Πρωταθλητές Βαλκανίων οι νέοι στη μεγάλη ανατροπή του 1982
*Αποσπάσματα από άρθρο του Κοσμά Κέφαλου στην Αυγή
Τον Σεπτέμβριο του 1982 στη Φιλιππούπολη η Εθνική Νέων Ελλάδας κατακτά την πρώτη θέση στους Βαλκανικούς Σκακιστικούς Αγώνες. Ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και εξέπληξε τους πάντες. Η υπεροχή Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στις Βαλκανιάδες Ανδρών φαίνεται από το γεγονός ότι τόσο στη δεκαετία του 1970 όσο και στη δεκαετία του 1980 δεν άφησαν περιθώριο σε καμία άλλη χώρα να πάρει μετάλλιο.
Από το 1980 έως και το 1988 οργανώθηκαν οχτώ Βαλκανιάδες Ανδρών (το 1989 έγιναν αγώνες μόνο για νέους), με την κυρίαρχη Γιουγκοσλαβία (Λιουμπόγιεβιτς, Ίβκοβ, Βελιμίροβιτς) να κερδίζει 5 χρυσά και 3 αργυρά, την Βουλγαρία 3 χρυσά, 2 αργυρά, 3 χάλκινα και τη Ρουμανία 3 αργυρά και 5 χάλκινα. Η Ελλάδα περιορίζονταν στην 4η θέση (μία φορά 5η και μία 6η), με ατομικές εξάρσεις, όπως ήταν τα χρυσά μετάλλια που κατέκτησαν στη σκακιέρα τους ο Μανώλης Πανταβός (1982) και ο Στράτος Γρίβας (1988).
Στις επτά Βαλκανιάδες Γυναικών της δεκαετίας του 1980 (δεν υπάρχουν στοιχεία για το 1988 και δεν έπαιξαν το 1989) η Βουλγαρία (με το ασυναγώνιστο δίδυμο Λεμάτσκο, Βόισκα), πήρε 6 χρυσά και 1 χάλκινο, η Ρουμανία 1 χρυσό και 6 αργυρά και η Γιουγκοσλαβία 1 αργυρό και 6 χάλκινα. Η Ελλάδα καταλάμβανε και εδώ την 4η θέση (δύο φορές την 5η θέση).
Τα αισιόδοξα μηνύματα για την Εθνική Νέων (η οποία είχε πάρει αργυρό μετάλλιο το 1975), επαναλήφθηκαν το 1980, όταν με τους Τάκη Πανταβό, Δημήτρη Αλεξάκη, Σταύρο Λυριντζάκη και Χριστόδουλο Γερογιάννη πήραν το χάλκινο μετάλλιο.
Η έκπληξη από τους εφήβους
Το 1982 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη ανατροπή στον σκακιστικό βαλκανικό χώρο. Τέσσερις άγνωστοι έως τότε στη διεθνή επικαιρότητα νεαροί Έλληνες, ο Στράτος Γρίβας, ο Βασίλης Κοτρωνιάς, το Τάκης Πανταβός και ο Σταύρος Λαζαρίδης, αναδεικνύονται πρωταθλητές Βαλκανίων!
Η Εθνική Νέων Ελλάδας τερματίζει πρώτη και αήττητη με 7 βαθμούς (3 νίκες, 1 ισοπαλία) και 10 πόντους. Δεύτερη η Γιουγκοσλαβία με 5 βαθμούς και 10 πόντους, τρίτη η Βουλγαρία με 5 και 9, τέταρτη η Ρουμανία με 3 και 7,5 και πέμπτη η Τουρκία με μηδέν βαθμούς και 3,5 πόντους.
Ο Κοτρωνιάς με 3,5/4 έκανε το καλύτερο ποσοστό στην 2η σκακιέρα. Ο Τάκης ο Πανταβός με 3/4 ισοβάθμησε στο καλύτερο ποσοστό στην 3η σκακιέρα. Και οι δύο πήραν χρυσά μετάλλια.
Ο επιθετικός που γύρισε στην άμυνα
Σκυτάλη στον διεθνή μετρ Τάκη Πανταβό, γνωστό για το επιθετικό του στυλ, που όμως, στην τελευταία παρτίδα με τον Κόλεβ, είχε εντολή να περιοριστεί σε ισοπαλία. Όπως αφηγείται, «ένιωθα περίεργα και φορτισμένος για δύο λόγους. Σαν πρωταθλητής Νέων τις δύο προηγούμενες φορές την χρονιά που με επέλεξε ο Μίνεβ στην εθνική νέων είχα τερματίσει στην 19η θέση (και μάλιστα χωρίς να ισοβαθμεί κάποιος μαζί μου σε ελβετικό σύστημα!). 19 χρόνων λοιπόν και 19ος μετά από δύο πρωτιές… Προσωπικοί λόγοι δεν σε αφήνουν να παίξεις σκάκι. Αυτό το ήξερε καλά ο Dr. Μίνεβ και μετά από μια συζήτηση ωρών ήμουν ο ένας από τους δύο σκακιστές που επέλεξε για την εθνική ομάδα. Οι δύο (Γρίβας, Κοτρωνιάς) ήταν βάση προκήρυξης από την σειρά Πρωταθλήματος. Οι άλλες δύο θέσεις ήταν επιλογή του προπονητή. Επέλεξε τον Λαζαρίδη (τρίτος στο Πρωτάθλημα Νέων 1982) και εμένα. Διπλό, λοιπόν, το φορτίο. Πρώτα να ξεπεράσω το προσωπικό πρόβλημα και μετά να βγάλω ασπροπρόσωπο τον προπονητή μου για την επιλογή του…».
Διεισδυτικές ματιές, 40 χρόνια μετά
Πώς βλέπουν σήμερα εκείνη την επιτυχία δύο από τους πρωταγωνιστές, ο Τάκης Πανταβός και ο Σταύρος Λαζαρίδης; Πώς συγκρίνουν το τότε με το τώρα; Τι προβλέπουν για το «αύριο»;
Στο ερώτημα, πώς ένοιωσαν με την κατάκτηση του πρώτου χρυσού μεταλλίου από την Ελλάδα σε Βαλκανικούς Αγώνες, ο Σταύρος λέει ότι «Ένιωσα εθνικά υπερήφανος γιατί είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο πήρε Εθνική ομάδα νέων σε Βαλκανιάδα. Ένιωσα συγκινημένος που μετά από 40 ολόκληρα χρόνια την θυμούνται ακόμα την επιτυχία αυτή και ένιωσα επίσης δικαιωμένος για την απόφασή μου να θυσιάσω μία ολόκληρη σχεδόν εξεταστική στο Πολυτεχνείο για να παίξω στην Βαλκανιάδα!». Ο Τάκης επικεντρώνεται στην τελευταία κρίσιμη παρτίδα του με τον Βούλγαρο Κόλεβ: «Με δεδομένο ότι ήταν μία από τις τελευταίες παρτίδες της διοργάνωσης (τότε είχαμε διακοπές παρτίδων) το μυαλό και τα χέρια είχαν…”βαρύνει”! Η εντολή από προπονητή και αρχηγό (Μινεβ, Μακρόπουλο) ήταν μην χάσεις! Ήταν ίσως η πρώτη φορά στην σκακιστική μου καριέρα που σκεφτόμουν πως να μην χάσω μια κερδισμένη θέση και όχι πως να την κερδίσω! Τέλος καλό όλα καλά…
Πρωταθλητής Βετεράνων Ερασιτεχνών ο Ιλαντζής!
Χρονιά διακρίσεων το 2022 με υψηλές θέσεις σε Παγκόσμια Νεανικά και Σπουδαστικά Πρωταθλήματα, αλλά και χρυσά μετάλλια σε μεγαλύτερες ηλικίες!
Βαθμολογικό άλμα πραγματοποίησε ο Σπύρος Ιλαντζής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων άνω των 50 ετών που διοργάνωσε η Amateur Chess Organization (ACO). Από την 21η θέση της αρχικής κατάταξης αναρριχήθηκε στην 1η θέση και αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στους άνω των 50 ετών. Αγωνίστηκε στο ισχυρότερο από τα έξι γκρουπ και συγκέντρωσε 6,5 βαθμούς σε 9 αγώνες (5 νίκες, 3 ισοπαλίες, 1 ήττα / απόδοση 2280). Υπερέχοντας στα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας έναντι του Ινδού Εμπενίζερ και τον Ρουμάνου Μπίρο, οι οποίοι βρέθηκαν μαζί του στην κορυφή, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο!
Η Amateur Chess Organization δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας. Τον Μάιο του 2023 προγραμματίζει στην Κω το Παγκόσμιο Βετεράνων άνω των 65 ετών (2-11/5) και το Παγκόσμιο Ερασιτεχνών (11-20/5). Στο Παγκόσμιο Ερασιτεχνών του 2018 είχαν αναδειχθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές στους ομίλους τους ο Βασίλης Σαράντος και η Αγγελική Σαράντου.
Μία μεγάλη απώλεια
Έφυγε από τη ζωή στις 12 Οκτωβρίου και κηδεύτηκε την επόμενη μέρα στο Κοιμητήριο Καβάλας ο πρόεδρος του Σ.Ο. Καβάλας, για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος της ΕΣΟ και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Βασίλης Θεοδωρίδης. Ο 74 ετών αρχιτέκτων – μηχανικός αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη του σκακιού στην Καβάλα και συνολικότερα στη χώρα μας.
Ήταν ένας θαυμάσιος άνθρωπος, που πρόσφερε με αυταπάρνηση στο άθλημα που αγαπούσε και ήταν αναμφίβολα η κύρια αιτία της ανάπτυξης του αθλήματος του σκακιού στην περιοχή της Καβάλας. Μία πορεία δεκαετιών στη διάρκεια των οποίων αναδείχθηκαν μεγάλοι σκακιστές όπως η Άννα-Μαρία Μπότσαρη, ο Αντώνης Παυλίδης, η Σταυρούλα Τσολακίδου και πολλοί άλλοι, η ομάδα του ΣΟ Καβάλας κατέκτησε πρωταθλήματα Ελλάδος και Κύπελλα και σε συνεργασία με τον Δήμο καθιερώθηκε ένα καταξιωμένο διεθνές τουρνουά κάθε χρόνο στην όμορφη πόλη της Καβάλας.
Μαθήματα σκακιού στον Κύδωνα
Με το ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής χρονιάς, ο Κύδωνας και το αδελφό σωματείο του ΟΦΣΧ λειτουργούν και πάλι την σκακιστική τους λέσχη.
Στα τμήματα εκμάθησης λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων.
Θα διδάξει ο επικεφαλής προπονητής του Κύδωνα κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
Τα τμήματα λειτουργούν στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο.
Για εγγραφές και κάθε είδους πληροφορία απευθυνόμαστε στον Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935) .
Μαθήματα στο Ακρωτήρι
Παράλληλα ξεκίνησαν και τα μαθήματα σκακιού στο Ακρωτήρι, στο Ενοριακό Κέντρο Κουνουπιδιανών. Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά 6-8μ.μ. στο τηλέφωνο 6971735357