Πρώτη στις μεγάλες Ευρωπαίες γυναίκες η Μακροπούλου
ΚΟΣΜΑΣ ΚΕΦΑΛΟΣ
Η Μαρίνα Μακροπούλου, με 9 τίτλους πρωταθλήτριας Ελλάδας, με συμμετοχές σε 30 διοργανώσεις με την Εθνική μας, με ένα χρυσό και τρία αργυρά μετάλλια σε πρωταθλήματα βετεράνων γυναικών, προσβλέπει πάντα με αισιοδοξία στο μέλλον!
Μεγάλη διεθνή επιτυχία σημείωσε η Μαρίνα Μακροπούλου, τερματίζοντας μόνη πρώτη και αήττητη στο Πρωτάθλημα Βετεράνων Γυναικών Ευρώπης που φιλοξενήθηκε στην Ιταλία. Η εννέα φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας σημείωσε 6,5 βαθμούς σε 8 παρτίδες (5 νίκες και 3 ισοπαλίες) και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια έναν γύρο πριν τη λήξη. Πρωταθλητής στους άνω των 50 είναι ο Γεωργιανός Στούρουα, στους άνω των 65 ο Βρετανός Ναν και στις άνω των 65 ετών η Γερμανίδα Φίσντικ, με δεύτερη την 82χρονη (!) Γεωργιανή Γκαπριντασβίλι. Με την ελληνική σημαία αγωνίστηκε στους άνω των 50 ετών ο Εβγκένι Μελίχοβ, σημειώνοντας 6 βαθμούς σε 9 παρτίδες (αήττητος με 3 νίκες και 6 ισοπαλίες).
Η Μαρίνα Μακροπούλου γεννήθηκε το 1960 στη Ρουμανία, όπου έκανε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της. Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της χώρας, ενίσχυσε την Εθνική Ομάδα και ήταν η πρώτη στα χρονικά του σκακιού στη Ρουμανία που πήρε τίτλο γκραν μετρ γυναικών. Με την έλευσή της στην Ελλάδα ενισχύει την Εθνική Γυναικών και τα πρώτα απτά αποτελέσματα φαίνονται στην Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης το 1988, όταν μαζί με την Εύα Κόντου, την Άννα Μαρία Μπότσαρη και την Ασπασία Γιαϊτζή κατακτούν την 6η θέση μεταξύ 56 ομάδων. Θα αποτελέσει βασικό κορμό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε 30 ομαδικές διοργανώσεις. Η Μακροπούλου πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις σε αγώνες βετεράνων και έχει κατακτήσει 2 αργυρά μετάλλια σε παγκόσμιους και 1 αργυρό σε πανευρωπαϊκούς. Ένα λιγότερο γνωστό στοιχείο είναι ότι, έχοντας κερδίσει εθνικά πρωταθλήματα σε πέντε διαφορετικές δεκαετίες, ισοφάρισε το ρεκόρ του θρυλικού Βίκτωρα Κορτσνόι!
Μετάλλια από το 1977
Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές ότι οι διεθνείς επιτυχίες έχουν πάψει να μας ξαφνιάζουν. Πολλές δεκαετίες νωρίτερα αποτελούσαν αναπάντεχες εκπλήξεις.
Μια μικρή αναδρομή: Το 1977 ο Σπύρος Σκέμπρης τερματίζει τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων έως 20 ετών που διεξάγεται στο Ίνσμπρουκ. Πρόκειται για το πρώτο μετάλλιο στην κορυφαία νεανική διοργάνωση. Το 1978 στην Αλμπένα ο Νίκος Σκαλκώτας γίνεται ο πρώτος Έλληνας που κερδίζει διεθνές τουρνουά στο εξωτερικό. Το 1982 στη Φιλιππούπολη η Εθνική Νέων με τους Στράτο Γρίβα, Βασίλη Κοτρωνιά, Τάκη Πανταβό και Σταύρο Λαζαρίδη κάνει τη μεγάλη ανατροπή και αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Βαλκανίων. Το 1999 στο Ερεβάν η Μαρία Κουβάτσου κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε νεανικούς αγώνες, κερδίζοντας τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας νεανίδων.
Ασφαλώς δεν ήταν οι μοναδικές επιτυχίες μέχρι την αλλαγή του αιώνα. Ήταν οι πρώτες ανά κατηγορία. Έκτοτε οι καλές αγωνιστικές εμφανίσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Στράτος Γρίβας έχει καταγράψει με ακρίβεια τις διακρίσεις Ελλήνων και Ελληνίδων σε ατομικούς και ομαδικούς αγώνες (www.chessfed.gr/ιστορια). Στο φύλλο της Πρωτοχρονιάς αναφερθήκαμε στις πολλές καλές στιγμές του 2022 (https://www.avgi.gr/athlitika/434988_oi-kalyteroi-mias-poly-kalis-skakistikis-hronias). Κάτι μας λέει πως οι καλές στιγμές του 2023 θα είναι ακόμα περισσότερες!
Επιτυχίες από Τσολακίδου και Θεοδώρου
Δύο λαμπροί εκπρόσωποι της νέας σκακιστικής γενιάς αγωνίστηκαν με επιτυχία σε διοργανώσεις του εξωτερικού. Η Σταυρούλα Τσολακίδου συμμετείχε σε τουρνουά γρήγορου σκακιού (ράπιντ) στην Εσθονία και τερμάτισε πρώτη μεταξύ των σκακιστριών με 8 βαθμούς σε 11 παρτίδες (7 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες). Με την υψηλή απόδοση 2512 κερδίζει 67 μονάδες ΕΛΟ. Στη γενική κατάταξη κατέλαβε την 5η θέση (από την 27η της αρχικής λίστας), ξεπερνώντας μεγάλους μετρ, όπως ο Κίριλ Γκεοργκίεβ και ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της FIDE Πονομαριόβ. Από τα ατομικά σκορ της Σταυρούλας στο ράπιντ ξεχωρίζει η νίκη της επί του διάσημου Σίροβ. Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και στο πολύ γρήγορο σκάκι (μπλιτς), σημειώνοντας 6,5 βαθμούς σε 11 παρτίδες. Η Τσολακίδου θα αγωνιστεί από τις 22 έως τις 30 Ιουνίου στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πράγας, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο μετρ Σπύρος Ιλαντζής.
Ο Νικόλας Θεοδώρου συμμετείχε στο πολύ δυνατό Dubai Open και ισοβάθμησε στην 21η θέση μεταξύ 86 παικτών από 34 χώρες (83 τιτλούχοι / 49 γκραν μετρ). Σημείωσε 5 βαθμούς σε 9 παρτίδες (4 νίκες, 2 ισοπαλίες, 3 ήττες, απόδοση 2499). Χωρίς να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, είχε ορισμένες πολύ καλές στιγμές:
Ο Χικάρου Νακαμούρα νικητής στο Norway Chess 2023
Μία νίκη στον τελευταίο γύρο επί του προπορευόμενου Φαμπιάνο Καρουάνα ήταν αρκετή για να δώσει την πρώτη θέση στον Χικάρου Νακαμούρα και να του δώσει την δυνατότητα να βρεθεί στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης 48 μονάδες πίσω από τον Κάρλσεν. Ο Καρουάνα τερμάτησε δεύτερος, ενώ ο 17χρονος Ινδός Ντομαρατζού Γκουκές εντυπωσίασε κατακτώντας την τρίτη θέση.
Τον Φεβρουάριο του 2022 ο Νακαμούρα εντυπωσίασε τον σκακιστικό κόσμο κερδίζοντας το Γραν Πρι του Βερολίνου. Η νίκη αυτή δεν ήταν έκπληξη για το επίπεδο του Νακαμούρα, αλλά έκπληξη ήταν το γεγονός ότι για 2,5 χρόνια δεν είχε αγωνιστεί σε αγώνες με κλασικό χρόνο. Ένα χρόνο και τέσσερις μήνες μετά από την επιτυχία αυτή ο Νακαμούρα (5 φορές πρωταθλητής των ΗΠΑ) κέρδισε το κύπελλο Αμερικής, το Chessable Masters και τώρα το Norway Chess 2023. Πέρσι δεν είχε καταφέρει να κερδίσει την πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα και στη συνέχεια κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα Fischer Random στο Ρέικιαβικ. Ο Καρουάνα που είχε πάρει το προβάδισμα μετά την νίκη του επί του Κάρλσεν είχε πλεονέκτημα 2,5 πόντων όταν βρέθηκε στον τελικό απέναντι στον Νακαμούρα. Ο τελευταίος ήταν υποχρεωμένος να κερδίσει μίας παρτίδα τουλάχιστον στον κλασικό χρόνο σκέψης για να τον προσπεράσει. Και αυτό ακριβώς έκανε κερδίζοντας το τουρνουά και 12 μονάδες ΕΛΟ που τον έφεραν στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Ο Κάρλσεν ήταν απογοητευτικός σημειώνοντας την χειρότερη εμφάνιση του στο τουρνουά αυτό. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια που ο Κάρλσεν πέρασε ένα τέτοιο τουρνουά χωρίς να σημειώσει νίκη στους αγώνες με κλασικό χρόνο σκέψης. Ο Νορβηγός έχασε 18 μονάδες ΕΛΟ και απομακρύνθηκε από το στόχο του να φτάσει το ΕΛΟ του στο 2900.
Η τελική κατάταξη είχε ως ακολούθως: 1. Χικάρου Νακαμούρα (ΗΠΑ) 16,5β. 2. Φαμπιάνο Καρουάνα (ΗΠΑ) 16β. 3. Ντομαρατζού Γκουκές (Ινδία) 14,5β. 4. Γκίρι Άνις (Ολλανδία) 13β. 5.Ουέσλι Σο (ΗΠΑ) 12,5β. 6.Μάγκνους Κάρλσεν (Νορβηγία) 11,5β. 7.Σακριγιάρ Μαμεντιάροβ (Αζερμπαϊτζάν) 11β. 8. Φιρούτζα Αριρέζα (Γαλλία) 10,5β. 9.Νόρντιμπερκ Αμπτουσατόροβ (Ουζμπεκιστάν) 9β. 10.Αριάν Ταρί (Νορβηγία) 6β.
Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων μιλά εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου