Συλλογή από σκακιστικές συµβουλές
-Όταν βλέπετε µία καλή κίνηση, καθίστε πάνω στα χέρια σας και κοιτάξτε αν υπάρχει κάποια καλύτερη.
-Υπάρχουν εξαιρέσεις στις βασικές αρχές στο σκάκι. Το να γνωρίζετε πότε µπορείτε να τις παραβιάσετε προς όφελος σας, είναι δείγµα σκακιστικής ικανότητας.
-Η µνήµη δεν πρέπει ποτέ να υποκαθιστά την σκέψη.
-Ακόµη και αν µία κίνηση σας φαίνεται υποχρεωτική, αξίζει να δώσετε λίγα δευτερόλεπτα να δείτε αν υπάρχει άλλη εναλλακτική.
-Αν µία κίνηση είναι πράγµατι υποχρεωτική, µην ξοδεύετε τον χρόνο σας µε µέτρηµα. Παίξτε την κίνηση και µετρήστε τη ώρα που δουλεύει το ρολόι του αντιπάλου σας.
-Αν έχετε να επιλέξετε ανάµεσα σε δύο κινήσεις και η µία από αυτές σας οδηγεί σε χαµένη θέση, ενώ η άλλη σε ασαφή παίξτε χωρίς να χάνετε χρόνο την δεύτερη και σκεφθείτε στον χρόνο του αντιπάλου µας τις συνέπειες της κίνησης αυτής.
-Αν έχεις το ζεύγος των αξιωµατικών και ο αντίπαλός σου δεν το έχει, υπερέχεις κατά µισό πιόνι.
-Όταν παίζετε άνοιγµα µε δ4, µην βγάζετε τον ίππο σας µπροστά από το πιόνι στο γ2.
-Μην παίζετε την κίνηση ζ4 µε το πιόνι σας αν δεν έχετε κάνει ροκέ, εκτός και αν δεν έχει Βασίλισσα ο αντίπαλός σας.
-Μην καρφώνετε τον ίππο του αντιπάλου σας (που είναι στην ίδια διαγώνιο µε την Βασίλισσα) στη πλευρά του Βασιλιά του, αν δεν έχει κάνει ροκέ.
-Αναπτύξτε πρώτα τον αξιωµατικό στην πλευρά που θέλετε να κάνετε ροκέ.
-Όταν κοιτάτε για τακτικά κτυπήµατα ελέγχετε τα σαχ, τα κοµµάτια που απειλούνται και τι απειλές µπορείτε να δηµιουργήσετε. Το ίδιο όµως να κάνετε και για τα κοµµάτια του αντιπάλου σας.
-Να είστε ευέλικτοι. Πάντα να είστε έτοιµοι να αλλάξετε ένα τύπο πλεονεκτήµατος µε ένα άλλο, ή να αλλάξετε ένα παιχνίδι µε τακτικά κτυπήµατα σε παιχνίδι στρατηγικό.
-Να είστε πολύ προσεκτικοί αν δείτε ότι παίξατε µία λάθος κίνηση. Το ένα λάθος µας οδηγεί στο άλλο. Συχνά συµβαίνει όταν συνειδητοποιήσουµε ότι κάτι πάει λάθος, να αποσπάται η προσοχή µας και να χάνουµε την συγκέντρωσή µας µε αποτέλεσµα να κάνουµε και δεύτερο.
-Να µην υποθέσετε ποτέ ότι ο αντίπαλός σας δεν έχει καµία απειλή, ακόµη και στις ποιο κερδισµένες θέσεις.
-Σύντοµες λύσεις σε µεγάλα προβλήµατα, συµβαίνουν σπάνια στη σκακιέρα.
-Το να δηµιουργείτε στον αντίπαλο σας πρακτικές δυσκολίες είναι εξ ίσου σηµαντικό µε το πλεονέκτηµα θέσης.
-Συγκεντρωθείτε! Να έχετε πάντα την προσοχή σας στη σκακιέρα. Μην αφήνετε το µυαλό σας να σκέφτεται άλλα πράγµατα. Μην αφήνετε την σκακιέρα σας εκτός και αν είναι απαραίτητο.
-Χρησιµοποιείστε τον χρόνο σας για να βρείτε την καλύτερη κίνηση. Χρησιµοποιείστε τον χρόνο του αντιπάλου σας για να εκτιµήσετε την θέση. Μην αφήνετε ποτέ τον χρόνο του αντιπάλου σας να πάει χαµένος για σας.
-Προσπαθήστε να κερδίσετε χωρίς να σπαταλάτε κινήσεις. Μην κυνηγάτε τα πιόνια του αντιπάλου σας όταν έχετε αποφασιστικό πλεονέκτηµα.
-Αν κάνετε σοβαρό λάθος, µην εγκαταλείψετε. Καθίστε πίσω και σκεφθείτε πως µπορείτε να δηµιουργήσετε προβλήµατα στον αντίπαλο σας. Να πέσετε µαχόµενος.
-Να σέβεστε όλους του αντιπάλους σας. Να µην φοβάστε κανένα
-Η διαφορά ανάµεσα στους καλούς και στους αρχάριους σκακιστές είναι ότι οι πρώτοι µπορούν να σκεφτούν ποιο αποτελεσµατικά από τους δεύτερους.
-Είναι πολύ ποιο σηµαντικό το να µην κάνουµε λάθος, από το να µπορούµε να παίζουµε εντυπωσιακές κινήσεις. Ο περιορισµός των λαθών µας θα µας προσφέρει πολύ περισσότερες νίκες. Μην ξεχνάτε ότι ένα λάθος ίσως δεν µπορεί να διορθωθεί ακόµη και στην συνέχεια παίξουµε µία ντουζίνα από καταπληκτικές κινήσεις.
47ο ∆ιεθνές Τουρνουά Ικαρίας ‘‘Ίκαρος 2024’’
Με νικητή τον Χανιώτη διεθνή µετρ Ευάγγελο Πατρελάκη ολοκληρώθηκε το 47ο διεθνές τουρνουά στην Ικαρία στο οποίο συµµετείχαν 164 σκακιστές και σκακίστριες (71 στον ισχυρό α΄ Όµιλο και 93 στον β΄Όµιλο). Αναλυτικότερα η βαθµολογία στην κορυφή είχε ως ακολούθως:1. Ευάγγελος Πατρελάκης (Παναθηναίκός 2445) 7,5β. 2.Γιανάϊ Μπεν Άρι (Ισραήλ 2437) 7,5β. 3.Βασίλης Φράγκος (Περιστέρι 2129) 7β. 4.Βασίλης Σαράντος (Ικαρία 2114) 6,5β. 5.Παναγιώτης Κώστας (Ηλιούπολη 2169) 6β. 6.∆ηµήτρης Κασιός (ΟΦΗ 2136) 6β. 7.Μπαρτάκε Αντίτια (Ινδία 1843) 6β. 8.Βασίλης Σιδηρόπουλος (Αργοναύτης 1974) 6β. 9.Λευτέρης ∆εληγιώργης (Παναθηναϊκός 2036) 6β. Η Ασηµένια Χατζηπαναγιώτου (Α.Ο.Κύδων 1762) µε 3,5β. Ήταν 43η.
Στον β΄όµιλο νικητής ήταν ο γιώργος Νινιός (Καλαµάτα) µε 6,5β. ∆εύτερη η Ουρανία Καρανάσου (Κηφισιά (1631) µε 6,5β. και τρίτος ο Ηλίας Μάστορας (Πετρούπολη 1732) µε 6β. |Η έλλη Βακάλη (Α.Ο.Κύδων 1552) ήταν 17η µε 4β. η Κατερίνα Αλειφέρη (Α.Ο.Κύδων 1507) 33η µε 4β. ο Περικλής Βακάλης (ΟΦΣΧ 1489) 35ος µε 4β. και η Αθηνά Βακάλη (ΟΦΣΧ 1575) 39η µε 3,5β.
17ο ∆ιεθνές Τουρνουά Παλαιόχωρας
Ξεκίνησε το 17ο διεθνές τουρνουά Παλαιόχωρας µε την συµµετοχή 258 σκακιστών και σκακιστριών από 19 χώρες. Ανάµεσά τους συµµετέχουν 4 GM , 3 IM και 1 wGM. Οι σκακιστές αγωνίζονται σε δύο οµίλους. Στον α΄όµιλο µετέχουν 129 σκακιστές και στον β΄όµιλο επίσης 129 σκακιστές και σκακίστριες. Τους αγώνες διοργανώνουν ο ∆ήµος Καντάνου Σελίνου, η Σκακιστική Ακαδηµία Χανίων «ΣΑΜΑΡΙΑ» και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
Σιγά µην τον γελάσουν…
Είναι γνωστό ότι ο πρώην παγκόσµιος πρωταθλητής Ταλ (φωτο) είχε εκπληκτική µνήµη. Ένα ανέκδοτο που κυκλοφορεί για την παροιµιώδη του µνήµη ήταν το εξής: Κατά τη διάρκεια του 24ου πρωταθλήµατος Ρωσίας ο Γκίπσλις και ο Λόµπλεντς αποφασίζουν να «δοκιµάσουν» την µνήµη του Ταλ. Μόλις τον είδαν να σηκώνεται λοιπόν από την παρτίδα του τον πλησίασαν και τον ρώτησαν.
-Μήπως θυµάσαι ποια βαριάντα του γκαµπί της ντάµας έπαιξε ο Κέρες, εναντίον του Μπολεσλάβσκι, στον τρίτο γύρο του 20ου πρωταθλήµατος Ρωσίας;
Και η απάντηση του Ταλ:
Προφανώς αστειεύεστε µαζί µου. Στο 20ο πρωτάθληµα, στη συνάντηση µεταξύ Κέρες και Μπολεσλάβσκι, ο Κέρες δεν είχε τα λευκά αλλά τα µαύρα. Το άνοιγµα δεν ήταν γκαµπί της ντάµας αλλά Ισπανική. Και τέλος, η παρτίδα τους δεν παίχθηκε στον τρίτο γύρο αλλά στον δέκατο έβδοµο!