Δέκατο χρυσό για τους Σοβιετικούς με τον Σπάσκι να ψαλιδίζει τις φιλοδοξίες του Φίσερ
Η19η Ολυμπιάδα Σκακιού, καθώς και το ετήσιο συνέδριο της παγκόσμιας σκακιστικής ομοσπονδίας FIDE, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 5-27 Σεπτεμβρίου 1970, στο Ζίγκεν της Δυτικής Γερμανίας. Η σοβιετική ομάδα με έξι γκραν μετρ και επικεφαλής το νέο παγκόσμιο πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκι, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και κέρδισε το δέκατο συνεχιζόμενο χρυσό μετάλλιο, αν και με πολύ μικρή διαφορά αυτή τη φορά, με την Ουγγαρία και τη Γιουγκοσλαβία να παίρνουν το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο, αντίστοιχα.
Ο χώρος διεξαγωγής της 19ης Ολυμπιάδας
Όπως αναφέρει ο Λουκάς Ζαχείλας, Πρόεδρος του ΣΟΗ, που επιμελείται του αφιερώματος, οι αγώνες έλαβαν χώρα στο Siegerland Hall και συνολικά 64 χώρες υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο τουρνουά. Δυστυχώς, οι περιορισμοί χώρου και η προβλεπόμενη μορφή των αγώνων σήμαινε ότι μπορούσαν να φιλοξενηθούν μόνο 60 από αυτές. Σε αυτή την παράδοξη κατάσταση οι Γερμανοί στάθηκαν τυχεροί αφού τέσσερις ομάδες καθυστέρησαν να δηλώσουν συμμετοχή και έμειναν εκτός. Αυτές οι τέσσερις ομάδες ήταν η Αργεντινή, η Γαλλία, ο Ισημερινός και η Βενεζουέλα. Όταν και ο Παναμάς αιφνιδιαστικά απέσυρε την αίτησή του, η Αργεντινή πήρε τη θέση του κι έτσι μια από τις πιο ισχυρές ομάδες μπόρεσε να συμμετάσχει έστω και την τελευταία στιγμή. Συνολικά συμμετείχαν 360 παίκτες, συμπεριλαμβανομένων 35 γκραν μετρ και 66 διεθνών μετρ.
Η τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου και για πρώτη φορά ακούστηκε ο ύμνος του FIDE, μια σύνθεση του Κόντε νταλ Βέμε, μέλους του Προεδρείου της FIDE. Ένα από τα βασικά ερωτήματα ήταν φυσικά η συμμετοχή ή όχι του Φίσερ. Ο Αμερικανός παίκτης αυτή τη φορά ήταν ικανοποιημένος από τις συνθήκες και ως αποτέλεσμα η ομάδα των ΗΠΑ είχε και τον Φίσερ και τον Ρεσέβσκι στη σύνθεσή της.
Συνωστισμός στην αίθουσα των αγώνων
Όπως ήταν συνηθισμένο, το συνέδριο FIDE πραγματοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας και η σημαντικότερη είδηση ήταν η αποχώρηση του Προέδρου Φόλκε Ρόγκαρντ, μετά από 21 χρόνια θητείας. Αντικαταστάθηκε από τον πρώην Παγκόσμιο Πρωταθλητή Μαξ Όιβε μια απόφαση που έγινε ευρύτατα αποδεκτή. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα ήταν η παρουσίαση ενός προτεινόμενου νέου συστήματος για την απονομή τίτλων γκραν μετρ και διεθνών μετρ.
Πρόβα της μάχης του αιώνα
Οι τελικοί άρχισαν στις 16 Σεπτεμβρίου και η ΕΣΣΔ πήρε από νωρίς προβάδισμα ακολουθούμενη από την Ουγγαρία. Η ΕΣΣΔ έκανε οκτώ ισοπαλίες εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και της Ουγγαρίας. Στον 6ο γύρο η ΕΣΣΔ έδωσε τον πολυαναμενόμενο αγώνα με τις ΗΠΑ και ήταν εξαιρετικά τυχερή που κέρδισε 2½-1½, καθώς σε κάποιο σημείο του αγώνα οι Αμερικανοί είχαν εξαιρετικές προοπτικές. Οι ΗΠΑ έμειναν στην 4η θέση της βαθμολογίας αποτέλεσμα απογοητευτικό με βάση την πολύ ισχυρή σύνθεση της ομάδας.
Οι τελικοί προσέλκυσαν μεγάλες ροές θεατών με αποκορύφωση την ημέρα της παρτίδας Σπάσκι – Φίσερ όπου 5.000 άτομα είχαν τη δύσκολη επιλογή από το να ισορροπούν στα δάχτυλα των ποδιών τους για να ρίξουν μια ματιά στα μαλλιά του Σπάσκι ή του Φίσερ, ή να είναι λιγότερο συμπιεσμένοι στην αίθουσα επίδειξης, όπου ο γκραν μετρ Μπένκο σχολίαζε την παρτίδα. Η αίθουσα των αγώνων ήταν υπερπλήρης και για πρώτη φορά το ταμείο έκλεισε και δεν εξέδιδε άλλα εισιτήρια εισόδου. Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε ήταν εορταστική αφού ο επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής αντιμετώπιζε τον –για πολλούς– ανεπίσημο. Δύο χρόνια αργότερα, στο «ματς του αιώνα», ο υψηλότερος σκακιστικός τίτλος θα περνούσε στα χέρια των Αμερικανών.
Ο Σπάσκι έφτασε 10 λεπτά πριν από την έναρξη της παρτίδας με απόλυτη ηρεμία ενώ ο Φίσερ άργησε 2 περίπου λεπτά. Νικητής μετά από σκληρή μάχη ήταν ο Ρώσος σκακιστής που παρέμεινε μετά το τέλος στο τραπέζι, πάντα ατάραχος και ακμαίος λες και δεν είχε προηγηθεί μια σκληρή πεντάωρη εξαντλητική μάχη. Ο Φίσερ αντίθετα σηκώθηκε και άρχισε να βαδίζει νευρικά δίπλα στο τραπέζι, θυμωμένος με τον εαυτό του και λυπημένος γιατί το μεγάλο του όνειρο να νικήσει το Σπάσκι δεν είχε πραγματοποιηθεί.
Η Ελληνική ομάδα έφτασε στο Ζίγκεν με πολλές φιλοδοξίες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν μέτριο. Η εθνική μας κατέλαβε την 6η θέση στον προκριματικό όμιλο και ως συνέπεια αγωνίστηκε στον 3ο όμιλο των τελικών. Εκεί, κατέλαβε την 7η θέση, δηλαδή την 31η της τελικής κατάταξης επί 60 μετεχουσών ομάδων. Συγκέντρωσε 35 βαθμούς σε 76 παρτίδες (19 νίκες / 32 ισοπαλίες / 25 ήττες / ποσοστό επιτυχίας 46%).
Αγωνίστηκαν κατά σειρά σκακιέρας οι: Σιαπέρας (5,5 βαθμοί / 13 αγώνες / ποσοστό επιτυχίας 42,3%), Βυζαντιάδης (4,5 / 13 / 34,6%), Τρικαλιώτης (4,5 / 14 / 32,1%), Καζιλάρης (7 / 13 / 53,9%), Σκαλκώτας (8 / 14 / 57,1%), Παπαποστόλου (5,5 / 9 / 61,1%).
Κορυφαία στιγμή, ο 6ος γύρος των προκριματικών όπου είχαμε τη συνάντηση Ελλάδα – ΕΣΣΔ και μια ανέλπιστη επιτυχία σημειώνοντας δύο ισοπαλίες. Ο Νίκος Σκαλκώτας πάλεψε πολύ σκληρά με τον Γκέλερ, ως ίσος προς ίσο, και τελικά απέσπασε την ισοπαλία. Ο Νίκος Καζιλάρης πέτυχε το ίδιο αποτέλεσμα εναντίον του τέως παγκόσμιου πρωταθλητή Βασίλι Σμίσλοβ. Η επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο έπαιξε το άνοιγμα της παρτίδας ο Έλληνας παίκτης. Μετά την επιτυχία του Παρλιάρου στην Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ (ισοπαλία με τον Όιβε), ο Καζιλάρης έγινε ο δεύτερος Έλληνας παίκτης που σημείωσε ισοπαλία εναντίον ενός τέως παγκόσμιου πρωταθλητή. Στα «Ελληνικά Σκακιστικά Χρονικά» ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας κάνει μια πολύ αναλυτική και ενδιαφέρουσα περιγραφή των αγώνων.
Η Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε χωρίς τον πρωταθλητή Χρήστο Κόκκορη, τον οποίο είχε τιμωρήσει η Χούντα με ισόβιο αποκλεισμό. Όπως ανέφερε ο ίδιος στην έκτακτη ραδιοφωνική εκπομπή «64 άσπρα μαύρα κι ένα κόκκινο», που μεταδόθηκε τα Χριστούγεννα από τον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», ένα εύλογο και δίκαιο αίτημα που αφορούσε τις σπουδές και την καριέρα του ως ιατρού, εκλήφθηκε από το Ασλανίδη σαν εκβιασμός, με αποτέλεσμα ο πρωταθλητής να τιμωρηθεί άδικα και το ελληνικό σκάκι να χάσει την μία πολύ σπουδαία μονάδα.
Η Κύπρος (Αυγουστή, Κλεόπας, Κωνσταντίνου, Γεωργιάδης, Χατζητοφής, Λάντσιας) κατέλαβε την 57η θέση.
Πηγή: Τα αποσπάσματα για την Ολυμπιάδα είναι από άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην Αυγή.
Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ
Το lock-down ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι σταμάτησαν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.