Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Παρασκακιστικά

Γιατί να μάθει σκάκι το παιδί μας

Πολλές φορές έχω ακούσει το ερώτημα.
Τι προσφέρει το σκάκι σε ένα παιδί;
Ένας πρώτος και βασικός λόγος είναι ότι το σκάκι είναι ένα υπέροχο παιχνίδι. Ένας μαγικός κόσμος με άσπρα και μαύρα τετράγωνα που μπορεί να κερδίσει την αγάπη του κάθε παιδιού.
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που κάνουν το σκάκι ίσως, την καλύτερη επιλογή για το παιδί μας σε μικρή ηλικία.
Ποιοι είναι οι λόγοι αυτοί;
Κατ’ αρχάς με το σκάκι μπορούμε να προωθήσουμε γενικές ιδιότητες όπως:
Την καλλιέργεια ηθικών αξιών (αποφασιστικότητα, επιμέλεια, τάξη, αυτοκριτική, αντικειμενικότητα)
Την κοινωνική ένταξη (ομαδικότητα, ανάληψη ευθυνών, μετάδοση γνώσης και εμπειριών)
Την ενίσχυση του αυτοελέγχου με αποτέλεσμα τον έλεγχο της επιθετικότητας και της διάσπασης της προσοχής.
Παράλληλα όμως αναπτύσσουμε και ειδικές ιδιότητες όπως:
Την ανάπτυξη ορθολογικού τρόπου σκέψης.
Τη δημιουργική φαντασία σε συνδυασμό με τρόπο ζωής ανοικτό σε κάθε είδους πολιτιστικά ερεθίσματα.
Την βελτίωση των μνημονικών ικανοτήτων
Τη διάρκεια της πνευματικής συγκέντρωσης και απόδοσης έργου.
Την κατανόηση και εξοικείωση με μεθοδικούς τρόπους συλλογισμού.
Ο νέος ή η νέα που ασχολείται με το σκάκι, το πρώτο πράγμα που μαθαίνει, είναι να προετοιμάζεται μεθοδικά και να αγωνίζεται για να επιτύχει στηριζόμενος αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις.
Έτσι σταδιακά μαθαίνει να μην προσεγγίζει τις προβληματικές καταστάσεις ευκαιριακά και επιφανειακά, αλλά να τις αντιμετωπίζει με συγκεκριμένη και πειθαρχημένη προετοιμασία.
Το σκάκι έχει τη θαυμάσια ικανότητα να βγάζει στην επιφάνεια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του παιδιού μας. Το θάρρος, η αναποφασιστικότητα, η τεμπελιά, η εργατικότητα, η νωθρότητα, η εφευρετικότητα και πολλά άλλα στοιχεία του χαρακτήρα του, αποκαλύπτονται σταδιακά μέσα από το παιχνίδι αυτό. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε τα θετικά ή αρνητικά του στοιχεία και να επηρεάσουμε θετικά τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του.
Δεν είναι όμως απλά ένα πολύ όμορφο παιχνίδι. Είναι παράλληλα και ένα συναρπαστικό άθλημα. Ο συναγωνισμός με τους αντιπάλους του φέρνει πάντα έντονες συγκινήσεις. Η νίκη ή η ήττα ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη. Η χαρά της νίκης είναι έντονη, όπως και το συναίσθημα της λύπης στην ήττα.
Αυτά είναι στοιχεία που το παιδί θα μάθει να αντιμετωπίζει σωστά με τη βοήθεια των προπονητών του και τη δική μας.
Χρειάζεται όμως πάνω από όλα να μην ξεχνάμε ότι είναι παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό, να μην ξεχνάμε ότι παίζουν σκάκι για την δική τους ευχαρίστηση και όχι για να γίνουμε εμείς οι γονείς μίας ευφυΐας που κερδίζει τους πάντες αποδεικνύοντας την υπεροχή των γονιδίων μας.
Έτσι η επαφή του παιδιού με το σκάκι θα γίνει ομαλά χωρίς να τραυματίζουμε την ευαίσθητη παιδική ψυχή του, που πρέπει να μάθει να κερδίζει και να χάνει τις παρτίδες στη σκακιέρα με τον σωστό τρόπο όπως άλλωστε πρέπει να κάνει και στην ίδια του τη ζωή.
Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει να μαθαίνει σκάκι;
Αυτό θα φανεί από την ίδια την στάση του παιδιού όταν αντικρίζει μια σκακιέρα και βλέπει τους μεγαλύτερους να παίζουν. Συνήθως όμως τα παιδιά κάνουν την πρώτη τους επαφή με το σκάκι σε ηλικία 4,5-5 ετών.
Τέλος μην ξεχνάτε, ότι το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που το παιδί μπορεί να παίξει μαζί μας, πράγμα που δεν μπορούμε να το κάνουμε όλοι μας με ποιο κινητικά αθλήματα. Αρκεί να προσέχουμε, να μην το κερδίζουμε συνέχεια και το απογοητεύσουμε. Και αυτό βέβαια για μικρό χρονικό διάστημα, γιατί να είστε βέβαιοι ότι πολύ γρήγορα θα σας ξεπεράσει σε ικανότητα και θα σας κερδίζει καθαρά!
Και σας βεβαιώνω ότι είναι η μόνη περίπτωση που μπορεί κάποιος να χαρεί, όταν χάνει μια παρτίδα στο σκάκι!

Ισόβαθμος στη 3η θέση ο Πούπαλος

Τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα στις ηλικιακές κατηγορίες 14, 16 και 18 ετών πραγματοποιήθηκαν στην Μαμάια της Ρουμανίας. Οι βαθμολογίες των αγοριών σε 11 γύρους:
Νίκος Πούπαλος (14 ετών) 8,5, Δημήτρης Μακρίδης (18) και Στέφανος Καζαντζόγλου (14) 6,5, Νίκος Κούτλας (16) και Βασίλης Φράγκος (16) 6, Πανορμίτης Χριστοδούλου (16) 4,5. Οι βαθμολογίες των κοριτσιών: Μαρία Τσάκωνα (16) 7,5, Γεωργία Χριστοδούλου (14) 6,5, Βασιλική Αλεξανδρή (14) 6, Δήμητρα Αλεξανδρή (14) 5 βαθμοί.
Παγκόσμιοι πρωταθλητές: Ροντρίγκ-Λεμιέ (Καναδάς, 18 ετών), Πράναβ Ανάντ (Ινδία, 16), Ιλαμπαρθί (Ινδία, 14). Πρωταθλήτριες: Μικρτσιάν (Αρμενία, 18) με 100%, Μάνκζουλ (Μογγολία, 16), Νουργκαλίγιεβα (Καζαχστάν, 14).

Παγκόσμια νεανικά 8, 10, και 12 ετών

Άρχισαν στο Μπατούμι της Γεωργίας τα Παγκόσμια στις ηλικιακές κατηγορίες 8, 10 και 12 ετών. Από τη χώρα μας αγωνίζονται δύο αγόρια, οι Χαράλαμπος Θεοδωρίδης (12), Ιωάννης. Κηρυττόπουλος (10) και τρία κορίτσια: Έλλη Βακάλη, σκακίστρια του ΟΦΣΧ (12), Ευαγγελία Σίσκου (10) και Ελεονώρα – Κάισσα Κηρυττοπούλου (8 ετών). Δικτυακός τόπος: https://wccc2022.fide.com/. Στους δύο πρώτους γύρους η Χανιώτισσα σκακίστρια του ΟΦΣΧ, Έλλη Βακάλη (1148) σημείωσε ήττα στον 1ο γύρο από την Κρκιασαριάν Σόνα (Αρμενία 1484) και μία νίκη στον 2ο γύρο επί της Γκάρζα Περέϊρα (Βέλγιο 1474). Στον 3ο γύρο αντιμετώπιζε την Σιβασανκάρ Σαμιούκτα (Λουξεμβούργο 1406).

 

Δεύτερη στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό η Αβραμίδου

Μεγάλες επιτυχίες σημειώθηκαν από τη νέα σκακιστική γενιά σε παγκόσμιες διοργανώσεις: η Αναστασία Αβραμίδου του Φυσιολάτρη Νίκαιας κατετάγη δεύτερη μεταξύ 32 σκακιστριών από 14 χώρες στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Γυναικών, ο Νίκος Πούπαλος του Πειραϊκού Ο.Σ. κατετάγη τέταρτος μεταξύ 138 παιδιών από 60 χώρες στο Παγκόσμιο κάτω των 14 ετών, ο Δημήτρης Αλεξάκης επίσης του Πειραϊκού Ο.Σ. τερμάτισε έκτος μεταξύ 36 σκακιστών από 15 χώρες στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό και η Μαρία Τσάκωνα της Ε.Σ. Θεσσαλονίκης ήλθε δέκατη μεταξύ 138 σκακιστριών από 60 χώρες στο Παγκόσμιο κοριτσιών κάτω των 16 ετών. Θετικά σκορ σημείωσαν και τα περισσότερα από τα άλλα παιδιά που εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε αυτές τις μεγάλες διοργανώσεις.
Αναλυτικά στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό που φιλοξενήθηκε στην Αμβέρσα η Αβραμίδου κατέκτησε αήττητη το αργυρό μετάλλιο με 6 βαθμούς σε 9 αγώνες (3 νίκες, 6 ισοπαλίες). Στην ίδια διοργάνωση η Ευγενία Τσιβελεκίδου κατετάγη 17η με 4,5 (4 νίκες, 1 ισοπαλία, 4 ήττες). Ο Αλεξάκης, ο οποίος διεκδικούσε χρυσό μετάλλιο μέχρι τον τελευταίο γύρο, σημείωσε 6 βαθμούς (5 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες).
Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ιρανός Αράς Ντάγκλι και πρωταθλήτρια η Γερμανίδα Φιόνα Σίμπερ.
Η Αναστασία Αβραμίδου στα 22 χρόνια της έχει κατακτήσει τρεις πανευρωπαϊκούς τίτλους (πρωταθλήτρια κάτω των 12 το 2012 στην Πράγα με 7,5/9 και κάτω των 14 το 2014 στο Μπατούμι της Γεωργίας με 8,5/9!, καθώς και πρωταθλήτρια στο Πανευρωπαϊκό Σχολικό Πρωτάθλημα κάτω των 15 το 2014 στην Καβάλα) και δύο παγκόσμιους (πρώτη στα Παγκόσμια Σχολικά Πρωταθλήματα κάτω των 9 ετών το 2009 στη Θεσσαλονίκη και κάτω των 13 το 2013 στη Χαλκιδική).
Επιτυχίες είχαμε και στο πανεπιστημιακό τουρνουά μπλιτς, όπου η Αβραμίδου ισοβάθμησε στην 2η θέση μεταξύ 22 σπουδαστριών με 6 σε 9 (4 νίκες, 4 ισοπαλίες, 1 ήττα) και ο Αλεξάκης ισοβάθμησε στην 3η θέση μεταξύ 30 σπουδαστών με 7 σε 9 (7 νίκες, 2 ήττες).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα