Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Παρασκακιστικά

Τελ Αβίβ 16η Σκακιστική Ολυμπιάδα

Στη 16η Σκακιστική Ολυμπιάδα του Τελ Αβίβ αγωνίστηκαν για πρώτη φορά σκακιστές και από τις πέντε ηπείρους. Την περίοδο πριν τον πόλεμο διοργανώθηκαν οκτώ συνολικά Ολυμπιάδες και το 1964 με την Ολυμπιάδα του Τελ Αβίβ συμπληρώθηκαν οι πρώτες οκτώ μεταπολεμικές. Η τελευταία προπολεμική Ολυμπιάδα διοργανώθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1939 την περίοδο που ξέσπασε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που πολλοί συμμετέχοντες, οι περισσότεροι Εβραϊκής καταγωγής, δεν επέστρεψαν στις πατρίδες τους. Ο Μιγκέλ Νάιντορφ, που επί πολλά χρόνια αργότερα ήταν η 1η σκακιέρα της Αργεντινής ήταν ένας από αυτούς που δεν επέστρεψαν και είχε μια τραγική ιστορία που του σημάδεψε τη ζωή. Πολωνός, Εβραϊκής καταγωγής, έμαθε πολύ αργότερα ότι η σύζυγός, η κόρη του, οι γονείς του και τέσσερις αδελφοί του χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.
Η 16η Ολυμπιάδα που φιλοξενήθηκε από το Ισραήλ ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στην Ασία και πέτυχε μια σειρά από πρωτιές. Κατάφερε να συγκεντρώσει έναν νέο αριθμό ρεκόρ για τις συμμετέχουσες χώρες αφού έφτασαν τις πενήντα, μεταξύ των οποίων και η ομάδα της Αυστραλίας. Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιάδων Σκακιού είχαμε παίκτες και από τις πέντε ηπείρους. Συνολικά συμμετείχαν 294 παίκτες, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 70 ήταν τιτλούχοι.
Όπως αναφέρει ο μετρ Λουκάς Ζαχείλας, ο οποίος επιμελείται τα αφιερώματα στις Σκακιστικές Ολυμπιάδες, η Σοβιετική Ένωση ήταν η μόνη ομάδα που είχε 6 γκραν μετρ (και μάλιστα 4 παγκόσμιους πρωταθλητές!) στη σύνθεσή της, με τον Τιγκράν Πετροσιάν, το νέο παγκόσμιο πρωταθλητή στην κορυφαία σκακιέρα. Στις υπόλοιπες σκακιέρες κατά σειρά έπαιζαν οι Μποτβίνικ, Σμίσλοβ, Κέρες, Στάϊν και Σπάσκι. Ο Ταλ είχε αρχίσει να παρουσιάζει ήδη προβλήματα υγείας και απουσίαζε.
Ο Αρμένιος Τιγκράν Πετροσιάν γεννήθηκε το 1929, στην Τυφλίδα. Έμαθε να παίζει σκάκι στην ηλικία των 8 ετών και αφοσιώθηκε σε αυτό, παρότι ο αναλφάβητος πατέρας του Βαρτάν τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τις σπουδές του, καθώς πίστευε ότι το σκάκι ήταν απίθανο να φέρει στο γιο του οποιαδήποτε επιτυχία. Ο Πετροσιάν έχασε τους γονείς του κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και αναγκάστηκε να σκουπίζει δρόμους για να κερδίσει τα προς το ζην. Σε μια συνέντευξη του 1969 στο περιοδικό Time, έλεγε: Άρχισα να σκουπίζω δρόμους στα μέσα του χειμώνα και ήταν τρομερό. Φυσικά δεν υπήρχαν τότε μηχανές, οπότε έπρεπε να κάνουμε τα πάντα με το χέρι. Ήμουν ένα αδύναμο αγόρι και ντρεπόμουν να είμαι καθαριστής δρόμου. Νωρίς το πρωί, όταν οι δρόμοι ήταν άδειοι τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα, αλλά μισούσα πραγματικά το φως της ημέρας όταν τα πλήθη γέμιζαν τους δρόμους. Αρρώστησα και έχασα ένα χρόνο στο σχολείο και εκείνη την εποχή άρχισε το πρόβλημα με την ακοή μου (τον ταλαιπώρησε σε όλη του τη ζωή).
Τα χρόνια πέρασαν, οι συνθήκες ζωής του βελτιώθηκαν και το ταλέντο του στο σκάκι τον έφερε στην κορυφή του κόσμου. Το παρατσούκλι του ήταν ο «σιδερένιος Τιγκράν» λόγω του εκπληκτικού αμυντικού στιλ παιχνιδιού του, που έδινε έμφαση στην ασφάλεια πάνω απ’ όλα. Κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1963 από τον Μιχαήλ Μποτβίνικ, το υπερασπίστηκε με επιτυχία το 1966 εναντίον του Μπόρις Σπάσκι και το έχασε από τον Σπάσκι το 1969. Κέρδισε το Σοβιετικό Πρωτάθλημα τέσσερις φορές (1959, 1961, 1969 και 1975).
Η Γιουγκοσλαβία είχε όπως πάντα μια πολύ ισχυρή ομάδα ενώ από τις ΗΠΑ έλειπαν οι Φίσερ, Λόμπαρντι και Έβανς, κάτι που επέτρεψε στο Ρεσέβσκι να αγωνιστεί μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες Ολυμπιάδες η Αργεντινή ήταν ιδιαίτερα αποδυναμωμένη. Αυτό συνέβη γιατί η Σκακιστική Ομοσπονδία της χώρας είχε ένα πολύ χαμηλό χρηματικό έπαθλο για το εθνικό πρωτάθλημα και επί πλέον επέβαλε έναν κανονισμό που επέτρεπε ότι μόνο οι κορυφαίοι παίκτες του πρωταθλήματος θα έπαιζαν στην Ολυμπιακή ομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν η ομάδα να έχει αδύναμη σύνθεση.
Στην προκριματική φάση η ΕΣΣΔ έκανε επίδειξη δύναμης και με 23½ βαθμούς σε 24 αγώνες έδειξε για μια ακόμα φορά ότι δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης. Η τελική φάση άρχισε στις 10 Νοεμβρίου και ίσως το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα ήταν όταν η Σοβιετική Ένωση, έχασε 3-1 από την ομάδα της Δυτικής Γερμανίας. Αυτό το στραβοπάτημα δεν ήταν φυσικά αρκετό να σταματήσει την πορεία της ΕΣΣΔ προς την κορυφή. Σε αυτή την πορεία προς το χρυσό μετάλλιο ένα πολύ ηχηρό αποτέλεσμα ήταν το 4-0 εναντίον των ΗΠΑ. Η Γιουγκοσλαβία για μια ακόμα φορά κατέκτησε τη 2η θέση ενώ η Δυτική Γερμανία πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Υψηλότερο ατομικό ποσοστό στην πρώτη σκακιέρα (83,3%) πέτυχε ο Ανατολικογερμανός Ούλμαν.
Οι Σοβιετικοί κέρδισαν ακόμα ένα τρόπαιο, αλλά εκτός από την ήττα με τη Δυτική Γερμανία υπέστησαν και 4 ήττες σε ατομικές παρτίδες, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 1952.
Στην Ολυμπιάδα του Τελ Αβίβ η Εθνική Ελλάδας ξέφυγε οριστικά από το γκρουπ των ουραγών. Κατέλαβε την 35η θέση μεταξύ 50 εθνικών ομάδων, σημειώνοντας αθροιστικά (προκριματικοί και τελικοί) 28 νίκες, 18 ισοπαλίες και 34 ήττες, ποσοστό επιτυχίας 46,3%.
Ξεπέρασε ομάδες όπως η Ινδία (εντάξει, δεν είχε καμία σχέση με την σημερινή σκακιστική υπερδύναμη), η Αυστραλία, η Τουρκία, το Μεξικό και άλλες δυνατές ομάδες της εποχής.
Η σύνθεση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος: Παϊδούσης (6,5 βαθμοί σε 16 παρτίδες, ποσοστό επιτυχίας 40,6%), Κόκκορης (6,5 / 15 / 43,3%), Βυζαντιάδης (επίσης 6,5 / 15 / 43,3%), Χατζιώτης (6 / 13 / 46,1%), Παπαποστόλου (9 / 15 / 60%), Ορνιθόπουλος 2,5 / 6 / 41,7%).
Καινούργιο πρόσωπο στην Εθνική μας ήταν ο Νίκος Ορνιθόπουλος, ο μόνος από τους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής που εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργός!
Ο Νίκος Ορνιθόπουλος, ο διαχρονικός πρωταγωνιστής στο ελληνικό σκάκι, ήταν το καινούργιο πρόσωπο στην Εθνική μας. Γεννήθηκε το 1938 και από μικρός δραστηριοποιείται σκακιστικά στη Νίκαια. Αγωνίστηκε σε πανελλήνιους προκριματικούς αγώνες το 1959, δηλαδή έχει εισέλθει στην έβδομη δεκαετία αγωνιστικής δραστηριότητας!
Έχει ενισχύσει την Εθνική μας σε τρεις Ολυμπιάδες (1964, 1966, 1968), σημειώνοντας 16 βαθμούς σε 33 παρτίδες (13 νίκες, 6 ισοπαλίες, 14 ήττες, ποσοστό επιτυχίας 48,5%). Την καλύτερη απόδοση την είχε στην Ολυμπιάδα της Αβάνας, το 1966, με ποσοστό 61,1%.
Η Εθνική Κύπρου (Κλεώπας, Ι. Παπαδόπουλος, Χατζηκυπρής, Ιωαννίδης, Λάντσιας, Ζάππας) περιορίστηκε στην τελευταία θέση.
Στην 16η Ολυμπιάδα Σκακιού του Τελ Αβίβ ο συνταγματάρχης του ελληνικού στρατού Σταύρος Ιατρίδης αναδείχθηκε παμψηφεί χρυσός ολυμπιονίκης στην σύνθεση προβλημάτων, στην κατηγορία ορθόδοξου τριών κινήσεων.

Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ

Το lock-down ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι σταμάτησαν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα