Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Παρασκακιστικά

Πανελλήνια Πρωταθλήµατα Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών 2024

» Σπύρος Χαρτοφύλακας και Γιολάντα Καλαµούκου Πρωταθλητές Ελλάδας Κ20

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα Πανελλήνια Ατοµικά Πρωταθλήµατα Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών µέχρι 20 ετών 2024 στην ∆ράµα.

Οι αγώνες πραγµατοποιήθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νέου ∆ηµαρχείου της πόλης (Πραξιτέλους 36), µε συν-διοργανωτές τον Σκακιστικό Όµιλο ∆ράµας, τον ∆ήµο ∆ράµας και την Περιφερική Ενότητα ∆ράµας.

Στο 55o Πανελλήνιο Ατοµικό Πρωτάθληµα Νέων Ανδρών, πρωταθλητής Ελλάδας αναδείχθηκε ο Σπύρος Χαρτοφύλακας της ΣΚ Τρικάλων, που ολοκλήρωσε το πρωτάθληµα αήττητος µε 7 βαθµούς σε 9 αγώνες (5 νίκες. 4 ισοπαλίες). Στις θέσεις 2 έως 5 ισοβάθµησαν 4 σκακιστές µε 6,5 βαθµούς. Μετά την άρση της ισοβαθµίας, σύµφωνα µε τα κριτήρια, το ασηµένιο µετάλλιο κατέκτησε ο Αναστάσιος Γεωργιάδης του ΣΟ Χαλανδρίου και το χάλκινο ο Θεµιστοκλής Καλογρίδης του ΑΣ Θεσσαλονίκης ο Άρης. Στο πρωτάθληµα νέων ανδρών συµµετείχαν 50 σκακιστές από 26 σωµατεία.

Στο 47o Πανελλήνιο Ατοµικό Πρωτάθληµα Νέων Γυναικών Ανδρών πρωταθλήτρια Ελλάδας αναδείχθηκε η Γιολάντα Καλαµούκου του Πνεύµαθλου που τερµάτισε αήττητη µε 5,5 βαθµούς σε 7 αγώνες (4 νίκες, 3 ισοπαλίες). Στην 2η και 3η θέση µε 5 βαθµούς ισοβάθµησαν η Μαρία Κοσµά του Φυσιολάτρη και η Κωνσταντίνα Μανιάτη του ΣΟ Ξάνθης που πήραν το ασηµένιο και χάλκινο µετάλλιο αντίστοιχα σύµφωνα µε τα κριτήρια ισοβαθµίας. Στην κατηγορία νέων γυναικών αγωνίστηκαν 16 αθλήτριες από 12 σωµατεία.

Περίεργα και όµως αληθινά!

– Ένας αµερικανός γκρανµετρ ο κ. Γουίβερ Ανταµς, κάποτε έγραψε ένα βιβλίο που είχε τον τίτλο «ΠΑΙΖΕΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΙ ΚΕΡ∆ΙΖΕΙ». Τίποτε περίεργο µέχρι εδώ. Λίγο µετά όµως, το 1940,  ο συγκεκριµένος σκακιστής, έπαιξε στο ανοιχτό πρωτάθληµα των ΗΠΑ στο οποίο κατάφερε να µην κερδίσει ούτε µία παρτίδα µε τα λευκά (ηττήθηκε 3 φορές και πήρε µία ισοπαλία)! Αντίθετα όµως, κέρδισε όλες τις παρτίδες που έπαιξε µε τα µαύρα! Για να σας πω την αλήθεια δεν γνωρίζω πόσα αντίτυπα του βιβλίου του πούλησε…

-Μερικοί σκακιστές διακρίνονται παράλληλα και σε άλλα αθλήµατα.

Ο γκρανµετρ Σίµεν Αγκντεστάιν πήρε αρκετά πρωταθλήµατα σκακιού στη χώρα του, ενώ παράλληλα αγωνίσθηκε και στην Εθνική οµάδα ποδοσφαίρου της Νορβηγίας. Στη συνέχεια ήταν προπονητής του νέου µεγάλου ταλέντου της χώρας του, του Μάγκνους Κάρλσεν.

Ο Εσθονός Πολ Κέρες είχε διεκδικήσει τον παγκόσµιο τίτλο στο σκάκι. Στο Ταλίν όµως είχε αγωνισθεί και στους τελικούς του πρωταθλήµατος τένις της χώρας του.

Ο σερ Τζορτζ Τόµας είχε κερδίσει δύο πρωταθλήµατα σκακιού στη Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα όµως κέρδισε το βρετανικό πρωτάθληµα Μπάµπινγκτον επτά φορές και έφτασε να αγωνισθεί και σε ηµιτελικό του διεθνούς τουρνουά του Γουίµπλεντον.

– Ο Αλαντίν και το λυχνάρι του είναι γνωστό παιδικό παραµύθι. Και όµως ο Αλαντίν είναι υπαρκτό πρόσωπο στο χώρο του σκακιού, µια και ήταν ένας από τους ισχυρότερους σκακιστές του 14ου αιώνα.

Όχι, δεν γνωρίζω αν έκανε τίποτα κόλπα µε κανένα λυχνάρι…

-Ο Αλεξάντερ Αλιέχιν είναι πασίγνωστος στον σκακιστικό χώρο. Γεννήθηκε στη Ρωσία το 1892 και κέρδισε τον παγκόσµιο τίτλο νικώντας τον Καπαµπλάνκα το 1927. ∆ιατήρησε το παγκόσµιο στέµµα µέχρι το 1935 όταν έχασε από τον Όυβε. Στη συνέχεια κέρδισε ξανά τον τίτλο του παγκόσµιου πρωταθλητή το 1937 µέχρι το 1946, όταν πέθανε στην Πορτογαλία σε ηλικία µόλις 53 ετών κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. ∆υστυχώς ο Αλιέχιν, κατά τον δεύτερο παγκόσµιο πόλεµο συνεργάστηκε µε τους Ναζί, αποδεχόµενος να αγωνισθεί σε διάφορα τουρνουά που είχαν διοργανώσει οι Γερµανοί. Αυτό τον είχε κάνει ένα µισητό πρόσωπο σε όλη τη Ρωσία. Έφυγε  από τη χώρα του και πήρε την Γαλλική υπηκοότητα. Χαρακτηριστικό των άσχηµων εντυπώσεων που είχε αφήσει στους συµπατριώτες του ήταν το γεγονός ότι το όνοµά του δεν αναφέρθηκε ποτέ έκτοτε σε σκακιστικά περιοδικά. Ακόµη και η γνωστή «Άµυνα Αλιέχιν» που έφερε το όνοµά του, στη Ρωσία την ονόµαζαν πλέον «Άµυνα της Μόσχας»

-Ο µοναδικός ίσως Βασιλιάς που πήρε µέρος σε σκακιστικά τουρνουά ήταν ο Βασιλιάς Αλφόνσο ο 13ος της Ισπανίας. Ήταν Βασιλιάς της Ισπανίας από το 1886 έως το 1931 και συµµετείχε σε διάφορα τουρνουά στην χώρα του την δεκαετία του 1920.

– Το 1930 έγινε στη Μόσχα, το σκακιστικό πρωτάθληµα των συνδικάτων της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια του πρωταθλήµατος από την αίθουσα των αγώνων πέρασαν 700.000 θεατές (!), αριθµός που µέχρι σήµερα βέβαια δεν έχει καταρριφθεί από καµία σκακιστική διοργάνωση.

-Το σκάκι ήταν το πρώτο άθληµα που δηµιούργησε αθλητική Οµοσπονδία στις Ηνωµένες Πολιτείες το 1857. Λίγα χρόνια  αργότερα δηµιουργήθηκε η Οµοσπονδία του µπέιζµπολ.

– Το 1958 ο διεθνής µετρ Φρανκ Άντερσον αγωνιζόταν µε τον Καναδά στην σκακιστική Ολυµπιάδα του Μονάχου. Στους αγώνες έκανε µία θαυµάσια εµφάνιση και κέρδισε αρκετούς ισχυρούς αντιπάλους. Είχε ήδη συµπληρώσει τους βαθµούς για τη νόρµα του γκρανµετρ. Του έλειπε µόλις µία παρτίδα που έπρεπε να παίξει και θα έπαιρνε τον τίτλο του γκρανµετρ ανεξάρτητα από το αποτέλεσµα του τελευταίου αγώνα. ∆υστυχώς αρρώστησε σοβαρά και δεν ήταν δυνατόν να αγωνισθεί. Έχασε την ευκαιρία και τον τίτλο. ∆εν έγινε ποτέ γκρανµετρ. Αν έχεις τύχη διάβαινε…

-Ο Αταχουάπα ήταν ο τελευταίος Αυτοκράτορας των Ίνκας του Περού. Συνελήφθη από τον Πιζάρο και τους άνδρες του. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του έµαθε από τους δεσµοφύλακές του σκάκι στο οποίο αποδείχθηκε πολύ ικανός.

-Το 1978 έγινε στις Φιλιππίνες, στην πόλη Μπαγκούγιο το µατς για τον παγκόσµιο τίτλο µεταξύ του Κάρποβ και του Κορτσνόι. Οι διοργανωτές όµως ξέχασαν την σκακιέρα τύπου  «ΣΤΑΟΥΝΤΟΝ» µε την οποία έπρεπε να παιχτεί ο αγώνας, σύµφωνα µε τους κανονισµούς της παγκόσµιας Οµοσπονδίας. Κάποιος λοιπόν έπρεπε να οδηγήσει πίσω στη Μανίλα, 150 µίλια µακριά, να αγοράσει µία σκακιέρα αυτού του τύπου και να επιστρέψει στην αίθουσα των αγώνων. Έφτασε µόλις 15 λεπτά πριν από την έναρξη του πρώτου γύρου!

-Το 1938 ο Τζακ Μπάτελ συµµετείχε στο πρωτάθληµα της σκακιστικής λέσχης ΜΑΡΣΑΛ Έχασε και τους 11 αγώνες που έδωσε! Μετά από αυτό εγκατέλειψε το αγωνιστικό σκάκι και ασχολήθηκε µε το σκάκι δι αλληλογραφίας στο οποίο και διακρίθηκε, µια και απέκτησε τον υψηλότερο βαθµό ΕΛΟ στην κατηγορία αυτή, στις Ηνωµένες Πολιτείες.

Μαθήµατα σκακιού

στον Κύδωνα

Μαθήµατα σκακιού για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον µαγικό του κόσµο!

Στα τµήµατα εκµάθησης λειτουργούν τµήµατα αρχαρίων, προχωρηµένων και ενηλίκων.

∆ιδάσκει  ο επικεφαλής προπονητής του Κύδωνα κ. Γιώργος Μυλωνάκης.

Τα τµήµατα λειτουργούν στη λέσχη του Κύδωνα στο Εθνικό Στάδιο.

Για εγγραφές και κάθε είδους πληροφορία απευθυνόµαστε στον Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935) .

Μαθήµατα στο Ακρωτήρι

Παράλληλα λειτουργούν και τµήµατα εκµάθησης σκακιού στο Ακρωτήρι, στο Ενοριακό Κέντρο Κουνουπιδιανών. Οι εγγραφές γίνονται καθηµερινά 6-8µ.µ. στο τηλέφωνο  6971735357

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα