Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Παρασκακιστικά

Ντινγκ Λίρεν – Ο πρώτος Κινέζος παγκόσμιος πρωταθλητής

Του Κοσμά Κέφαλου

Το συναρπαστικό ματς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανέδειξε τον 17ο αδιαφιλονίκητο παγκόσμιο πρωταθλητή, τον 30 ετών Κινέζο Ντινγκ Λίρεν. Παίχτηκαν 14 παρτίδες κλασικού χρόνου σκέψης με ισόπαλη έκβαση. Ο 31 ετών Νεπομνιάτσι είχε κερδίσει στη 2η παρτίδα (μαύρος), καθώς και στην 5η και στην 7η (λευκός). Ο Ντινγκ Λίρεν είχε κερδίσει στην 4η, στην 6η και στη 12η (λευκός). Οι άλλες 8 παρτίδες έληξαν ισόπαλες. Στο μπαράζ παρτίδων μειωμένου χρόνου σκέψης (ράπιντ) σημειώθηκαν 3 ισοπαλίες και στην τελευταία νίκησε ο Κινέζος (μαύρος). Το ματς ήταν πολύ μαχητικό με πλούτο ιδεών, αλλά και ανακρίβειες, λάθη και πολλές χαμένες ευκαιρίες. Όπως είναι φυσικό, οι χαμένες ευκαιρίες του νικητή θα ξεχαστούν γρήγορα, ενώ του ηττημένου θα υπενθυμίζονται συχνά.
Το σημείο υπεροχής του Κινέζου ήταν αυτό στο οποίο φάνηκε να υστερεί στην αρχή του ματς, η καλή ψυχολογία. Κυνηγούσε διαρκώς τη νίκη και παρέμεινε σταθερός και ψύχραιμος σε όλη τη διάρκεια του ματς, σε αντίθεση με τον Ρώσο, ο οποίος, τουλάχιστον στην τελευταία παρτίδα, έδειχνε πολύ νευρικός, με τα δάχτυλα του αριστερού χεριού του να κινούνται ασταμάτητα. Καθοριστική φαίνεται ότι ήταν η συμβολή, με δημιουργικές ιδέες, του αναλυτή Ρίτσαρντ Ράπορτ, κάτι που είχε προβλέψει ο Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης από την αρχή του ματς.
Απρόσμενες δεν ήταν μόνο πολλές από τις κινήσεις του Ντινγκ Λίρεν στη σκακιέρα, αλλά και η αντίδρασή του αμέσως μετά την εγκατάλειψη της τελευταία παρτίδας από τον Νεπομνιάτσι, όταν συνειδητοποίησε ότι είναι πλέον παγκόσμιος πρωταθλητής. Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τους λυγμούς του! Είναι ο πρώτος Κινέζος που κατακτά το στέμμα και δεδομένου ότι και η παγκόσμια πρωταθλήτρια είναι Κινέζα, η Τζου Βεντζούν, δημιουργείται η εικόνα μιας νέας σκακιστικής κυριαρχίας, ανάλογης με εκείνης της Σοβιετικής Ένωσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τους 17 αδιαφιλονίκητους παγκόσμιους πρωταθλητές οι περισσότεροι προέρχονταν από την Ευρώπη και τη Σοβιετική Ένωση / Ρωσία, ένας από την Κούβα, ένας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από την Ινδία και τώρα ένας από την Κίνα.
Όσον αφορά τον Νέπο, η δεύτερη συνεχόμενη ήττα σε ματς Παγκόσμιου Πρωταθλήματος προκαλεί το ερώτημα μήπως ο σπουδαίος αυτός παίκτης γίνει ένας από τους πολύ δυνατούς της Ιστορίας του πνευματικού αθλήματος, όπως ο Κέρες και ο Κορτσνόι, που δεν κατέκτησαν τίτλο παγκόσμιου πρωταθλητή.

Η υποψήφια βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κατερίνα Μανιμανάκη, παρουσιάζει θέσεις – προτάσεις εν όψει εκλογών

Ευνοϊκές συγκυρίες

Πριν από έναν και πλέον χρόνο το ερώτημα αν ο επόμενος παγκόσμιος πρωταθλητής θα είναι ο Ντινγκ Λίρεν ούτε που θα μπορούσε να διατυπωθεί. Ο Κινέζος μεγάλος μετρ δεν ήταν ανάμεσα στους οχτώ που θα έπαιζαν στο Τουρνουά Υποψηφίων για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 ο Ρώσος Καριάκιν, ένας από τους διεκδικητές του τίτλου, σε σχόλιά του στο Διαδίκτυο υποστήριξε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η FIDE τον παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στην Πειθαρχική Επιτροπή. Στις 21 Μαρτίου απαγορεύτηκε στον Καριάκιν να συμμετέχει σε διοργανώσεις της FIDE, κάτι που σήμανε τον αποκλεισμό του από το Τουρνουά Υποψηφίων. Η έφεση που άσκησε η Σκακιστική Ομοσπονδία της Ρωσίας απορρίφθηκε, οπότε ο δρόμος άνοιξε για τον πρώτο αναπληρωματικό (από τη λίστα των ΕΛΟ), τον Ντικγκ Λίρεν.
Τότε εμφανίστηκε το πρόβλημα της έλλειψης ικανού αριθμού αγώνων ώστε να χαρακτηριστεί ενεργός σκακιστής. Είχε παίξει μόνο 4 από τις απαιτούμενες 30 επίσημες παρτίδες λόγω της αδυναμίας του να ταξιδέψει σε τουρνουά εκτός Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Γρήγορα βρέθηκε η λύση της διοργάνωσης σκακιστικών αγώνων εντός της Κίνας. Μέσα σε έναν μήνα, από τις 26 Μαρτίου μέχρι τις 24 Απριλίου, συμμετείχε σε κλειστό τουρνουά τετραπλών συναντήσεων (1ος με 10,5 βαθμούς σε 12 παρτίδες), σε ματς 6 παρτίδων με τον Γουέι Γι (νικητής ο Ντινγκ Λίρεν με 3,5-2,5) και σε ομαδικούς προκριματικούς ασιατικών αγώνων (ισόβαθμος στην πρώτη θέση με 6,5 σε 10). Στις 28 παρτίδες του, με αντιπάλους δυνατούς Κινέζους (υψηλότερο ΕΛΟ 2729, χαμηλότερο 2564), παρέμεινε αήττητος με 13 νίκες και 15 ισοπαλίες. Είχε όφελος 7,20 βαθμών αξιολόγησης, ανεβαίνοντας από την 3η στη 2η θέση της παγκόσμιας λίστας των ΕΛΟ. Οι αγώνες του στην Κίνα έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής.
Αφού συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός παρτίδων χωρίς να υποχωρήσει από την υψηλή θέση στη λίστα των ΕΛΟ, ο Ντικγκ Λίρεν συμμετείχε στο Τουρνουά Υποψηφίων που οργανώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Μαδρίτη. Το ξεκίνημα του πιο δυνατού παίκτη της Κίνας δεν ήταν πολύ καλό, μάλιστα στις δύο συναντήσεις με τον τελικό νικητή Νεπομνιάτσι ηττήθηκε με 0,5-1,5, αλλά στην κρίσιμη αναμέτρηση του τελευταίου γύρου νίκησε τον Αμερικανό Χίκαρου Νακαμούρα και τερμάτισε δεύτερος. Μετά την άρνηση του Νορβηγού παγκόσμιου πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν να υπερασπιστεί τον τίτλο του, ορίστηκε το ματς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αστάνα του Καζακστάν μεταξύ του Ίαν Νεπομνιάτσι και του Ντινγκ Λίρεν. Ενδιαφέρουσα είναι η σχετική ανάρτηση του Ανδρέα Τζερμιαδιανού με τον εύγλωττο τίτλο «Σκάκι και Τύχη». Ο Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος υπενθυμίζει το ρητό του Αριστοτέλη «Τύχη είναι όταν η εξαιρετική σκληρή προετοιμασία συναντά την ευκαιρία» και ο Γιώργος Πούλος το απόφθεγμα του Καπαμπλάνκα: «Ένας καλός παίκτης είναι πάντα τυχερός».

Πρωτάθλημα Στρατιωτικών Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για έβδομη χρονιά το Σκακιστικό Πρωτάθλημα των Στρατιωτικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων & των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο διεξήχθη το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου 2023 στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά.
Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), με τη συνεργασία της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ), φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Τροπαίων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Πρωταθλητής, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σημειώνοντας και πάλι 9 βαθμούς στους 9 αγώνες του, αναδείχθηκε ο Παύλος Δερμιτζάκης της Σχολής Ικάρων. Δεύτερος με 7.5 βαθμούς ήταν ο Λεωνίδας Βουτσάς της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.
Τρίτος με 7 βαθμούς αναδείχθηκε ο Θεόδωρος Μαυρίδης της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
Στην ομαδική βαθμολογία, που προέκυψε από το άθροισμα των βαθμών των τριών (3) αθλητών/αθλητριών της κάθε Σχολής που είχαν την υψηλότερη ατομική βαθμολογία, πρώτη αναδείχθηκε η Σχολή Ικάρων με 22 βαθμούς, δεύτερη η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με 19.5 βαθμούς και τρίτη η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας με 18.5 βαθμούς.
Επικεφαλής Διαιτητής των αγώνων ήταν ο Τάκης Νικολόπουλος, Έφορος Αγώνων της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) και Διεθνής Διαιτητής Σκακιού και διαιτητής ήταν ο Ομοσπονδιακός Διαιτητής Σπύρος Νταλαμπίρας, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Σκακιού του ΑΣΑΕΔ.

Μαθήματα σκακιού στον Κύδωνα

Μαθήματα σκακιού για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον μαγικό του κόσμο!
Στα τμήματα εκμάθησης λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και ενηλίκων.
Διδάσκει ο επικεφαλής προπονητής του Κύδωνα κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
Τα τμήματα λειτουργούν στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο.
Για εγγραφές και κάθε είδους πληροφορία απευθυνόμαστε στον Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935).

Μαθήματα στο Ακρωτήρι

Παράλληλα λειτουργούν και τμήματα εκμάθησης σκακιού στο Ακρωτήρι, στο Ενοριακό Κέντρο Κουνουπιδιανών. Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά 6-8μ.μ. στο τηλέφωνο 6971735357


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα