Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Παρασκακιστικά

Θετικός ο απόηχος των θερινών ανοιχτών διεθνών τουρνουά

ΚΟΣΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΣ

Η Ικαρία, η Παλαιόχωρα, η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη και η Ρόδος υποδέχτηκαν εκατοντάδες σκακιστές και σκακίστριες σε αγώνες που προβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο
Πολύ σημαντικός, με οφέλη μετρήσιμα σε πολλούς τομείς, είναι ο θεσμός των θερινών ανοιχτών διεθνών τουρνουά στη χώρα μας. Στο καθαρά σκακιστικό μέρος συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διάδοση του πνευματικού παιχνιδιού και δίνουν την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό νέων κυρίως σκακιστών και σκακιστριών να αναμετρηθούν με ισχυρούς ξένους και να αποκτήσουν εμπειρία διεθνών αγώνων. Μια άλλη παράμετρος είναι η τόνωση των τοπικών οικονομιών, ιδιαίτερα στις μικρές περιοχές. Μεγάλη είναι και η προβολή της χώρας μας σε όλο τον κόσμο. Με τη δυνατότητα παρακολούθησης παρτίδων και αποτελεσμάτων μέσω του Διαδικτύου οι αγώνες σε ένα χωριό της Ελλάδας αποκτούν οικουμενική διάσταση. Όλο και περισσότεροι χρήστες του Ίντερνετ απολαμβάνουν τις ζωντανές μεταδόσεις των πιο σημαντικών παρτίδων κάθε διοργάνωσης και παράλληλα αναζητούν στοιχεία για τον τόπο που γίνονται. Στην επιτυχία των διεθνών τουρνουά στη χώρα μας έχει συμβάλει η τεχνογνωσία και η εμπειρία των διοργανωτών, με αποτέλεσμα οι ξένοι να μας εμπιστεύονται!
Όπως είχαμε την ευκαιρία να επισημάνουμε σε προηγούμενες αναφορές, το κάθε τουρνουά είχε και κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ο «Ίκαρος» ξεχώρισε για τις ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις και με συμμετοχή γειτονικών νησιών, το τουρνουά της Παλαιόχωρας επιλέχθηκε από τη ΦΙΝΤΕ ως ένα από τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, οι αγώνες της Καβάλας είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών, η διοργάνωση της Θεσσαλονίκης ενσωμάτωσε τα Ανοιχτά Πρωταθλήματα Ελλάδας, ενώ η επιτυχία της Ρόδου αποκτά μεγάλη αξία αν συνυπολογιστεί η παράλληλη διεξαγωγή της τελικής φάσης του Ομαδικού Κυπέλλου Ελλάδας και, κυρίως, της Α’ Εθνικής, καθώς και το γεγονός ότι το νησί είχε υποστεί την καταστρεπτική πυρκαγιά.
Τον χορό των θερινών διεθνών τουρνουά άνοιξε και φέτος… με Ικαριώτικο ο παραδοσιακός 46ος «Ίκαρος». Από 9 έως 17/7 αγωνίστηκαν στον Άγιο Κήρυκο 140 σκακιστές και σκακίστριες σε τρία γκρουπ. Ακολούθησε το 16ο Διεθνές Τουρνουά Παλαιόχωρας Χανίων (19-26/7) με 302 παίκτες σε δύο γκρουπ. Στο μαζικό 32ο Όπεν Καβάλας (27/7-4/8) αγωνίστηκαν 396 σε τέσσερα γκρουπ. Στο 3ο Διεθνές Τουρνουά Θεσσαλονίκης (5-12/8) έπαιξαν 175 σε τρία γκρουπ. Στο Summer Cup της Ρόδου (21-29/8) αγωνίστηκαν 68 σκακιστές και σκακίστριες.
Οι νικητές στο α’ γκρουπ κάθε διοργάνωσης ήταν ο πολυπρωταθλητής Βασίλης Κοτρωνιάς (Ικαρία), ο Κινέζος Μπάι (Παλαιόχωρα), επίσης ο Κινέζος Μπάι (Καβάλα), ξανά ο Κοτρωνιάς (Θεσσαλονίκη) και ο Ούγγρος Αντάλ (Ρόδος). Νόρμα διεθνούς μετρ σημείωσε ο νεαρός Νίκος Σπυρόπουλος στο τουρνουά της Καβάλας.
Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία μόνο για τις παρτίδες κλασικού χρόνου σκέψης: Ικαρία 484 παρτίδες (237 νίκες με λευκά / 168 με μαύρα / 67 ισοπαλίες / 12 άνευ αγώνος), Παλαιόχωρα 1.293 (546/480/243/24), Καβάλα 1.675 (687/591/378/19), Θεσσαλονίκη 726 (296/260/156/14), Ρόδος 295 (134/110/50/1). Αθροιστικά παίχτηκαν 4.473 παρτίδες και σημειώθηκαν 1.900 νίκες με τα λευκά, 1.609 με τα μαύρα, 894 έληξαν ισόπαλες και 70 κρίθηκαν χωρίς αγώνα. Πολύ περισσότερες παρτίδες παίχτηκαν σε παράλληλες δράσεις (ατομικά και ομαδικά ράπιντ, μπλιτς, σιμουλτανέ κ.ά.).
«Συμμετοχές από όλο τον κόσμο, εντυπωσιακό σκηνικό διεξαγωγής αγώνων, συναρπαστικές παρτίδες, χιλιάδες επισκέπτες μέσω διαδικτύου, ενίσχυση τοπικής οικονομίας, μεγάλη προβολή. Ασφαλώς όλα αυτά δεν γίνονται μόνα τους. Κάποιοι τρέχουν από το προηγούμενο φθινόπωρο, δήμοι και περιφέρειες προσφέρουν οικονομική στήριξη, άλλοι φορείς παρέχουν τεχνογνωσία, μικροί και μεγάλοι χορηγοί βοηθάνε ποικιλοτρόπως, άνθρωποι ξενυχτούν σε μαραθώνιες προετοιμασίες!
Για την επιτυχία ενός μαζικού τουρνουά χρειάζεται πολλοί και πολλά. Θα αναφερθούμε σήμερα στους διοργανωτές, όπως αναγράφονται στις σχετικές προκηρύξεις. Ικαρία: Δήμος Ικαρίας, Σ.Ο. Ικαρίας. Παλαιόχωρα: Δήμος Καντάνου-Σελίνου Σ.Α. Χανίων – Σαμαριά, Π.Ε. Χανίων, ΕΣΟ. Καβάλα: Σ.Ο, Καβάλας ΕΣΣΑΜΘ, Δήμος Καβάλας, Π.Ε. Καβάλας, Επιμελητήριο Καβάλας. Θεσσαλονίκη: ΣΑΘ «Λευκός Πύργος», ΕΣΟ Παπάφη «Το Χρονικό», Σ.Α. Μουδανιών, ΕΣΣΘΧ. Ρόδος: ΑΣΟ Ιππότης Ρόδου».

Το πρώτο το σταμάτησαν τα τανκς

Η εξιστόρηση των διεθνών τουρνουά στην Ελλάδα πρέπει να αρχίσει από μία διοργάνωση… που δεν έγινε! Την άνοιξη του 1967 ο Νίκος Ορνιθόπουλος πρωτοστατούσε στην προσπάθεια διεξαγωγής του πρώτου τουρνουά με συμμετοχή και ξένων τιτλούχων. Οι προετοιμασίες πήγαιναν καλά, οι Έλληνες ένιωθαν έτοιμοι για τις δύσκολες αναμετρήσεις και κάποιοι ξένοι πρόλαβαν να έρθουν. Κάποιοι όχι! Ως ημερομηνία έναρξης είχε οριστεί η 21η Απριλίου 1967…
Το 1968 οργανώνεται το πρώτο κλειστό διεθνές τουρνουά «Ακρόπολις», από το οποίο θα γίνουν διεθνείς μετρ ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας και ο Λάζαρος Βυζαντιάδης. Το δεύτερο «Ακρόπολις» θα διεξαχθεί δέκα χρόνια μετά και θα συνεχίζεται, με διακοπές, έως το 2009. Τα κλειστά τουρνουά θα μετατραπούν σταδιακά σε όπεν.
Η καθοριστική αλλαγή σε οργανωτικό επίπεδο έγινε το 1989, με τη διεξαγωγή του πρώτου διεθνούς τουρνουά Κέρκυρας. Ο τοπικός σύλλογος, με τη συμβολή του Πέτρου Κολυβά, εφαρμόζει ένα νέο μοντέλο προσκαλώντας μεγάλους μετρ αλλά και ερασιτέχνες που θέλουν να συνδυάσουν σκάκι με θερινές διακοπές. Το απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο θα υιοθετηθεί σύντομα από άλλους διοργανωτές (Κρήτη, Κατερίνη, Κομοτηνή, Ικαρία, Κόρινθο, Μυτιλήνη, Καβάλα, Αίγινα, Ερμούπολη) και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Με μικρές διαφοροποιήσεις, αυτός ο συνδυασμός συμμετοχής επαγγελματιών και ερασιτεχνών συνεχίζεται μέχρι σήμερα!

 

Δημήτρης Μακρίδης – Μαριάντα Λάμπου – 4η θέση στα Ευρωπαϊκά νεανικά πρωταθλήματα

Με τους αγώνες του 9ου και τελευταίου γύρου ολοκληρώθηκαν στις 14/9 τα πανευρωπαϊκά ατομικά νεανικά Πρωταθλήματα 8 έως 18 ετών που διοργανώθηκαν στην πόλη Μαμάϊα στη Ρουμανία.
Ο Δημήτρης Μακρίδης (FM 2354), που αγωνίστηκε στην κατηγορία παίδων μέχρι 16 ετών, με 5 νίκες στους τελευταίους 5 γύρους πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και ισοβάθμησε στις θέσεις 1-5 της τελικής κατάταξης συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς σε 9 αγώνες (6 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα). Σύμφωνα με τα κριτήρια ισοβαθμίας πήρε τελικά την 4η θέση με τους Seemann Jakub (POL, FM 2422), Macias Pino Diego (ESP, FM 2438) και Nemec, Jachym (CZE, FM 2332) να παίρνουν το χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα. Στην κατηγορία παίδων μέχρι 16 ετών αγωνίστηκαν 91 σκακιστές από 41 χώρες.
Η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης στα κορίτσια μέχρι 10 ετών Μαριάντα Λάμπου, επιβεβαίωσε την δυναμικότητά της αγωνιζόμενη και φέτος στην ίδια κατηγορία και με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες (5 νίκες, 4 ισοπαλίες) τερμάτισε αήττητη και ισοβάθμησε στις θέσεις 2-4 της τελικής κατάταξης. Μετά την άρση της ισοβαθμίας πήρε την 4η θέση με το αργυρό μετάλλιο να πηγαίνει στην Schirmbeck, Lilian (GER) και το χάλκινο στην Kaminska, Zuzanna (POL). Πρωταθλήτρια με 7,5 βαθμούς αναδείχθηκε η Anistoroaei, Maria (ROU). Στην κατηγορία αγωνίστηκαν 71 σκακίστριες από 35 χώρες.
Καλή εμφάνιση επίσης σημείωσαν οι Μιχάλης Νικητάκης (1553) που ήταν 11ος με 6β. στην κατηγορία όπεν έως 8 ετών και ο Αντώνης Γκαβαρδίνας (2280) που ήταν 11ος στην κατηγορία έως 14 ετών. Η σκακίστρια της ΣΑΧ Αντωνία Καραβιτάκη (1570) έκανε καλή εμφάνιση στην κατηγορία κοριτσιών έως 16 ετών και ήταν 20ή με 5β.
Η ελληνική αποστολή αποτελούνταν από 26 σκακιστές και σκακίστριες και αρχηγοί αποστολής – προπονητές ήταν ο ΟΜ Χρήστος Μπούσιος και ο FM Στάθης Γαζής.
Όλες οι πληροφορίες για τα πρωταθλήματα είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων: https://euromamaia2023.com/

 

Παίζει ο λευκός και ματ σε 2 σελ3Παίζει ο λευκός και ματ σε 2
1.Αζ6+ Ι:ζ6 2.Βγ7+#

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα