Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Παρασκακιστικά

Πανελλήνιες διοργανώσεις 2022 στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε αίθουσες του ξενοδοχείου Porto Palace Hotel Thessaloniki θα διεξαχθούν οι παρακάτω πανελλήνιες διοργανώσεις στο χρονικό διάστημα από 12 έως 24 Αυγούστου 2022: Τελική Φάση 49ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας 2022 (12-17/8/2022). Τελική φάση (final 8) Πανελλήνιου Ομαδικού Κυπέλλου 2022 (18-19/8/2022). Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων 8-16 ετών (18 -24/8/2022). Εντός των ημερών θα εκδοθούν και οι αντίστοιχες προκηρύξεις

Δρ. Άρπαντ Έλο

Ο Άρπαντ Έμρικ Έλο (Arpad Emrick Elo, εξαμερικανισμένη γραφή του αρχικού του ονόματος Árpád Imre Élő) γεννήθηκε το 1903 στο χωριό Egyházaskesző της Ουγγαρίας. Μετανάστευσε μαζί με τους γονείς του το 1913 στις ΗΠΑ. Εγκαταστάθηκαν αρχικά στο Κλήβελαντ του Οχάιο. Εκεί ανακάλυψε το σκάκι και έμαθε μόνος του.
Είναι γνωστός για το σύστημα αξιολόγησης σκακιστών που εκπόνησε. Η αρχική του πρόθεση ήταν να δημιουργήσει απλώς ένα μέτρο υπολογισμού της απόδοσης των παικτών και ένα εργαλείο πρόβλεψης αποτελέσματος συναντήσεων μεταξύ σύγχρονων παικτών όμως στην πορεία δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στο μέτρο παρά στο μετρώμενο, δηλαδή στον απόλυτο αριθμό αξιολόγησης παρά στην ποιότητα της σκακιστικής παρτίδας, κάτι που τον αποθάρρυνε .
Εντύπωση κάνει η δήλωση του «Μερικές φορές σκέπτομαι ότι δημιούργησα ένα Τέρας του Φρανκεστάιν! Οι νεαροί παίκτες ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα περισσότερο τι θα κάνουν με την αξιολόγησή τους παρά πάνω στην σκακιέρα».
Πέθανε το 1992 στο Μπρούκφιλντ του Γουισκόνσιν των ΗΠΑ.

 

Ένας αιώνας από τον πρώτο βηματισμό των Ολυμπιάδων

ΚΟΣΜΑΣ ΚΕΦΑΛΟΣ

Η κορυφαία σκακιστική δράση σε επίπεδο εθνικών ομάδων συμπληρώνει 100 χρόνια διαρκούς παρουσίας με 50 ξεχωριστές διοργανώσεις!
Οι πρώτες οργανωμένες προσπάθειες της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας που είχαν σαν στόχο την ένταξη του σκακιού στα Ολυμπιακά αθλήματα και τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μας φέρνουν 100 χρόνια πίσω, στη δεκαετία του 1920. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ηλιούπολης Λουκάς Ζαχείλας, που επιμελείται του δεύτερου μέρους των αφιερωμάτων στις Ολυμπιάδες, η προσπάθεια ένταξης απέτυχε και αποτέλεσμα αυτής της άρνησης ήταν η FIDE να διοργανώσει κάθε δύο χρόνια τις δικές της Ολυμπιάδες.
Αλιεύοντας στοιχεία από το βιβλίο «Σκακιστικές Ολυμπιάδες στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και μετά 1950-2000» (εκδόσεις Σοφία, τηλ. 2310-240247, info@esofia.net), διαπιστώνουμε ότι ως πρώτη επίσημη Σκακιστική Ολυμπιάδα θεωρείται εκείνη που οργανώθηκε στο Λονδίνο το 1927 και ανέδειξε νικήτρια την Ουγγαρία. Το 1928 πραγματοποιήθηκε στη Χάγη (πρώτη ξανά η Ουγγαρία), το 1930 στο Αμβούργο (πρώτη η Πολωνία) και από την επόμενη χρονιά αρχίζει η σκακιστική κυριαρχία των ΗΠΑ: το 1931 πρωτεύουν στην Πράγα, το 1933 στο Φολκστόουν, το 1935 στη Βαρσοβία και το 1937 στη Στοκχόλμη. Είχαν προηγηθεί δύο ανεπίσημες Ολυμπιάδες: το 1924 στο Παρίσι με νικήτρια την Τσεχοσλοβακία και το 1926 στη Βουδαπέστη με νικήτρια την Ουγγαρία. Μία ακόμα ανεπίσημη Ολυμπιάδα οργανώθηκε το 1936 στο Μόναχο (νικήτρια η Ουγγαρία), παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

H τελευταία Ολυμπιάδα πριν από τον πόλεμο

Το 1939 πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες η 8η Σκακιστική Ολυμπιάδα με συμμετοχή 26 χωρών. Ήταν η πρώτη που οργανώθηκε εκτός Ευρώπης και, δυστυχώς, η τελευταία πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αγώνες έγιναν κατά το χρονικό διάστημα 21 Αυγούστου έως 19 Σεπτεμβρίου 1939, σε μια μοιραία περίοδο για την Ιστορία της ανθρωπότητας αφού την 1η Σεπτεμβρίου 1939 τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Πολωνία. Η ομάδα της Αγγλίας, ήταν η μόνη που επέστρεψε αμέσως ενώ οι υπόλοιπες αποφάσισαν να συνεχίσουν. Όμως το εκρηκτικό κλίμα έκανε εμφανές ότι κάποιοι από τους αγώνες δεν μπορούσαν να διεξαχθούν (Γερμανία – Πολωνία, Γερμανία – Γαλλία κλπ) με αποτέλεσμα να θεωρηθούν ισοπαλίες 2-2.
Στο τέλος των αγώνων, πολλοί συμμετέχοντες αποφάσισαν να μείνουν στην Αργεντινή ή να μετακινηθούν αλλού στη Νότια Αμερική, αντί να αντιμετωπίσουν ένα αβέβαιο μέλλον επιστρέφοντας σε μια Ευρώπη εν μέσω πολέμου. Παίκτες όπως ο Νάιντορφ, ο Στάλμπεργκ, ο Ελισκάζες αλλά και πολλοί άλλοι, οι περισσότεροι Εβραϊκής καταγωγής, είχαν φτάσει στο Μπουένος Άιρες τον Αύγουστο του 1939 με το βελγικό ατμόπλοιο «Piriapolis». Αυτό το πλοίο θεωρήθηκε ένα είδος Κιβωτού του Νώε για μια γενιά σκακιστών. Είναι επίσης σημαντικό ότι και τα πέντε μέλη της γερμανικής ομάδας, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, επέλεξαν επίσης να μην επιστρέψουν στη ναζιστική Γερμανία. Ήταν οι Ελισκάσες, Μίτσελ, Ένγκελς, Μπέκερ και Ράινχαρντ.
Η Ολυμπιάδα του 1939 σημάδεψε ανεξίτηλα το σκακιστικό τοπίο εκείνης της εποχής και ανέτρεψε πλήρως την παλιά ιεραρχία. Η Πολωνία δεν έφτασε ποτέ ξανά κοντά στα προπολεμικά επιτεύγματά της, ενώ η Σοβιετική Ένωση εμφανίστηκε μεταπολεμικά ως πανίσχυρη δύναμη που κυριάρχησε στο σκάκι. Χρειάστηκαν έντεκα χρόνια μετά την ιστορική Ολυμπιάδα του Μπουένος Άιρες, μέχρι να διοργανωθεί το 1950 η Ολυμπιάδα του Ντουμπρόβνικ που ήταν η 9η επίσημη Ολυμπιάδα και η πρώτη που διοργανώθηκε μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι χρειάστηκαν άλλα 5 χρόνια προκειμένου να περιορισθούν οι πολιτικές συγκρούσεις ακόμα και στο σκάκι, ως συνέπεια του Ψυχρού Πολέμου που καθόριζε τη νέα μεταπολεμική πραγματικότητα.

Επικαιρότητα

 

-Μία ακόμα καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Έλληνες λύτες στο 15ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Επίλυσης Σκακιστικών Προβλημάτων που φιλοξενήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας το Σαββατοκύριακο 14-15 Μαΐου. Η εθνική μας, με τριμελή σύνθεση, κατέλαβε την 9η θέση με 139 βαθμούς. Συγκροτήθηκε από τους Νίκο Μενδρινό (16ος μεταξύ  61 λυτών με 61,75 βαθμούς), Παναγιώτη Κονιδάρη (48,75) και Χάρη Φουγιαξη (28,8). Στην ομαδική βαθμολογία πρώτευσε η Σερβία με τετραμελή σύνθεση και με 205,5 επί 270 δυνατών. Θριαμβευτής και φέτος στην ατομική βαθμολογία ο Ρώσος Παβλόβ με 83 επί 90 δυνατών. Στο Όπεν ο Κονιδάρης κατέλαβε την 24η θέση και ο Μενδρινός την 26η.
-«Ανοιξιάτικη Σκακιστική Κατασκήνωση» από τους σπουδαστές του ΕΜΠ, με σιμουλτανέ του Γιάννη Καλογερή (12 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα) και του Ανδρέα Κελίρη (23 νίκες, 2 ισοπαλίες)
-Δυναμική παρουσία του Κοτρωνιά στο κλειστό τουρνουά που οργανώθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας. Τερμάτισε πρώτος και αήττητος με 8 στα 10 (6 νίκες, 4 ισοπαλίες). Από την αρχή του έτους ο Έλληνας γκραν μετρ έχει αγωνιστεί σε 9 διεθνή τουρνουά σε Ιταλία, Τουρκία και Ισπανία, σημειώνοντας 53,5 βαθμούς σε 78 παρτίδες (40 νίκες, 27 ισοπαλίες, 11 ήττες). Ποσοστό επιτυχίας 68,6%!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα