματα με υπέροχη θέση αλλά, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές τη στιγμή εκείνη δεν μου έμεναν καθόλου φιγούρες.

Σπίρτο μοναχό!
Ο Ισπανός συγγραφέας, επιστήμονας και φιλόσοφος Χουάν Χουάρτε (XVI αιώνα) στο βιβλίο του «Η εξέταση των παιχνιδιών από επιστημονική πλευρά» γράφει για κάποιο σοφό θεολόγο, που αφού έχασε μερικές παρτίδες στο Σκάκι με το δούλο του, τον κατηγόρησε για… «σχέσεις με ακάθαρτες δυνάμεις». Πώς μπορεί χωρίς τη βοήθεια του διαβόλου, – γράφει στη μήνυσή του, αυτός ο απλός και αγράμματος άνθρωπος να κερδίσει στο Σκάκι εμένα, γνωστό για το πνεύμα μου και τη σοφία μου;».

Μαθήματα σκακιού στο Εθνικό Στάδιο και το Κολυμβητήριο
Στον Α.Ο.Κύδων λειτουργούν τμήματα εκμάθησης σκακιού για αρχάριους και προχωρημένους σκακιστές. Τα τμήματα λειτουργούν στα κεντρικά γραφεία του  Κύδωνα  στο Εθνικό Στάδιο Χανίων και στο σκακιστικό τμήμα στο Κολυμβητήριο Χανίων.  Πληροφορίες για εγγραφές στα τμήματα, στο τηλέφωνο 697 661 9670.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα