Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Παρασκακιστικά

2η η Σταυρούλα Τσολακίδου σε διεθνές τουρνουά rapid στην Κίνα

Μια ακόµα πολύ µεγάλη επιτυχία για τη Σταυρούλα Τσολακίδου αποτελεί η κατάκτηση την 2ης θέσης στο πανίσχυρο διεθνές τουρνουά rapid γυναικών “the Belt and Road” 5th Shanxi World Women Chess Masters που πραγµατοποιήθηκε στην Κίνα στην πόλη Xi an από 17 έως 22/7/2024.
Στο τουρνουά (διεξήχθη µε ελβετικό σύστηµα 9 γύρων), που ολοκληρώθηκε στις 22/7, συµµετείχαν 19 κορυφαίες αθλήτριες από 10 χώρες µεταξύ των οποίων η Κινέζα Παγκόσµια Πρωταθλήτρια και νούµερο 2 στην παγκόσµια κατάταξη Ju, Wenjun (2550 rapid), η πρώην Παγκόσµια Πρωταθλήτρια και νούµερο 4 στην παγκόσµια κατάταξη Tan, Zhongyi (2510 rapid), η Aleksandra, Goryachkina (2478 rapid) νούµερο 5 στην παγκόσµια κατάταξη και η Βουλγάρα πρώην Παγκόσµια Πρωταθλήτρια Antoaneta Stefanova (2384 rapid).
Η Σταυρούλα πραγµατοποίησε εξαιρετική εµφάνιση (απόδοση 2522!), νίκησε την Παγκόσµια Πρωταθλήτρια Ju, Wenjun στην µεταξύ τους συνάντηση, όπως και την Aleksandra, Goryachkina και ολοκλήρωσε τους αγώνες µε 6 βαθµούς: 4 νίκες, 4 ισοπαλίες, χάνοντας µόνο από την Tan, Zhongyi που κατάκτησε την 1η θέση µε 6 ½ βαθµούς. Η Σταυρούλα ισοβάθµησε µε την Antoaneta Stefanova στις θέσεις 2-3 και µετά την άρση της ισοβαθµίας, σύµφωνα µε τα κριτήρια, πήρε τελικά την 2η θέση.
Αναλυτικά όλα τα αποτελέσµατα, η τελική κατάταξη και οι παρτίδες είναι διαθέσιµα στην ιστοσελίδα chess-results: Chess-Results Server Chess-results.com – “the Belt and Road”5th Shanxi World Women Chess Masters

Πανελλήνιο πρωτάθληµα σκακιού τυφλών και µερικώς βλεπόντων 2024


Ολοκληρώθηκε το πρωτάθληµα τυφλών κι µερικώς βλεπόντων µε νικητή τον Λαέρτη Κλήµη (1905) ο οποίος συγκέντρωσε 6β. Ο Σπύρος Κωφίδης ήταν δεύτερος µε τους ίδιους βαθµούς και τρίτος ο Ανδρέας Άλλα (1605) µε 5,5β. και ακολούθησαν 4.Φίλιππος Μπουνταλάκης (1706) 4,5β. 5.∆ηµήτρης Ντόβας (1461) 4β. 6.Κυριαζής Ρουσακάκης 4β.7.Γιώργος Αλιγιάς (1566) 4β. κ.α. Πρώτη γυναίκα η Αθηνά Λιβανοπούλου µε 3,5β.

17ο διεθνές τουρνουά Παλαιόχωρας

Ολοκληρώθηκε µε επιτυχία το 17ο διεθνές τουρνουά Παλαιόχωρας µε νικητή τον 16χρονο Κβαλόϊ Άκσελ Μπου (Νορβηγία 2467) που συγκέντρωσε 7β. Την δεύτερη και τρίτη θέση πήραν αντίστοιχα οι Αλµπέρτο Ντέϊβιντ (Ιταλία 2509) και Τοµ Φρέντερικ Γουόελκ (Γερµανία 2352) που συγκέντρωσαν επίσης 7β. Ακολούθησαν µε 6,5β. στις θέσεις 4-12 οι Λάµπρος Γιαννουλάκης (2334), Γιώργος Μυλωνάκης (2194), Στέφανος Καζαντζόγλου (2222), Βλάντισλαβ Νεβέντιτσι (Ρουµανία 2471), Νίκος Πούπαλος (2295), Παναγιώτης Τζαγκαράκης (2112), Ανατόλε Βλάχος (2472), Βασίλης Σιδηρόπουλος (1974), ∆ηµήτρης Στεφάνου (2347) κ.α.
Στο Β΄όµιλο νικητής αναδείχθηκε ο Πράτικ Γκενγκάτζε (Ινδία 1838) µε 9. Και ακολούθησαν 2-5. Έµα Μχιραριάν (Αρµενία 1700), ∆ηµήτρης Παπανικολάου (1747), Παναγιώτης Αγγελόπουλος (1586), Θεόφιλος Συµεωνίδης (1757) µε 7β. 6-10. Γιάννης Μπενάκης (1645), Γιάννης Θεοδωρογλάκης (1679), Αλέξανδρος Παπαδόπουλος (1670), Γιάννης Μαρής (1846), νίκος ∆ούκας (1518) µε 6,5β. κ.α.

Πώς και δεν το σκέφθηκαν νωρίτερα;

Τον Μάρτιο του 2006 έγινε στην Αµερική µία πολύκροτη δίκη εναντίον της φαρµακευτικής εταιρείας Vioxx η οποία κυκλοφόρησε ένα παυσίπονο για την αρθρίτιδα. ∆ύο παθόντες µήνυσαν την φαρµακευτική εταιρεία, γιατί σύµφωνα µε τον ισχυρισµό τους η µακροχρόνια χρήση του παυσίπονου προκάλεσε καρδιακά προβλήµατα. Ήδη είχαν εκδικαστεί 9650 µηνύσεις σε διάφορα δικαστήρια των ΗΠΑ από πρώην χρήστες του παυσίπονου της συγκεκριµένης εταιρείας. Η Merk & Co ήταν η δικηγορική εταιρεία που υπεράσπισε την Vioxx, ενώ οι δικηγόροι T. Cona και J. McDarby ήταν η πολιτική αγωγή για τους ενάγοντες.
Τι το ενδιαφέρον είχε αυτή η είδηση σκακιστικώς; Οι δικηγόροι γνωρίζοντας ότι η υπόθεση αυτή µπορεί να τραβήξει σε µάκρος συµφώνησαν για οικονοµία χρόνου να τοποθετηθεί σκακιστικό ρολόι που θα µετρά τον χρόνο στις αγορεύσεις και την παρουσία µαρτύρων εκάστης πλευράς. Ο συνολικός χρόνος που είχαν οι ενάγοντες ήταν 40 ώρες, ενώ ο χρόνος της υπεράσπισης ήταν 35 ώρες. Μετά την ολοκλήρωση του χρόνου αυτού δεν θα έκαναν καµιά παρέµβαση. Όπως είπαν χαρακτηριστικά παράγοντες της δίκης, αυτή η απόφαση θα αποβεί σωτήρια γιατί …«οι δικηγόροι είναι σαν το υγραέριο. Καταλαµβάνουν όσο χώρο τους δώσεις»!

Ντέιβιντ Ιόνοβιτς Μπρονστάιν


Ένας από τους κορυφαίους σκακιστές και συγγραφείς σκακιστικών βιβλίων ήταν ο Ντέιβιντ Ιόνοβιτς Μπρονστάιν, ο οποίος γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1924 στο Βίλα Τσέρκβα της Ουκρανίας. Είχε αναγνωρισθεί ως αυθεντία σε θέµατα τακτικής στο σκάκι από όλους τους µεγάλους σύγχρονους προπονητές ανά τον κόσµο.
Ο Μπρονστάιν απέδειξε µε το πέρασµά του από τον σκακιστικό κόσµο ότι πράγµατι το σκάκι είναι ένα µίγµα επιστήµης και τέχνης!
Έµαθε να παίζει σκάκι από τα 6 του χρόνια. Πρώτος του δάσκαλος ο παππούς του. Κατάφερε να πάρει τον τίτλο του µάστερ σε ηλικία 16 ετών, όταν ήρθε δεύτερος στο Ουκρανικό πρωτάθληµα, πίσω από τον Ιγκόρ Μπολεσάβσκι µε τον οποίο έγινε πολύ καλός φίλος. Στη συνέχεια µάλιστα έγιναν συγγενείς µια και παντρεύτηκε την κόρη του Μπολεσάβσκι, Τατιάνα. Σπούδασε µαθηµατικός στο Πανεπιστήµιο του Κίεβο και στη συνέχεια στο Πολυτεχνείο του Λένινγκραντ. Ασχολήθηκε για ένα διάστηµα επαγγελµατικά µε τις κατασκευές, στην περίοδο ανοικοδόµησης της Σοβιετικής Ένωσης µετά τον πόλεµο. Ο πατέρας του Γίοχονον, εξορίστηκε για χρόνια στο Γκούλαγκ χωρίς δίκη και χωρίς αποδείξεις για κατηγορίες σε βάρος του.
Μετά τον πόλεµο ο Μπρονστάιν άρχισε να παίζει ξανά σκάκι και κατάφερε να κερδίσει τον παγκόσµιο πρωταθλητή Μίκαελ Μποτβίνικ κατά το Σοβιετικό πρωτάθληµα του 1944. Εκείνη τη χρονιά το παιχνίδι του βελτιώθηκε σηµαντικά και το 1945 πήρε την τρίτη θέση στο πρωτάθληµα της Σοβιετικής Ένωσης.
Στη συνέχεια το 1950 κατάφερε να προκριθεί για τη διεκδίκηση του παγκόσµιου τίτλου και τελικά κατάφερε να βρεθεί στον τελικό αντιµετωπίζοντας τον τότε παγκόσµιο πρωταθλητή Μίκαελ Μποτβίνικ. Το µατς (24 παρτίδες) ήταν συναρπαστικό. Στην 22η παρτίδα ο Μπονστάιν ήταν µπροστά από τον Μποτβίνικ µε ένα πόντο, αλλά έχασε την 23η παρτίδα και η 24η έληξε ισόπαλη διαµορφώνοντας το τελικό σκορ σε 12-12. Έτσι ο τίτλος παρέµεινε στον Μποτβίνικ, σύµφωνα µε τους κανονισµούς της παγκόσµιας Οµοσπονδίας. Αυτή ήταν και η κορυφαία στιγµή του Μπρονστάϊν στην αγωνιστική του καριέρα. Στη συνέχεια ποτέ δεν βρέθηκε τόσο κοντά στη διεκδίκηση του παγκόσµιου τίτλου. Κέρδισε πρωταθλήµατα Σοβιετικής Ένωσης και διεθνή τουρνουά, αλλά ποτέ τον παγκόσµιο τίτλο. Ασχολήθηκε µε τη συγγραφή βιβλίων και άφησε πίσω του πολλά πολύτιµα βιβλία για τη σκακιστική θεωρία. Τα τελευταία χρόνια η πίεση του ήταν πολύ υψηλή και τελικά χάθηκε στα 82 του χρόνια στις 5 ∆εκεµβρίου του 2006 αφήνοντας πίσω του πολλούς φίλους και θαυµαστές.

 

Παίζει ο λευκός και µατ σε 2
1.Πθ8+ Ρ:θ8 2.Βθ4+#


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα