Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Παρασκακιστικά

Ο αµυντικός Πραγκνανάντα και η επιθετική Βαϊσάλι

του ΚΟΣΜΑ ΚΕΦΑΛΟΥ

∆ύο αδέλφια κάτοχοι τίτλου γκραν µετρ, διαφορετικοί χαρακτήρες και µε ξεχωριστό στυλ παιχνιδιού, οραµατίζονται την επιτυχία στην πιο µεγάλη σκακιστική δοκιµασία
Τον Απρίλιο θα πραγµατοποιηθούν στον Καναδά το Τουρνουά Υποψηφίων για το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα και το Τουρνουά Υποψηφίων για το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Γυναικών. Οι δύο διοργανώσεις παρουσιάζουν πρόσθετο ενδιαφέρον λόγω της συµµετοχής του 18χρονου Πραγκνανάντα στους άνδρες και της 22χρονης Βαϊσάλι στις γυναίκες. Πρόκειται για δύο αδέλφια από την Ινδία µε τον υψηλότερο σκακιστικό τίτλο στον κόσµο (µοναδική περίπτωση αδελφού και αδελφής GM), τα οποία, µαζί µε τον 29χρονο Βιντίτ, θα εκπροσωπήσουν την Ινδία στον υψηλότερο προκριµατικό κύκλο της Παγκόσµιας Σκακιστικής Οµοσπονδίας.
Τα δύο αδέλφια έχουν πολλά κοινά, καθώς και σηµαντικές διαφορές. Ο περισσότερο προβεβληµένος Πραγκνανάντα χαρακτηρίζεται ως εξωστρεφής, κοινωνικός και εκδηλωτικός. Η Βαϊσάλι ως εσωστρεφής, ήσυχη και επιρρεπής στην υπερβολική σκέψη. Εντελώς ξεχωριστό είναι και το στιλ παιχνιδιού τους. Ο 18χρονος έχει δείξει απίστευτες αµυντικές ικανότητες, ενώ η 22χρονη είναι το είδος του επίµονου επιθετικού που επιλέγει βαριάντες διαφορετικές από εκείνες που προτείνουν οι µηχανές, που θυσιάζει κοµµάτια και δηµιουργεί ιστό τακτικής πολυπλοκότητας, ο οποίος µπορεί να πνίξει τον αντίπαλο.

«Αδελφή του ταλαντούχου»

Η Βαϊσάλι, γεννηµένη στις 21 Ιουνίου 2001, έδειξε από µικρή έφεση προς το σκάκι και ξεχώρισε για την υποµονή και την προσήλωση στο παιχνίδι. Το θέαµα του µικρού κοριτσιού που κάθεται ακίνητο για πέντε ώρες κοιτάζοντας τη σκακιέρα δεν το συναντάµε συχνά. Υποµονετική, αλλά και αποτελεσµατική σε πίεση χρόνου. «Η κατανόησή της για το σκάκι ήταν εξαιρετική. Σε ηλικία 7 ετών είχε την ωριµότητα µιας 15χρονης» είχε δηλώσει ο προπονητής της, προβλέποντας ένα λαµπρό µέλλον.
Ο Πραγκνανάντα ήρθε στον κόσµο στις 10 Αυγούστου 2005. Και εκείνος έδειξε από νωρίς το σκακιστικό του ταλέντο. Αν και κατά τέσσερα χρόνια µικρότερος, έφτασε γρήγορα την αδελφή του και την ξεπέρασε. Σε ηλικία 10 ετών έγινε ο νεότερος διεθνής µετρ στον κόσµο! Οι δηµοσιογράφοι ακολουθούν τον µικρό και ρωτάνε τα µέλη της οικογένειάς του πώς αισθάνονται για τον ανατέλλοντα αστέρα. Η 14χρονη τότε Βαϊσάλι βλέπει πως γίνεται ευρέως γνωστή όχι ως πολλά υποσχόµενη σκακίστρια, αλλά ως αδελφή του µεγάλου ταλέντου. Ήταν κάτι, όπως λέει, που δυσκολευόταν να διαχειριστεί.
Η πορεία των δύο αδελφών κατά τα πρώτα χρόνια αποτυπώνεται ανάγλυφα στις εµφανίσεις τους στην Κρήτη. Τον Απρίλιο του 2018 ο 12χρονος τότε Πραγκνανάντα επιτυγχάνει στο 4ο Fischer Memorial τη 2η νόρµα GM! Την επόµενη χρονιά αγωνίζεται η αδελφή του σε τρία τουρνουά (Ηράκλειο, Ανώγεια και Άγιο Νικόλαο) χωρίς επιτυχία. Η Βαϊσάλι δεν θα αργήσει να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση. Παύει να νιώθει τη σκιά του αδελφού της στο παιχνίδι της και, δουλεύοντας σκληρά, βελτιώνεται και φέρνει συνεχώς καλύτερα αποτελέσµατα. Τον Απρίλιο του 2022 επαναλαµβάνει στο 8ο Fischer Memorial, στο Ηράκλειο, την επιτυχία του αδελφού της, σηµειώνοντας και εκείνη τη 2η νόρµα GM! Όπως λέει ο διοργανωτής Κώστας Κλώκας: «Η διαφορά στη δυναµικότητά της µετά από τρία χρόνια ήταν εµφανής: πολύ µεγαλύτερη συγκέντρωση, ψυχραιµία στα δύσκολα σηµεία της παρτίδας και φυσικά άρτια τεχνική και ικανότητα στο οξύ παιχνίδι». Ο Κώστας µιλάει µε θαυµασµό και για το παιχνίδι του Πραγκνανάντα, αλλά κυρίως για τους χαρακτήρες και τη συµπεριφορά των δύο παιδιών, καθώς και της µητέρας τους που τα συνοδεύει πάντα: «Από το σύνολο των ξένων παικτών που έχουµε φιλοξενήσει σε αυτά τα τελευταία 12 χρόνια, στα 21 κλειστά και 46 όπεν τουρνουά σε Ηράκλειο, Ανώγεια, Χερσόνησο και Άγιο Νικόλαο, η οικογένεια αυτή στο σύνολό της µας έχει εντυπωσιάσει περισσότερο από κάθε άλλη αναφορικά µε το ήθος, την ευγένεια, την καλοσύνη και την ταπεινότητά της».
Στο κράµα ανταγωνισµού και αγάπης των δύο αδελφών κερδίζει την πρώτη θέση η αγάπη. Κατά τη διάρκεια της πανδηµίας θα εκτιµήσουν και οι δύο το πολύτιµο δώρο της παρουσίας στο ίδιο σπίτι ανθρώπων µε το ίδιο πάθος για σκάκι και µε ποικίλες σκακιστικές ιδέες. Τον περασµένο Οκτώβριο τα δύο αδέλφια ενίσχυσαν τις εθνικές οµάδες της Ινδίας στους Ασιατικούς Αγώνες. Στο µατς γυναικών µε την Κίνα η Βαϊσάλι ηττάται από την Ταν Ζονγκί και, µε τις ισοπαλίες των άλλων σκακιστριών, η Ινδία χάνει. Απογοητευµένη, καλεί τον αδελφό της σε περίπατο, όπου του αποκαλύπτει ότι επιθυµεί να µαταιώσει τη συµµετοχή της στο επόµενο τουρνουά, το Qatar Masters. Ο Πραγκνανάντα καταφέρνει να τη µεταπείσει, αλλά κυρίως να της αναπτερώσει το ηθικό. Η 22χρονη Ινδή ολοκληρώνει τους αγώνες της επιτυγχάνοντας την 3η νόρµα GM!
Ο πατέρας Ραµεσµπάµπου προγραµµατίζει τους αγώνες των παιδιών και η µητέρα τους Ναγκαλακσµί τα συνοδεύει. Τα πρώτα χρόνια για τη συµµετοχή τους σε αγώνες στο εξωτερικό χρειάζονται χρήµατα που η οικογένεια δυσκολεύεται να συγκεντρώσει. Με τις συνεχείς επιτυχίες έρχονται και οι πόροι. Για τη συµµετοχή των δύο αδελφών καθώς και του Βιντίτ στα Τουρνουά Υποψηφίων η Σκακιστική Οµοσπονδία της Ινδίας θα διαθέσει 240.000 δολάρια, τα οποία θα καλύψουν το προπονητικό στάδιο, τα έξοδα ταξιδιού, καθώς και υλικοτεχνικές απαιτήσεις.

Πρωτάθληµα Ενόπλων ∆υνάµεων

Ο σκακιστής του Α.Ο.Κύδων, Αναστάσιος Παυλίδης αναδείχθηκε νικητής στο Πρωτάθληµα Ενόπλων ∆υνάµεων και Σωµάτων Ασφαλείας 2023, συγκεντρώνοντας 7 βαθµούς σε 9 παρτίδες. Στη δεύτερη θέση ισοβάθµησαν µε 6,5 οι Ι. Τετεπουλίδης, Γ. Καλογριδάκης και Κ. Παυλίδου (πρώτη σκακίστρια).

15ο Πανελλήνιο Οµαδικό Πρωτάθληµα Παίδων – Κορασίδων µέχρι 16 ετών

Με συµµετοχή 20 οµάδων από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε η Τελική Φάση του 15ου Πανελλήνιου Οµαδικού Πρωταθλήµατος Παίδων – Κορασίδων µέχρι 16 ετών στην Καβάλα. Οι αγώνες διεξήχθησαν στην κεντρική σάλα του πρόσφατα αναπαλαιωµένου ιστορικού κτηρίου της Μεγάλης Λέσχης, δίπλα στο ∆ηµαρχείο της πόλης µε συνδιοργανωτές τα σωµατεία: Σκακιστικός Όµιλος Καβάλας, «Πνεύµαθλον», Γ.Α.Σ. Ηρακλής Ποταµουδίων Καβάλας και την πολύτιµη συνδροµή του ∆ήµου Καβάλας, της ∆ηµωφέλειας και του Επιµελητηρίου Καβάλας. Πρωτασθλήτρια αναδείχθηκε η οµάδα της Ευβοϊκής µε 10β. σε 6 αγώνες. Αναλυτικότερα η τελική βαθµολογία είχε ως ακολούθως: 1. Ευβοϊκή 10β. 2.ΣΑ Συκεών Νεάπολης 9β. 3.ΑΜΟ Γαλαξίας 9β. 4.ΣΟ Καβάλας 8β. 5.ΟΦΗ 8β. 6.ΑΣΝ Ψυχικού 8β. 7.Φυσιολάτρης 7β. 8.Χαλάνδρι 6β. 9.ΕΣ Θεσσαλονίκης 6β. 10.Μαχητές 6β. 11.Πειραϊκός 6β. 12.Άρης 6β. 13.Σ Ιωαννιτών Σκακιστών 6β. 14.Ξάνθη 6β. 15.Ν. Φιλαδέλφεια 5β. 16.Εθνικός Αλεξανδρούπολης 4β. 17.Αργοναύτης 3β. 18.Σκάκι Τρικάλων 3β. 19.ΣΟ Κατερίνης 2β. 20.ΕΑ Πατρών 2β.

Μαθήµατα σκακιού στον Κύδωνα

Μαθήµατα σκακιού για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον µαγικό του κόσµο!
Στα τµήµατα εκµάθησης λειτουργούν τµήµατα αρχαρίων, προχωρηµένων και ενηλίκων.
∆ιδάσκει ο επικεφαλής προπονητής του Κύδωνα κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
Τα τµήµατα λειτουργούν στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο.
Για εγγραφές και κάθε είδους πληροφορία απευθυνόµαστε στον Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935).
Μαθήµατα στο Ακρωτήρι
Παράλληλα λειτουργούν και τµήµατα εκµάθησης σκακιού στο Ακρωτήρι, στο Ενοριακό Κέντρο Κουνουπιδιανών. Οι εγγραφές γίνονται καθηµερινά 6-8µ.µ. στο τηλέφωνο 6971735357


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα