1ο διαδικτυακό πανελλήνιο ομαδικό πρωτάθλημα παίδων – κορασίδων
Η ΕΣΟ προκηρύσσει το 1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων για το 2020. Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε μία τελική φάση που θα διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα από 26 Δεκεμβρίου έως 28 Δεκεμβρίου 2020.Οι αγώνες είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος #BEACTIVE 2020-21 που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Ο Νακαμούρα νικητής του Chess Speed Championship
Ολοκληρώθηκε χθες το διαδικτυακό Chess Speed Championship με νικητή τον αμερικανό Χικάρου Νακαμούα στους τελικούς του πρωταθλήματος που είχε χρηματικά έπαθλα 100.000 δολαρίων. Στους ημιτελικούς ο Νακαμούρα (2736) είχε νικήσει τον Ουέσλι Σο (ΗΠΑ 2816) με 13,5-12,5 και ο Μαξίμ Βασιέ-Λαγκρά (Γαλλία 2784) είχε αποκλείσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν (2862) με 13-11. Στον τελικό ο Νακαμούρα πήρε γρήγορα προβάδισμα αποσπώμενος 8 πόντους του αντιπάλου του και ο Λαγρά παρά την προσπάθεια του να ανατρέψει το προβάδισμα του Νακαμούρα δεν τα κατάφερε. Ο Νακαμούρα κέρδισε 18,5-12,5 και πήρε πανάξια τον τίτλο.
Μπόμπι Φίσερ / Η περηφάνεια και η θλίψη στο σκάκι
(του Κοσμά Κέφαλου)
Στη 14η Σκακιστική Ολυμπιάδα της Λειψίας, το 1960, έγινε ευρύτατα γνωστός ο κατά πολλούς μεγαλύτερος σκακιστής του 20ου αιώνα, ο Ρόμπερτ Φίσερ!
Αν η Σκακιστική Ολυμπιάδα του Μονάχου το 1958 σημαδεύτηκε από την εμφάνιση του Μιχαήλ Ταλ, η Ολυμπιάδα που ακολούθησε, στη Λειψία της Ανατολικής Γερμανίας ήταν η ευκαιρία για την πρώτη παρουσία σε αυτούς τους αγώνες μιας σκακιστικής ιδιοφυίας, του Αμερικανού Ρόμπερτ (Μπόμπι) Φίσερ. Μια προσωπικότητα που άλλαξε εκ βάθρων τα σκακιστικά δρώμενα και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αποτελεί μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που αγαπήθηκε όσο λίγοι, αλλά και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στη διάρκεια της ζωής του (1943-2008).
Ο μετρ Λουκάς Ζαχείλας, ο οποίος επιμελείται τα αφιερώματα στις Ολυμπιάδες αλίευσε πολλά στοιχεία για τον κορυφαίο σκακιστή, σχεδόν άγνωστα περιστατικά και επικεντρώθηκε σε πολύ χαρακτηριστικές παρτίδες της Ολυμπιάδας.
Ο Φίσερ γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1943 στο Σικάγο. Ήταν γιος της Ελβετοεβραίας δασκάλας και γιατρού Ρεγκίνας Βέντερ και του Γερμανού βιολόγου Χανς Φίσερ ή του Ούγγροεβραίου γιατρού Πάουλ Νεμένι, σύμφωνα με νεότερες έρευνες. Σε ηλικία 16 ετών εγκατέλειψε το σχολείο για να αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο κορυφαίο πνευματικό παιγνίδι, αφού το 1958 είχε ήδη χρισθεί γκραν μετρ και είχε ήδη κατακτήσει το ανοικτό πρωτάθλημα των ΗΠΑ.
Ο Μπόμπι Φίσερ στην Ολυμπιάδα της Λειψίας
Στην περίπτωση του Φίσερ τα όρια ανάμεσα στην υπερβολική ευφυΐα και τον παραλογισμό ήταν πολύ λεπτά από την εφηβική κιόλας ηλικία. H υπέρβαση κάθε σκακιστικού ορίου και η τεράστια φήμη που απέκτησε στην προσπάθεια του να εκθρονίσει από το παγκόσμιο σκάκι τους Σοβιετικούς ήταν ένα νόμισμα με δύο όψεις. Έχοντας την προδιάθεση διπολικών χαρακτηριστικών, μετά την κατάκτηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή και την ξαφνική αποχώρησή του από την αγωνιστική δράση, το κενό της ιδιοφυΐας κάλυψαν «δόσεις παράνοιας». Ίσως ο πιο χαρισματικός σκακιστής όλων των εποχών, που νικήθηκε μόνο από τον ίδιο του τον εαυτό.
Αναρρίχηση των ΗΠΑ στη δεύτερη θέση
Στη Λειψία ο Φίσερ αγωνίστηκε στην 1η σκακιέρα της ομάδας των ΗΠΑ, ένα γεγονός που «ανάγκασε» τον Ρεσέβσκι να μην αγωνισθεί. Οι αγώνες διεξήχθησαν από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου του 1960 και η διοργάνωση χαρακτηρίστηκε από όλους ως εξαιρετικής ποιότητας. Η Ανατολική Γερμανία στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τη Δυτική Γερμανία που φιλοξένησε την προηγούμενη Ολυμπιάδα κατόρθωσε να εξασφαλίσει ιδανικές συνθήκες φιλοξενίας, αγωνιστικού χώρου αλλά και παραλλήλων εκδηλώσεων. 75.000 θεατές, ένας αριθμός που ξεπερνάει κάθε φαντασία παρακολούθησε τους αγώνες που διήρκησαν 3,5 εβδομάδες. Οι αγώνες έγιναν υπό την αιγίδα του Προέδρου Γιοχάνες Ντίκμαν και διοργάνωσαν παράλληλα μια εντυπωσιακή έκθεση «το σκάκι στην πορεία του χρόνου» με εκθέματα από περισσότερα από 150 ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Ο επικεφαλής της Αγγλικής ομάδας Χάρι Γκόλομπεκ έγραψε ότι η Ολυμπιάδα της Λειψίας ήταν η πιο σημαντική στην ιστορία του σκακιού.
Η ατμόσφαιρα ήταν φιλική και καθόλου ψυχροπολεμική και μετά τους καθημερινούς αγώνες πολλοί αγώνες μπλιτς – γρήγορου σκακιού – γέμιζαν τις φθινοπωρινές βραδιές. Ο Ταλ, ο Πετροσιάν και ο Φίσερ έβγαλαν γρήγορα τη φήμη των σχεδόν ανίκητων χαρίζοντας ευχάριστες στιγμές σε σκακιστές κάθε επιπέδου.
Στο αγωνιστικό επίπεδο η Σοβιετική Ένωση ήταν απλά πολύ πιο ισχυρή από κάθε άλλη ομάδα. Νίκησε με πολύ μεγάλη διαφορά έχοντας στις τάξεις της τους Ταλ, Μποτβίνικ, Κέρες, Κορτσνόι, Σμίσλοβ και Πετροσιάν. Τρεις από αυτούς ήταν ήδη παγκόσμιοι πρωταθλητές (ο Ταλ μόλις είχε κατακτήσει τον τίτλο από τον Μποτβίνικ) και ένας ακόμη (Πετροσιάν) ήταν στην πορεία για να τον κατακτήσει.
Η Αμερικανική ομάδα, με το Φίσερ επικεφαλής κατέκτησε τη 2η θέση μπροστά από τη Γιουγκοσλαβία. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η συμμετοχή των Αμερικανών ήταν αμφίβολη μέχρι λίγο πριν την έναρξη των αγώνων αφού η Αμερικανική Κυβέρνηση αρχικά αρνήθηκε να επιτρέψει την ομάδα να ταξιδέψει σε χώρα του Ανατολικού μπλοκ. Η αλλαγή στάσης έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μετά από έντονες διαμαρτυρίες στις οποίες πήρε μέρος και η μητέρα του Φίσερ. Η Δυτική Γερμανία (8η) αυτή τη φορά ξεπέρασε την Ανατολική Γερμανία (9η) αλλάζοντας έτσι την ακριβώς αντίθετη εικόνα κατάταξης που οι δύο ομάδες είχαν στην προηγούμενη Ολυμπιάδα.
Από τις καλύτερες στιγμές των αγώνων ήταν φυσικά η συνάντηση του Φίσερ με τον Ταλ που έληξε ισόπαλη μετά από πολύ ενδιαφέρουσα μάχη. Ακόμα πιο θεαματική ήταν η παρτίδα ανάμεσα στον Αυστριακό Ρόμπατς και τον Ταλ, που έληξε και αυτή ισόπαλη. Ο διαιτητής των αγώνων Ντίτερ Λέντσου έγραψε αργότερα ότι η σκακιέρα κυριολεκτικά πήρε φωτιά. Αυτό, γιατί εκείνη την εποχή το κάπνισμα ήταν επιτρεπτό και οι δύο αντίπαλοι πρέπει να κάπνισαν από κάπου 60 τσιγάρα ο καθένας. Ο τελευταίος γύρος των αγώνων χαρακτηρίσθηκε και από την μοναδική ήττα Σοβιετικού σκακιστή. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ταλ έχασε από τον νεαρό Άγγλο Τζόναθαν Πενρόουζ. Ο Πενρόουζ είχε καταγωγή από μια διάσημη οικογένεια επιστημόνων της Βρετανίας, αφού ο πατέρας του Λάιονελ ήταν διάσημος γενετιστής ενώ ο αδελφός του Ρότζερ φέτος πήρε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.
Στο άρθρο της ερχόμενης εβδομάδας θα αναφερθούμε στην ελληνική ομάδα που συμμετείχε στους αγώνες.
Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο. ΚΥΔΩΝ
Το lock-down ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι σταμάτησαν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.